Загиналите граничари не са забравени

06.07.2015 г. Загиналите граничари не са забравени

 Клуб „Граничари“ – София към СОСЗР събра 1600 лв. дарения, с които ремонтираха и обновиха паметника на загинали офицери от вражеска мина през 1948 г. Удостоиха посмъртно с юбилеен медал „70 години от победата над фашизма“ защитници на родните граници.

(На снимката: Пред обновения паметник на загиналите граничари в с. Петрелик, общ. Хаджидимово)

Полковник от запаса Павел Станев

След подобаващото отбелязване  през пролетта на битката на Сараборун и защитата на българските острови на р. Марица в района на с. Генералово, общ. Свиленград от набезите на гръцките монархо – фашисти през 50-те години на XX век на възпоменателни церемонии на 3 и 4 юли граничарската общност припомни героизма и саможертвата на младши лейтенант Вергил Ваклинов и старшина Дончо Ганев. Те  загинаха бой с въоръжена бандитска група на Римския мост при Доспатдере в района на с. Бръщен, общ. Доспат. Бяха почетени и загинали офицери от 16-ти гтраничен отряд от вражеска мина в района на с. Петрелик, общ. Хаджидимово. Беше открит ремонтираният и обновен паметник, издигнат в тяхна чест в същото село.

Следва да се отбележи, че битките при Сараборун, с. Вълче поле, общ. Любимец и тази при Римския мост са двете най-големи битки, които граничари са водили през последните 70 години с въоръжени бандитски групи. Граничарите при СОСЗР съвместно с колегите си от Интернет форума „Граничарите на България“ заедно с общините по места и местното крайгранично население при активната помощ и съдействие на ГД „Гранична полиция“ – МВР и структурните й звена ежегодно провеждат възпоменателни церемонии загиналите в защита границите на България.

Статистиката показва, че през 1946-1997 г. са загинали повече от 50 граничари – офицери, сержанти и войници, в т.ч. няколко милиционери и граждански лица. Защитата на държавната граница в мирно време се счита за вид бойна дейност (задача), свързана с държавния суверенитет на страната и независимостта й. В тази връзка през последните години клуб „Граничари“ – София нееднократно е поставял въроса: „Защо паметниците на загиналите граничари в защита на границите на България нямат статут на военни паметници, съгласно чл. 4. ал. 1 от Закона за военните паметници (ДВ бр. 13 от 08. 02. 2008 г.). Липсата на такъв статут означава, че изградените паметници и паметни плочи на загиналите граничари не се водят на отчет в общините и регистъра на МО, както не са и регистрирани в областните комисии „Военни паметници“. В този случай държавата и общините не полагат грижи за тяхното поддържане и възстановяване, както и за изграждането на нови. Ако дадено лице, което и да е то повреди паметник или паметна плоча на загинал граничар за „нарушителя“ не действат никакви административно – наказателни разпоредби и деянието му ще остане ненаказано. В края на 2013 г. клуб „Граничари“ София разработи законопроект и мотиви към него и заедно с предоставения му от ГДГП – МВР списък на паметниците на загиналите граничари го изпрати чрез председателя на СОСЗР до министрите на отбраната на последните две правителства с молба да инициират промяна в закона. До сега няма никакви резултати, а само мълчание. Не сме се отчаяли, напротив ще продължим работата в това направление с още по-големи усилия.

На 4 юли 2015 г. от 11.00 ч. на „Ваклинова чука“ беше проведена възпоменателна церемония във връзка с 62-та годишнина от битката на Римския мост и героичната смърт на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев. Тя е организирана от интернет форума „Граничарите на България“ и клуб „Граничари“ - София с помощта на кметовете на с. Бръщен и с. Ваклиново, общ. Сатовча и началника на ГПУ Доспат гл. инспектор Асен Кавлаков и група гранични полоцаи.

Присъстваха кметовете на с. Бръщен – г-н Кемил Кочаков и с. Ваклиново – г-н Пламен Братанов, генерал-майор от запаса Стефан Ангелов – бивш командващ на Гранични войски, генепар-майор от запаса  Стефан Цолов – партизанин, участник в Отечествената война, бивш зам. командващ на Гранични войски, г-н Иво Антонов -  началник на отдел в МО, полковник от запаса Димитър Хрисимов – бивш началник-щаб на Гранични войски, старши лейтенант от запаса Стою Пищалов – бивш командир на взвод в учебния пункт, където се е обучавал Вергил Ваклинов и племенника на героя граничар Орлин Борисов. Участваха клубове и дружества на СОСЗР от София и Красна поляна, Варна, Благоевград и Симитли, Петрич., Гоце Делчев, Смолян и Драгоман. Подобаваща бе групата на интернет форума „Граничарите на България“, както и местни жители и деца от с. Бръщен и с. Ваклиново. Представител на интернет форума откри възпоменателната церемония и с едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на героите. Спомени за Вергил Ваклинов разказа бившия му командир от учебния пункт старши лейтенант Пищалов, който в последствие раздаде около 50 броя от написаната своя книга „Спомени“ на граничарска тематика. Приветствие от името на МО до участниците в церемонията направи г-н Иво Антонов. В словото от името на клуб „Граничари“ – София припомниха, че наш дълг е да помним героизма и саможертвата на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев.

