Карловските запасни имат приятели в цялата страна

12.07.2015 г. Карловските запасни имат приятели в цялата страна

 На 4 и 5 юли дружество „Дойчин Бояджиев” организира и проведе за поредна година традиционния двудневен автопоход до лобното място на патрона ни – с.Калоянци на язовир Студен кладенец, Кърджали.

Майор о.р.Стефан Груев*

И в навечерието на честването на патронния празник на Общинската организация на СОСЗР – Карлово – 18 юли, годишнината от рождението на Васил Левски, дружествата и клубовете от състава ѝ провеждат богата и разнообразна дейност.

На 4 и 5 юли дружество „Дойчин Бояджиев” организира и проведе за поредна година традиционния двудневен автопоход до лобното място на патрона ни – с.Калоянци на язовир Студен кладенец, Кърджали. Това посещение съчетаваме и с преклонението ни пред паметта на дедите ни от 28-ми пехотен Стремски полк, освободили Кърджали от турското робство през Балканската война 1912-1913 год. Показателно и удовлетворително за нас е факта, че в тази ни дейност вече традиционно сме подпомагани от ръководството на Община Карлово в лицето на Кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и Секретаря на общината подполковник от резерва Стефан Стефанов, които осигуриха транспорта на групата в контекста на плодотворната и резултатна дългогодишна съвместна дейност, насочена в посока на родолюбивото и патриотично възпитание на членовете ни.

Пак традиционно, всичките ни такива пътувания, освен с непосредствените родолюбиви и патриотични акценти, включват мероприятия и дейности по запознаване на пътуващите и с други исторически събития, архитектурни и природни забележителности.

Тази година посетихме с.Узунджово, където наш гид беше председателя на местната структура на СОСЗР и авиоклуб – капитан от запаса Васил Димов, защото  и с колегите тук имаме подписано споразумение за сътрудничество и съвместна дейност. Той ни запозна с богата история на селото и на прочутия Узунджовски панаир, неразривно свързан и с името на Васил Левски, защото мемоарно е подтвърдено неговото идване на панаира. Разгледахме и известната Узунджовска църква, уникална с надписите си на глаголица и великолепната си естествена акустика.

Отправяме се към Кърджали, където сме посрещнати от колегите от Областната и Общинска организации на СОСЗР, водени от председателя на Областния съвет подполковник о.р.Бойко Бенеков – точен, енергичен и действен. Посетихме Народната астрономическа обсерватория „Славей Златев”, където физика Бончо Бонев ни запозна с интересни факти от наблюденията на слънцето и на звездното небе. В знак на благодарността ни от интересната и познавателна лекция, подаряваме на домакина ни нашите символи – плакета на дружеството, книгата за Историята на Карловското запасно войнство и плаката на дружеството и с удоволствие констатираме, че младия човек е запасен офицер от ШЗО, а с нашата дейност го подтикнахме да се включи в редиците на запасното войнство в Кърджали.

В централния парк на града поднасяме венец от името на Общинската организация на СОСЗР – Карлово пред паметника на Освободителите на Кърджали – а това са именно войните от „железния” карловски 28-ми пехотен Стремски полк.

Отправяме се към брега на язовир Студен кладенец при село Калоянци, където заедно с колегите от Кърджали, сме посрещнати от нашите дългогодишни приятели и съидейници, изградили и поддържащи през годините паметниците на лобното място на загиналите тук на 28 януари 1992 год. летци – капитан Дойчин Бояджиев и капитан Емил Тодоров. Тук са подполковник о.р.Марин Бакърджиев и Петър Борисов. Те, заедно и с Митко Митев, отново са осигурили лодките, с които 25-те човека отиваме на лобното място на загиналите летци за да положим венци и цветя в тяхна памет. Леля Мария Бояджиева, пътуващата с нас майка на Дойчин и член на СОСЗР в нашето дружество, раздава на присъстващите предварително подготвени от нея с много любов закуски и кекс „За бог да прости”. От името на членовете на нашето дружество изказваме благодарността ни  към местните хора и наши приятели, които безрезервно и безвъзмездно вече толкова години полагат грижи за поддържане на изградените паметници за загиналите летци.

