Офицери получиха нови длъжности и висши звания

30.03.2016 г. Офицери получиха нови длъжности и висши звания

 Президентът Росен Плевнелиев: Адекватното финансиране и ресурс за изграждане на способности на въоръжените сили са ключови в усложнената среда на сигурност

Otbrana.com

„Предизвикателствата пред въоръжените сили са съществени и много ангажиращи. Модернизацията и подготовката на личния състав за придобиването на необходимите отбранителни способности са ключови,  с оглед на усложнената среда на сигурност и нарастващото напрежение в контекста на миграционната криза и терористичните актове в сърцето на Европа. Важно е осигуряването на адекватно финансиране и ресурс за изграждане на способности“. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев на тържествена церемония по удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия.

Повишените

С указ на президента Росен Плевнелиев полковник Валери Цолов е назначен на длъжността началник на щаба на Сухопътните войски и получи висше офицерско звание „бригаден генерал”. Полковник Костадин Кузмов бе назначен на длъжността командир на 2-ра механизирана бригада и получи висше офицерско звание „бригаден генерал”.

Президентът Плевнелиев назначи капитан I ранг Боян Медникаров на длъжността началник на Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и го удостои с офицерско звание „комодор”.

Полковник Светослав Даскалов бе назначен на длъжността директор на Служба „Военна информация“ с висше офицерско звание „бригаден генерал”.

Държавният глава освободи бригаден генерал Димитър Илиев от длъжността командир на 2-ра механизирана бригада и го назначи за заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция, като го удостои с висше офицерско звание „генерал-майор”.

Словото на президента

„Всички ние знаем колко трудно се изгражда един добър професионалист. Ето защо един от основните ни приоритети трябва да бъде да запазим и развием кадровия ресурс на въоръжените сили. Изграждането на една съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи“, категоричен беше държавният глава.

Като открои професионалните умения и постижения на удостоените с висши военни звания офицери, президентът Плевнелиев посочи, че въпреки трудностите, армията изпълнява достойно конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и Европейския съюз. „България днес е надежден и предвидим партньор на международната сцена. Българските военнослужещи достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в многобройни мисии и операции на няколко континента“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

В словото си държавният глава определи 2015 година като година на ключови решения за националната отбрана. „Средствата за отбрана за 2016 г. бяха увеличени до 1.35% от БВП, като е осигурено по-нататъшно плавно увеличаване до достигане на 2% от БВП до 2023 г. Беше изработена и приета от Народното събрание Програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г. Изработихме и приехме план за развитие на въоръжените сили до 2020 г. Приехме План за готовност за действие на НАТО и работим за неговото изпълнение. Приехме национален стратегически план за действие на въоръжените сили за защита на Република България при криза, който влезе в сила от началото на 2016 г. Поставихме край на зависимостите от производители на оръжейни технологии несъвместими с нашия отбранителен съюз и издигнахме съвместимостта с армиите на съюзниците в НАТО като висш стратегически приоритет“, припомни президентът Росен Плевнелиев.

Отговорът

От името на удостоените с нови висши военни звания офицери генерал-майор Илиев благодари за получените воински звания и увери държавния глава, че българските военнослужещи ще отдадат всичките си сили за укрепване на държавността и сигурността в страната. „Ние също с нетърпение очакваме модернизацията в Българската армия и достигането на способности, които да ни направят достоен съюзник в Алианса и занапред ще работим за постигане на тази цел“, заяви още генерал-майор Илиев.