Президентът връчи генералски пагони и отново призова за сериозен финансов ресурс за отбраната

23.11.2015 г. Президентът връчи генералски пагони и отново призова за сериозен финансов ресурс за отбраната

Спирдон Спирдонов

След десет месеца въпросът с назначаването на заместник-началник на отбраната беше решен. Днес на тържествена церемония президентът връчи пагоните на „генерал-майор”  на началника на Щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Пламен Атанасов, който приема една от най-високите длъжности в българската военна йерархия. Върховният главнокомандващ удостои със звание „комодор” и назначи за заместник-командир на ВМС капитан I ранг Коста Андреев. Пагоните на бригадни генерал получиха новите командири на 68-ма бригада „Специални сили” полковник Явор Матеев и на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Груди Ангелов.

В церемонията в Гербовата зала на „Дондуков” 2 участваха още министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командващият СКС генерал-майор Любчо Тодоров, командирите на Сухопътни войски и ВМС генерал-майор Андрей Боцев и контраадмирал Митко Петев, секретарят на президента по отбрана и сигурност генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов, съпруги и близки на удостоените офицери с по-високи военни звания, офицери и цивилни служители от МО и Щаба на отбраната. 

По установена вече традиция държавният глава се обърна към всеки от офицерите, които са назначени на нови длъжности.

Президентът към генерал-майор Пламен Атанасов: „Сигурен съм, че богатият професионален опит, който натрупахте през годините, като командир на полк, на бригада, на командване, а също и като началник на Щаба на Сухопътните войски, ще Ви помогнат да се справите със задачите и предизвикателствата пред новата длъжност – заместник-началник на отбраната.”

Президентът ком комодор Коста Андреев: „Като началник на Щаба на ВМС досега Вие планирахте задачите и организирахте войсковия живот във флота, а сега конкретно ще трябва да осъществявате и контрол в тези направления. Убеден съм, че благодарение на солидиня практически опит, който имате, Вие ще успеете да се справите с непосредствените ангажименти, произтичащи от новите Ви задължения – заместник-командир на ВМС.”

Президентът към бригаден генерал Явор Матеев: „Като офицер израснал в паращутно-разузнавателните поделения на Българската армия, с активния принос по изграждането и функционирането на Командването на Силите за специални операции и с ролята Ви на началник на отдел „Съвместни съоръжения” в Министерството на отбраната на новата длъжност, сигурен съм Вие ще допринесете за повишаване и интегриране способностите на личиня състав на 68-ма бригада „Специални сили” с партньорите ни от НАТО.”

Президентът към бригаден генерал Груди Ангелов: „ Опитът, който имате като командир на рота, батальон и полк, както и уменията, които сте придобил в международни мисии в Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, а също и като нвачалник на отдел „Бойна подготовка” във войските, ще ви предостави възможност да подобрите подготовката и повишите бойните умения на личния състав от 61-ва механизирана бригада.”

Връчваните пагони днес са отлична атестация за постигнатото не само от вас, но и от вашите подчинени, каза още президентът. Той определи, че основен приоритет в дейността на Въоръжените сили остава защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България. И заяви: „Въпреки трудностите, армията изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС. Българските военнослужещи достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в мисии и операции на няколко континента“.
Президентът Росен Плевнелиев определи модернизацията и хората като двата актуални ключови аспекта, гарантиращи изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на процеса на трансформация на Въоръжените сили като цяло. За модернизацията сме длъжни да мобилизираме всички възможности, подчерта той, в т. ч. сериозен финансов ресурс от държавата. Същевременно обаче, обърна внимание държавният глава, грижата за развитието на високо подготвените кадри в българската отбрана е не по-малко важна. Тази задача, смята той, стои пред Министерството на отбраната, което трябва да гарантира кариерно развитие и мотивация за всеки военнослужещ, по един обективен и надпартиен начин.

