90 депутати въведоха възраст за пенсиониране на военнослужещите

05.12.2012 г. 90 депутати въведоха възраст за пенсиониране на военнослужещите

 Спирдон Спирдонов

Народното събрание определи възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещите, променяйки Кодекса за социално осигуряване чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на ДОО за 2013 г. Направи впечатление, че по-малко от половината народни представители – 90, подкрепиха предложението на правителството. От 114 гласували 90 бяха „за”, 23 „против” и един се въздържа.

Текстът, който гласува 41-то Народно събрание: „Лицата, изпълнявали военна служба, придобиват право на пенсия при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и при навършване на: 52-годишна възраст – за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания”; 54-годишна възраст – за офицерите със старши и висши офицерски звания.” Тези, които са прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав придобиват право на пенсия при навършване на 42-годишна възраст – за войниците (матросите), сержантите(старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания и 44-годишна възраст – за офицерите със старши и висши офицерски звания.

По този текст се получи дискусия, в която обаче участваха най-вече представители на опозицията. От управляващите единствено Владимир Тошев се опита да защити тезата на правителството и мнозинството, но не можа да намери убедителни аргументи. Така българските военнослужещи бяха лишени от правото да се пенсионират при наличието на определен осигурителен стаж независимо от възрастта, както бе досега.

За отпадането на промяната на Кодекса за социално осигуряване пледираха народните представители Ангел Найденов, Венцислав Лаков, Александър Радославов и Атанас Мерджанов. Искането им бе прегласувано, но не събра повече от 34 гласа. Предложена бе и процедурата за поименно гласуване, както вчера поискаха от БОЛ „Раковски”. Не бе прието, независимо от призивите на Александър Радославов поне депутатите, които са били войници, да проявят воинска смелост.

Народният представител Хасан Адемов предупреди, че промяната на тези текстове от Кодекса за социално осигуряване не е обсъдена със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, което ще доведе до проблеми при прилагането им. Според него с това решение парламентът създава условия за увеличаване кръга на осигурените лица с право на ранно пенсиониране, което е в противоречие с изискванията на Европейската комисия.

Ангел Найденов, заместник-председател на Комисията по външна политика и отбрана, попита защо управляващите не са чули гласа на военнослужещите и защо наказват най-реформираната у нас система, каквато е Българската армия. Според него е налице напрежение сред военнослужещите и на практика с гласуването на тези текстове Народното събрание принуждава военнослужещите, особено тези, които имат днес 27 години осигурителен стаж, да си подават рапорти за напускане на армията, заради безперспективността и несигурността в кариерното им развитие. Той обеща след парламентарните избори БСП да възстанови правото на военнослужещите да придобиват право на пенсия независимо от възрастта си.

Венцислав Лаков, депутат от ПП Атака постави остро въпроса за двойните стандарти, които прилага държавата. Защо, попита той, само за военнослужещите се въвежда възраст за пенсиониране, а за останалите категории служители в МВР и други ведомства това не се прави. Той бе категоричен, че не може да става дума за привилегии, както твърди министърът на финансите Симеон Дянков.

Интересен беше отговорът на народния представител от ПП ГЕРБ Владимир Тошев за т.нар. двойни стандарти. Министърът на отбраната Аню Ангелов имаше смелостта да въведе тази промяна, докато другите министри нямат, каза той.

Вече може да се приеме, че коментираните през тази есен промени в режима на пенсиониране на военнослужещите са факт. Ясно е, че Законът за бюджета за ДОО за 2013 г. няма да бъде върнат точно по тази причина от президента Росен Плевнелиев. Държавният глава имаше възможност да изрази своето съгласие с позицията на правителството. Така от 1 януари 2013 г. освен 27 години осигурителен стаж на военнослужещите или на служилите във Въоръжените сили ще им бъде необходима определена възраст, за да почнат да получават пенсия.