25 военни организации: „Тероризмът няма място в България!”

19.07.2012 г. 25 военни организации: „Тероризмът няма място в България!”

 Otbrana.com

„Тероризмът няма място в България. Ние искаме сигурност за всички, искаме България да бъде желано място за живот и дейност за хората от цял свят.” Това се посочва в декларация на Обществения съвет по въпросите на отбраната (ОСВО), разпространена непосредствено след вчерашния терористичен акт на летище Бургас.

 ДЕКЛАРАЦИЯ

на Общественият съвет по въпросите на отбраната

Общественият съвет по въпросите на отбраната, като координиращ орган на 25 неправителствени организации от сферата на отбраната, изразява своето възмущение от терористичния акт срещу израелските граждани, извършен днес, 18 юли 2012г., на летище Бургас и изказва съболезнования на семействата на загиналите и ранените.

Тероризмът като обществено явление е заклеймен от прогресивната общественост и човечеството полага огромни усилия за неговото отстраняване като средство за решаване на противоречията в съвременния свят. Тези усилия са съпроводени с човешки жертви и материални загуби, но светът е решен да води борбата до неговото пълно унищожаване. България, като член на НАТО и на ЕС, дава своя достоен принос в борбата срещу това съвременно зло.

Терористичният акт в Бургас е поредния удар срещу човечеството. Той е удар и срещу България като активен участник в антитерористичната общност, като цели да я злепостави пред света и да я представи като несигурно място за туризъм, бизнес и почивка. Но тези усилия на световния тероризъм са обречени на провал. България има сили да защити своите и чуждите граждани и да отвърне на удара с удар.

Общественият съвет по въпросите на отбраната, като изразява още веднъж своето възмущение от терористичния акт, се обръща към правителството на България, към органите на сигурността и отбраната, да проявят своята непримиримост към такива явления и в срочен план да открият и доведат на подсъдимата скамейка и пред съда на обществеността извършителите и вдъхновителите на този безпрецедентен за България акт. Тероризмът няма място в България. Ние искаме сигурност за всички, искаме България да бъде желано място за живот и дейност за хората от цял свят.

От Обществения съвет по въпросите на отбраната, генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председател на съвета

18.07.2012 г.