Президентът отново призова за национално отговорно отношение от страна на политиците и институциите за изпълнение на решенията на Консултативния съвет за национална сигурност, който заседава през април т.г. по въпросите на отбраната. Той изрази очакване, че парламентът ще гласува още тази седмица Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г., а правителството ще успее до края на годината да приеме предложен от министъра на отбраната и началника на отбраната План за развитие на Въоръжените сили.

Благодарност за високото доверие от името на повишените офицери изрази генерал-майор Пламен Атанасов. Уверявам ви, каза той, че ще работим без д ажалим сили за изграждане на нови отбранителни способности, които да спомогнат на Въоръжените сили да изпълняват своите мисии и задачи в новата стратегическа среда за сигурност.

Тероризмът е глобална заплаха и отговорът трябва също да бъде глобален. Срещу тероризма всички трябва да се обединят – Европа, Америка, Русия, Китай, всички, каза още в словото си президентът. Срещу терористите, смята той, трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени и изправени на съд от световната антитерористична коалиция, бе категоричен беше държавният глава, който отправи призив за „солидарност и единство в Европа“ в отговор на атентатите от 13 ноември.
Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана, но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип, предупреди Росен Плевнелиев.  Всички ние, християни, мюсюлмани, евреи и други, трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма, призова той. Трябва да се подобри контролът на външните граници на ЕС, но изграждането на огради вътре в съюза само ще задълбочи разединението в Европа“, посочи държавният глава.

Нашето оръжие, подчерта президентът, е интеграцията, не изолацията. Нашето оръжие, продължи той, срещу идеологията на тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, не по-малко Европа. България трябва да прояви солидарност и да помогне според възможностите си на всеки в нужда в Европейския съюз. Но и ще очакваме нашето европейско семейство да застане като един зад нас в случай на криза в България, заяви държавният глава в словото си на церемонията при връчването на генералските пагони.

Още за удостоените с по-високи звания

Генерал-майор Пламен Атанасов е роден на 30 юни 1959 г. в Асеновград, област Пловдив. Образование – висше. Образователно-квалификационна степен – „магистър”. Военна квалификация: ВА „Г. C. Раковски", Стратегическо ръководство на отбрана и ВС; ВА „Фрунзе” Москва, Русия, OБЩOBOЙCKOBИ - KЩ; ВHВУ „В. Левски", Мотострелкови войски. На военна служба е от 1981 г. Във военно звание „бригаден генерал" е от 30 юни 2014 г.

***

Комодор Коста Андреев е роден на 1 януари 1962 г. в с. Долни чифлик, област Варна. Образование - висше. Образователно-квалификационна степен – „магистър”. Военна квалификация: Военноморски колеж Нюпорт, САЩ, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС; ВА „Г. C. Раковски”, Организация и управление на ОТФ от ВМС; ВВМУ, Експлоатация и ремонт на корабна техника. На военна служба е от 1984 г.Във военно звание „капитан I ранг” е от 14 юни 2005 г.

***

Бригаден генерал Явор Матеев е роден на 5 декември 1967 г. в София, област София.Образование – висше.Образователно-квалификационна степен – „магистър”. Военна квалификация:Национален университет по отбраната, Вашингтон, САЩ, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС;ВА „Г. С. Раковски”, Общовойскови, КЩ – разузнаване;ВНВУ „В. Левски”, Разузнаване.На военна служба е от 1989 г.Във военно звание „полковник“ е от 1 юли 2009 г.

***

Бригаден генерал Груди Ангелов е роден на 10 септември 1965 г. в гр. Хасково.Образование - висше.Образователно-квалификационна степен – „магистър”.Военна квалификация:Военен колеж на СВ Керълайл, САЩ, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС;ВА „Г. C. Pаковски”, Oбщoвойскови – koмандно-щабни;ВHВУ „В. Левски”, Мотострелкови войски.На военна служба е от 1987 г.ъв военно звание „полковник” е от 17 септември 2008 г.

На снимката: Президентът Росен Плевнелиев поздравява повишените в длъжност и звание офицери от Българската армия.

Снимка Димитър БЕБЕНОВ

Още снимки на https://www.facebook.com/profile.php?id=100000531543349