До края на юни внасят проекта за нов изтребител

21.05.2015 г. До края на юни внасят проекта за нов изтребител

 Спирдон Спирдонов

Това обеща министърът на отбраната Николай Ненчев след днешното заседание на Комисията по отбрана.  Преди това състоянието на изтребителната ни авиация е било обсъждано на Съвет по отбрана. До средата на следващата година ще охраняваме въздушното си пространство с наличните ресурси. За да се случи това обаче, ВВС поемат ангажимента да удължат ресурса на двигателите на МиГ-29, стана ясно от думите на командира им генерал-майор Румен Радев. Той разчита, че политическото ръководство ще удържи на думата си. Генералът прогнозира, че наличните МиГ-29 ще бъдат използвани минимум още три години. По тази причина ще се търсят възможности за ремонт на двигателите, за което се водят разговори с полската страна.

Според народният представител Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, в момента се говори за сума от порядъка на 1,5 млрд. лв., която да осигури закупуването на една ескадлира от 16 самолета. Той е категоричен, че с модернизацията на ВВС и другите видове въоръжени сили се закъснява много.

До 30 юни, взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване

Николай Ненчев, министър на отбраната: „Днес имахме Съвет по отбрана, който продължи приблизително три часа, а може би и повече. Изключително подборно и последователно бяха обсъдени всички въпроси, свързани с авиацията. Бих искал да съобщя, че ние сами, с наличните ресурси ще охраняваме въздушното пространство до средата на следващата година. Имаме тази възможност. До 30 юни, взехме решение, внасям проект за нов многоцелеви самолет в Министерски съвет и започваме процедура по неговото придобиване.

Постигнахме консенсус и за отремонтирането на няколко МиГ-29, които ще ни бъдат необходими до придобиването на нов многофункционален самолет. Имаме и други опции. В края на този месец ще дойде група експерти от Полша, с които ще коментираме различни варианти. Имах среща с министъра на отбраната и вицепремиера на Полша в понеделник по време на посещението си в Брюксел и мисля, че нащата са изключително оптимистични.”

 Към момента единственият начин ние да сме в състояние да носим това дежурство до средата на следващата година е със самоинициатива и удължаване на ресурса на двигателите на самолет МиГ-29, изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никаквми финансови средства на МО.

Генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС: „ Военновъздушните сили не се занимават с ремонт. За ремонта отговаря Министерството на отбраната. Мисля, че днес наистина беше важен ден за българските ВВС. Имахме много сериозни обсъждания на Съвета по отбрана с цялото ръководство на МО и в Комисията по отбрана на парламента. Изложил съм цялата тежест на ситуацията във ВВС: какви възможности имаме да носим дежурство, до кога може да го носим, как да решаваме проблемите по това носене.

Към момента единственият начин ние да сме в състояние да носим това дежурство до средата на следващата година е със самоинициатива и удължаване на ресурса на двигателите на самолет МиГ-29, изцяло с личен състав от ВВС, без това да струва никаквми финансови средства на МО. Това наистина е огромна отговорност. Поема я Командването на ВВС, но отговорността и рискът се носи от нашия летателен и инженерно-технически състав. Разбира се, това нещо си има цена.

Имаме ясен ангажимент от министъра на отбраната. Така както тези летци и инженерно-техническият състав ще поемат своята голяма отговорност, така съответно и МО, и държавните институции, очакваме, имаме такива гаранции, ще направят всичко възможно, да не прекъсваме това дежурство от догодина.

Предстоят спешни координации и разговори с полската страна. Има и други опции, както е споменал министърът на отбраната, но ние сме изложили много точно и ясно какво трябва да се направи, кога трябва да се направи и разчитаме, че то ще бъде направено. ВВС са сложна система от системи. Тази система генерира важни способности, консумира, обаче и сериозен финансов ресурс. Генерира и риск за хората, които упражняват тази професия. Така че, за да може по най-добрия начин да се използват тези средства и да се минимизира риска в тази среда, е от от особена важност да има ясна визия, каквато ние имаме. Да има яснота на финансовите и времевите параметри на поддържането на тази система. Спор няма, единственият начин за решаване на проблемите с въздушния суверенитет и дeжурството по Air Policing, е незабавното стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Това е изходът и с това нещо, и МО и ръководството на Щаба на отбраната, и Комисията по отбрана се ангажираха в най-кратки срокове, до края на юни т.г., проектът да бъде внесен. Това обаче не означава, че догодина ще имаме самолет. От хода на този порект ще зависи какво трябва да се прави с МиГ-29. Минимум три години, това е ясно. В какви параметри ще се експроатира този самолет. Ние сме представили много ясно какви финансови параметри на нас ни трябват и тази година, и за следващата.

Във ВВС отговаряме за подготовката и генерирането на способности. Има ангажимент, очаквам, беше дадена гаранция, че тези средства ще бъдат осигурени и то в срокове, така че догодина да не прекъсваме. Ако това не бъде направено, няма смисъл да носим риск и да удължаваме ресурса на техниката. Очаквам иницииращата заповед от горестоящите, с която да стартираме процеса по удължаване на ресурса на самолетите МиГ-29. Това не означава ремонт, а сериозни процедури, по които във ВВС работим съвместно с Института по отбрана. В резултат на систематично нефинансиране на военната авиация от много години, на нестартиране на проекта за нов изтребител, ние в момента нямаме друг изход. Или трябва да спрем дежурството, или да предпиремем нещо. Аз разчитам, че решенията, които се взеха днес и на Съвета по отбрана, и в Комисията по отбрана са добри, те са обнадеждаващи. МиГ-21 няма да бъде използван за носене на дежурство.”

Трябва да си даваме сметка, че не можем да си позволим повече закъснение по отношение на модернизацията на ВВС и на другите въоръжени сили и основни родове войски

Ангел Найденов, народен представител, бивш министър на отбраната: „Когато говорим за стартиране на новия проект, става дума за суми над 1,5 млрд. лв., което ще се сблъска с едно категорично обществено мнение „против”. Трябва да си даваме тази сметка. От друга страна, трябва да си даваме сметка, че не можем да си позволим повече закъснение по отношение на модернизацията на ВВС и на другите въоръжени сили и основни родове войски. През 2012 г. ръководството на МО, което беше  преди нас, бе определило един таван на сумата до 700 млн. лв. Аз никога не съм споделял подобна сума, защото става дума не просто за закупуване на платформите. Необходимо е да се гарантира обучението на летците, да се адаптира наличната летищна инфраструктура и съответно да се закупят необходимото въоръжение и техника. Така че сумата ще скочи двойно. Става дума и за повече самолети. Защото при 600-700 млн. лв. ставаше дума за 8 плюс един самолет. В момента говорим за една ескадрила от порядъка на около 16. Беше посочен случай, че Русия е отказала ремонт на двигатели на наши МиГ-29. Причината обаче е техническа. Това били двигатели с почти изчерпан ресурс, с остатъчен ресурс от 3 до 5 часа. Няма как да очаквате, която и да е било фирма да поеме такъв ангажимент.”