Президентът връчи генералски пагони на български офицери

05.05.2015 г. Президентът връчи генералски пагони на български офицери

 Спирдон Спирдонов

Върховният главнокомандващ Росен Плевнелиев удостои днес със званието „генерал-лейтенант” заместник-началника на отбраната генерал-майор д-р Константин Попов, военен пилот. На тържествената церемония той връчи на началника на Военномедицинската академия бригаден генерал професор Николай Петров пагони на „генерал-майор“.
С президентски указ началникът на Военната академия „Георги Сава Раковски” контраадмирал Митко Петев се освобождава от длъжност и се назначава за командир на Военноморските сили, считано от 30 юни.
От същата дата досегашният началник на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Тодор Дочев
ще оглави академията. Днес той бе повишен в звание „генерал-майор”.

Командирът на Базата за командване, управление и наблюдение в състава на Военновъздушните сили полковник Пламен Богданов получи пагони на „бригаден генерал” и поема ръководството на НВУ „Васил Левски“. Той е първият офицер от авиацията, който става началник на Военния университет.
По време на церемонията президентът Плевнелиев отличи
досегашния командир на ВМС контраадмирал Димитър Денев с орден „За военна заслуга“ първа степен.

На удостояването присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-министрите на отбраната Десислава Йосифова и Орхан Исмаилов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, ВРИД командващият на СКС генерал-майор Златко Златев, командирите на Сухопътни войски и ВВС генерал-майор Андрей Боцев и Румен Радев, ВРИД командирът на ВМС комодор Димитър Ангелов, съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност контраадмирал Георги Фиданов, директорът на Служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов и близки на удостоените с нови звания офицери.

Президентът за генералите и адмиралите                         

Връчването на пагоните е признание и висока оценка за вас, обърна се към удостоените с по-високи звания президентът. В същото време, посочи той, е израз на увереност, че вие сте военнослужещите, които са достойни да поемат отговорността за командването и управлението на формированията от Българската армия и висшите военни училища.

Новият екип, който пое военното ръководство на Българската армия се изправи пред сериозни предизвикателства и затруднения, един от неговите стълбове е заместник-началникът на отбраната генерал-майор, вече генерал-лейтенант, Константин Попов, каза върховният главнокомандващ. Той припомни, че неговите отговорности и задължения пораснаха много по време на заболяването и трагичната кончина на другия заместник-началник на отбраната генерал-майор Нейко Ненов. Благодарение на своя опит и разнообразна експертиза в командната и щабната област генерал-майор Попов успя да се справи с възникналите трудности, е оценката на държавния глава.

През 2014 г. бригаден генерал Николай Петров оглави едно от най-големите медицински учреждения в страната и единствено за армията, отбеляза президентът. Поемайки длъжността, той се изправи пред големи предизвикателства. Вече са налице категорични знаци за финансова стабилизация, оздравяване на академията и редуциране на натрупани стари задължеиня към доставчици, каза държавният глава. Повече от ясно е, допълни той, че това в най-голяма степен се дължи на богатия професионален и управленски опит на вече генерал-майор Петров.

По достоен начин завърши кариерата си във Въоръжените сили и във флота командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев, подчерта президентът. Въпреки тежкото финансово положение, под негово командване флотът изпълни всички поставени задачи и съюзнически ангажименти. Не бяха допуснати произшествия, продължи върховният главнокомандващ, повреди и аварии с военноморска техника.

Пред новоназначения командир на ВМС контраадмирал Митко Петев също стоят сериозни предизвикателства, смята Росен Плевнелиев. Президентът бе категоричен, че контраадмирал Петев се е справил отлично с ръководството на Военната академия. Сега, продължи той, обръщайки се към него, Ви предстои мащабна промяна - да замените катедрата с командния мостик, вече начело на флота. Президентът пожела на контраадмирала да допринесе за развитие на оперативните способности на ВМС в условията на променения баланс, както в Черно море, така и извън границите на България във всички възможни направления на изток и на юг.

Макар и само една година на длъжността „началник на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев се справи отлично със своите задължения, каза президентът. Той изрази увереност, че вече генерал-майор Дочев, поверява един проспериращ, добре организиран военен университет в добри ръце и е готов за още по-сложни задачи и отговорности при ръководството на Военната академия.