Вечерта, също по традиция, се събираме на обща трапеза – ние, гостите от Карлово, домакините от Кърджали и Хасково, местните наши приятели, семейството и собственика на ресторанта – Сейхан.

От името на председателя на Общинския съвет на СОСЗР – Карлово полковник от запаса Антон Мерудийски, връчваме поздравителен адрес до участващия в екскурзията член на дружествения съвет  и юбиляр – старшина от резерва Петко Найденов Петков, а на новоприетите наскоро нови членове на СОСЗР в дружеството, както и на участващите в екскурзията колеги от други дружества и клубове от Карловската общинска организация – подаряваме стикери с логото на дружеството. На нашите уважавани колеги – председателите на Областната и Общинска организации в Кърджали – подполковник о.р.Бойко Бенеков и полковник о.р.Петър Щерев, подаряваме плакета на нашето дружество и стикери с логото ни – имаме изработени такива отличия и символи в дружеството. На хората, които с труда си са изградили паметниците на лобното място на двамата пилоти и ги поддържат толкова години, връчваме специално подготвени отличителни плакети – „Приятел на дружество „Дойчин Бояджиев” – СОСЗР - Карлово”: подполковник от резерва Марин Бакърджиев, Петър Борисов, Илия Сиджимов, Митко Митев, както и на пътуващите за поредна година с нас наши колеги и приятели от Клуб – Строител в Карлово – семейство Райна и арх.Божидар Крушевски.

Разговаряме, обсъждаме и дискутираме с колегите от Кърджали актуални въпроси и проблеми от ежедневната ни дейност. Обединяваме се около констатацията, че в сегашната обстановка запасното войнство преживява нелек период от развитието си и за това е нужна по-активна дейност от всички съюзни структури по хоризонталата и по вертикалата, а централното ни ръководство трябва да динамизира уставните си задължения по организационното изграждане и укрепване на съюзните структури и много по-активно и действено да ни подпомага – и организационно, и логистично, и финансово. С това ще се подпомогнат усилията на съюзните структури за организирането и провеждането на ефективна практическа дейност в полза на съюзните членове, а и ще се издига и утвърждава името и авторитета на СОСЗР в общественото пространство.

Карловци поздравяваме колегите от Кърджали за успешното привеждане на голямата среща, която те организираха – на служилите в Момчилградския гарнизон, и същевременно ги поканихме да ни гостуват на 18 юли в Карлово – за честванията на 178-годишнината от рождението на Васил Левски и 25-годишнината от възстановяване на СОСЗР. Те от своя страна споделиха за близките си планове, по които работя – посещение в Одрин и Истанбул за среща със запасните там. В този контекст и двете съюзни структури сме единодушни, че за успешна и ефективна съюзна дейност трябва активно да се търсят и намират ефективни решения за ползотворна съвместна дейност с общинските и областни администрации по места – на принципна основа, при взаимно уважение и зачитане, при взаимноизгодно сътрудничество.

На следващия ден карловци посетихме и природната забележителност „Белинташ”, като се запознахме с древните традиции на траките за почитане на Природата и Слънцето. За пореден път се убедихме, че в нашата Родина има изключително много природни и исторически забележителности, които ние недостатъно познаваме, посещаваме и популяризираме. А трябва!

Връщаме се в късния следобед към Карлово и по пътя използваме времето за да уточним и съгласуваме дейността си по предстоящите мероприятия – основно за честванията на 178-годишнината от рождението на Васил Левски и 20-годишнината от възстановяването на СОСЗР на 18 юли, а също и програмата ни за месец август: посещение на гроба на Хаджи Димитър на връх Кадрафил; участие в честванията на 155-годишнината от рождението на полковник Владимир Серафимов в родното му село Аджар /днес, Свежен/; двудневния планински поход до хижа Дерменка в Карловския Балкан и участието в тържествата на връх Шипка.

 Дали не е много? – Колкото повече, толкова по-добре!

Това сме ние – дружество „Дойчин Бояджиев” и Общинска организация „Васил Левски” – СОСЗР – Карлово.

* Авторът е председател на дружество „Д.Бояджиев” и Секретар на Общинска организация „В.Левски” на СОСЗР - Карлово