В село Топчии, Разградска област, почетоха загиналите във войните за България

06.11.2012 г. В село Топчии, Разградска област, почетоха загиналите във войните за България

 Полковник от запаса Стамен Матеев

Жителите и гостите на село Топчии, Разградска област,  се събраха на Архангелова задушница пред войнишкия паметник, за да отбележат 100- годишнината от Балканската война и падналите за България. Село Топчии е дало  много свои синове в боевете за Отечеството.

Войнишкият паметник е един от първите издигнати в областта – изграден е със средства, събирани не само от жителите на селото, но и от бившите военнослужащи на 19-ти пехотен Шуменски полк, който в навечерието на Първата световна война е бил позициониран в селото. Паметникът, върху който стои скулптурата на полк. Антон Дяков – командир на полка, загинал през септември 1916 година и на който са изписани имената на 84 жители на будното село, загинали във войните за България, е бил тържествено открит и осветен на 25 ноември 1928 година, в присъствието на много гости, съпругата и синовете на полк. Дяков. В последствие към паметника е добавена и плоча с  имената на загиналите в Отечествената война воини от селото.

През настоящата година към паметника е позиционирана и дарената от Министерството на отбраната гаубица обр. 1930 година.

Пребиваването на 19-ти пехотен полк в с. Топчии през 1916 година е свързано и с построената от войниците голяма чешма, която години наред е централен водоизточник на селото.

Тържеството беше организирано от избраната през миналата година кметица на селото Мирена Симова.       

В салона на читалището беше подредена изложба с архивни материали от Балканската и следващите войни, голяма част от архива на местният краевед  лейтенант от запаса Ганчо Йорданов, но много трогателни бяха запазените военни отличия, оръжия, лични вещи  и снимки, предоставени от потомци на участниците във войните.

След отслужената от отец Светослав панихида за загиналите и прочувственото слово на Милена Дончева – секретар на кметството, на Паметника бяха положени венци и цветя. Венец положиха и представители на Областното и Общинското ръководство на СОСЗР в град Разград. Като символично може да се приеме, че венецът беше положен от двама от членовете на ръководствата на организацията, чиито родственици са вписани сред имената на загиналите герои от селото.

На снимката: Тържеството се проведе на центъра на селото пред паметника със скулптурата на полк. Антон Дяков – командир на 19-ти пехотен Шуменски полк