Приключихме успешно провеждането на Международния морски младежки лагер

13.08.2014 г. Приключихме успешно провеждането на Международния морски младежки лагер

 Конфедеративен съвет (КС) на БВМК

Две официални делегации от страни-членки на Международната морска конфедерация (INTERNATIONAL MARITIME CONFEDERATION, IMC) участваха от 8 до 11 август, по покана на Българската военноморска конфедерация (БВМК), в провеждането на т.н. Адмиралски ден на младежкия лагер, на 9 август 2014 година в района на лагера и в тържествата по случай 135-ата годишнина на българските ВМС. Делегациите са от Република Австрия и Обединеното кралство, водени от президентите на Кралската военноморска асоциация (ROYAL NAVAL ASSOCIATION. RNA) – вицеадмирал Джон Маккенъли и Австрийския военноморски съюз (ÖSTEREIHISCHE MARINE VERBAND, ÖMV) – професор, полковник Карл Скриванек.

Програмата на Адмиралския ден включваше провеждане на състезание по морски многобой в акваторията на базата на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, в местността „Карантината“ и церемония по награждаване на призьорите, в училището за деца с увредено зрение във Варненския квартал „Аспарухово“.

Пет мултинационални отбора, с екипажи от Австрия, България, Германия, Италия и Обединеното кралство се впуснаха в надпреварата, всеки с амбицията да победи. Накрая, разбира се, спечелиха Дружбата и Приятелството, градени през последните десет дни във Варненския залив, Морската градина, Делфинариума, на туристическия поход в местността „Боровец“ и по време на вечерните дискотеки.

Всички участници в лагера получиха грамоти за участие, възпоменателни медали, дискове със снимки и клипове от живота в лагера. За спомен ще запазят и униформите – тениски и шапки с емблемата на домакина – Българската военноморска конфедерация (BULGARIAN NAVAL CONFEDERATION, BNC)

На 10 август младите моряци посетиха Военноморския музей и бойните кораби, участващи в тържествата на Морска гара Варна.

Официалните гости участваха още в мероприятията по случай 135-ата годишнина на ВМС, а част от тях ще участват и в празника на Варна. На 11 август те посетиха Областният управител на Варна – г-н Иван Великов, Кмета на Варна – г-н Иван Портних. На 9 август направиха визита при Началника на  Морско училище – капитан първи ранг, проф., д.в.н. Боян Медникаров и Военноморския музей.

На 12 август от 11:30 часа, в Двореца в град Балчик, Нейно Кралско Височество ерцхерцогиня Херта Маргарете Хабсбург ( по баща Сакс Кобург и Гота) връчи на официална церемония статуетката на фондация „Пламък на мира“, чийто председател е, на кмета на Балчик – г-н Николай Ангелов, в знак на приобщаване на града към инициативата. Статуетка получи и председателят на БВМК – капитан първи ранг /р/ Станко Станков, с призив за популяризиране на идеята в средите на флотските ветерани.

Херцогинята е член на австрийската делегация, както и нейният съпруг – Н.Кр. В. ерцхерцог Шандор Хабсбург – правнук на шест императорски особи, сред които императриците Анна Австрийска, Екатерина Велика, кралица Виктория, Франц Йосиф Първи, както и на кралица Мария Румънска.

Сертификати и медали, в знак на съпричастност към инициативата „Пламък на мира“ получиха още Областният управител на Варна – г-н Иван Великов, Кметът на града ни – Иван Портних, БВМК и адмирал Христо Контров – почетен член на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), който, в качеството си на областен управител на Варна, осъществи първия контакт между сродните организации от Австрия и България. Договорът за сътрудничество между Австрийкия военноморски съюз и СПРБ от 2009 година сложи началото на идеята за създаване на БВМК и присъединяването и към Международната морска конфедерация.

Ръководството на БВМК от сърце благодари на Командването на ВМС, Областна администрация Варна, Община Варна, Ръководствата на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, ВМГ „Св. Николай Чудотворец“, Училището за деца с увредено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ Военноморския музей и УМБАЛ „Света Марина“ за оказаната безкористна помощ при организиране и провеждане на това първо по рода си мероприятие за нашия град!

Ръководството на БВМК отправя горещи благодарности към офицерите от резерва Динко Тенев, Димитър Димитров, Митко Методиев, Максим Максимов, Павел Димитров, Васил Кръстев, Пламен Петров, Иван Гоцев, Илия Джутев, Бранимир Тодоров, към младия ни колега Димитър Джутев и целия български отбор, съставен от ученици от Морската гимназия и град Силистра, за неимоверните усилия по подготовката и провеждането на лагера!

Вярваме, че с помощта на варненци ще го превърнем в традиция и един ден ще имаме своя, Варненска младежка морска база!