За извършения подвиг на 1 юли 1953 год. Вергил Ваклинов е един от най-популярните и обичани български граничари. Животът на Ваклинов от Рудник „7-ми септември“ – Перник, до последния ден на границата е образец за честна и самоотвержена служба на Родината. За живота и героичния подвиг на Ваклинов през 1955 г. е заснет филм от Българска кинематография. Село Марулево от общ. Сатовча от 1960 год. носи неговото име. Началното училище в гр. Доспат е именувано на героя граничар. Бил е произведен в офицерски чин – младши лейтенант. В негова чест има изградени не по-малко от 10 паметника и паметни плочи – в родното му село Планиница, в с. Ваклиново, в няколко гранични поделения Видин, Берковица, Гоце Делчев, Доспат, на заставата, на която е служил и паметни плочи на Римския мост, на Ваклинова чука и в родното му село.

През 2014 г. бяха разсекретени редица документи. В документалния сборник „Гранични войски и държавна сигурност“ в публикуван доклад по случая „Ваклинов“ от тогавашния министър на вътрешните работи ген. л-т Георги Цанков до министър-председателя на НРБ от месец ноември 1953 г. е предложено за героичния му подвиг Ваклинов да бъде удостоен с почетно звание „Герой на Народна Република България“, за което е бил подготвен и съответния указ на Народното събрание. От историята знаем, че това предложение за Ваклинов не е било осъществено. Защо? Можем само да гадаем. Но той го е заслужавал. Независимо от това ние – неговите последователи се гордеем с него и затова всяка година на това свидно място почитаме неговата памет, героизъм и саможертва. Дълбоко вярваме, че името на Вергил Ваклинов заслужава един ден да се чете на вечерна проверка при провеждане на Националните празници на България. Със заповед на председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов бяха наградени кметове на общини и кметства, началници на ГПУ, активисти на клубове и дружества, племенникът на Вергил Ваклинов – Орлин Борисов и представители на интернет форума „Граничарите на България“. С юбилеен медал „70 години от победата над фашизма“ посмъртно бяха удосотени Вергил Ваклинов и Дончо Ганев. Последваха полагане на венци, цветя, снимки, спомени, срещи с колеги и приятели, след което групата се отправи за полагане на венци и цветя на паметните плочи на Римския мост.

На 3 юли 2015 от 17.00 ч. В с. Петрелик, общ. Хаджидимово се състоя възпоменателна церемония във връзка с 67- годишнина от гибелта на майор Павел Павлов, майор Найден Туролийски и старшина Димитър Кескинев от вражеска мина, поставена от бандитска група в района на Петрелишки ливади. Заедно с това беше открит обновеният паметник на загиналите граничари, за чийто ремонт бяха събрани 1600 лв. Възпоменателната церемония се организира от клуб „Граничари“ – София, с помощта и съдействието на кметовете на общини Хаджидимово и с. Петрелик и началника на ГПУ – Гоце Делчев. Освен посочените генерали и офицери от запаса на церемонията от 4 юли на Ваклинова чука присъстваха и полковник от запаса Ангел Трифонов – бивш директор на СДВР, служил като граничар в 13-ти граничен отряд, полковник от запаса Георги Иванов – бивш зам. командващ по разузнаването на Гранични войски и полковник Николай Колев – бивш командир на 16-ти граничен отряд. Участваха още клубове и дружества на граничарите от София и Красна поляна, Благоевград и Симитли, Петрич, Гоце Делчев и Драгоман, както и жителите на с. Петрелик начело с кмета Тодор Прокопов. Там бяха и Павел Павлов Павлов – син на загиналия майор Павлов, а от страна на старшина Димитър Кескинев - дъщеря му Янка Филипова, братовата му съпруга Верка Кескинева и двете му племеннички Янка Икономова и Снежана Голешова, заедно със съпрузите си. Възпоменателната церемония се откри от председателя на клуб „Граничари“, който благодари на дарителите за обновения паметник, на кмета на община Хаджидимово за дарените 700 лв., на ген. Стефан Цолов – дал 6 месечната си Отечествено фронтовска пенсия и на старшина от запаса Георги Календеров – дарил 300 лв. В спомените си по случая от 1 сетември 1948 год. ген. Цолов очерта сложната и динамична обстановка по охраната на границата, трудностите, хладнокръвната и мъжествена служба на граничарите и активното съдействие отстрана на местното крайгранично население. Синът на загиналия майор Павлов благодари на организаторите на проявата, както и за ремонта на обновения паметник. С почетна грамота „25 години от възстановяването на СОСЗР“ бяха наградени наследниците и роднините на загиналите граничари, дарителите и организаторите на мероприятието. Загиналите граничари посмъртно бяха удостоени с юбилейни медали, които бяха връчени на наследниците им.

Днес от дистанцията на времето ние дължим дълбок поклон пред подвига и саможертвата на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев и на загиналите майор П. Павлов, майор Н. Туролийски и старшина Д. Кескинев.

По същество проведените възпоменателни церемонии в с. Петрелик и в с. Бръщен са като цяло второто национално мероприятие за 2015 г. на клуб „Граничари“ – София, клубовете и дружествата на граничарите от страната, съвместно с интернет форума „Граничарите на България“ и ГДГП – МВР. Предстои и трето национално родолюбиво и патриотично мероприятие на граничарите от СОСЗР. На 25 юли в гр. Смолян областният съвет на СОСЗР, клуб „Граничари“ – Смолян и РДГП – Смолян организират втори национален граничарски събор под патронажа на областния управител и кмета на Община Смолян.