Сериозни предизвикателства стоят и пред новоназначения и новопроизведен в първо генералско звания бригаден генерал Пламен Богданов. Неговата офицерска кариера е преминала основно във ВВС, припомни президентът. За него той посочи, че притежава богат опит и разнообразна експертиза в командната и щабната област.

Модерна България заслужава да има  модерна армия

Това заяви в края на своето слово отговор от името на всички удостоени генерал-лейтенант Константин Попов. Той увери президента и всички присъстващи, че и занапред ще влагат всички знания, навици и умения, целия си опит и воля, за да оправдаят очакванията. Според него този акт е преди всичко признание и висока оценка за воините от Българската армия и Въоръжените сили, защото те наистина дават всичко от себе си по полигони, във въздуха и на море, за да бъдат подготвени да защитават родината си когато и там, където потрябва. Генерал-лейтенант Попов благодари и на тези, които са на мисия зад граница и развяват достойно българския трибагреник на три континента. Благодари и на онези, които по всяко време имат готовност да оказват помощ на населението, спасявайки човешки животи при наводнения, гасене на пожари и доставяйки храна и медикаменти в тежки природни условия.

Необходима е политическа подкрепа и финансова осигуреност

Контраадмирал от резерва Димитър Денев: „Излизайки от редовете на Българската армия, ние офицерите от запаса завинаги оставаме неразривно свързани с нея и живеем с нейните проблеми. Аз съм убеден, че моите колеги ще продължат най-упорито да работят за развитието и просперитета на Българската армия. За да постигнат траен успех обаче, те се нуждаят от широка политическа подкрепа, за да имат финансово обезпечена програма за изграждане способностите на Българската армия.”

Още за удостоените офицери

Генерал-лейтенант Константин Попов е роден на 28 август 1961 г. в София. Образование - висше. Образователно-квалификационна степен - „магистър”. Военна квалификация: Военновъздушен колеж на ВВС на САЩ във ВВБ „Максуел" - Алабама,  САЩ; Военна академия „Г. С. Раковски”, КЩ - ОТ - ВВС;  ВНВВУ  „Г. Бенковски", военен летец-пилот. На военна служба e от 1984 г. Във военно звание „генерал-майор" е от 11 юли 2008 г.

Генерал-майор Николай Петров е роден на 29 август 1959 г. в Средец. Образование - висше.  Образователно-квалификационна степен – „магистър”. Квалификация: медицина - МА - Варна;  анестезиология и реанимация;  спешна медицина.  курсове: курс за специализация - Франция; стратегически курс; здравен мениджмънт. На военна служба e от 1984 г. Във военно звание „бригаден генерал” e от 3 юни 2014 г.

Контраадмирал Митко Петев е роден на 30 март 1965 г. в Шумен. Образование – висше. Образователно-квалификационна степен – „магистър”. Военна квалификация: ВМ колеж - САЩ, Нюпорт, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС; КЩ колеж ВМС на САЩ, Нюпорт, Организация и управление на ОТФ от ВМС; ВНВМУ „H. Вапцаров", Радиолокация – ВМФ; ВНВМУ „H. Вапцаров", корабоводене. На военна служба е от 1989 г. Във военно звание „контраадмирал " е от 30 юни 2014 г.

Генерал-майор Тодор Дочев е роден на 24 април 1963 г. в с. Тодор Икономово, област Шумен. Образование – висше. Образователно-квалификационна степен – „магистър”. Военна квалификация: ВА „Г. С. Раковски“, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС; ВА „Г. С. Раковски“, КЩ-ОТ-ПВО(СВ); ВВУАПВО „П. Волов”, РТВ - АСУ – ИНЖ; ВHВМУ „H. Вапцаров”, радиолокация - ВМФ - ИНЖ. На военна служба е от 1986 г. Във военно звание „бригаден генерал” е от 9 юни 2014 г.

Бригаден генерал Пламен Богданов е роден на 24 май 1962 г. в гр. Телиш, област Плевен. Образование  - висше. Образователно-квалификационна степен  -  „магистър”. Военна квалификация: ВА „Г. C. Pаковски", Стратегическо ръководство на отбраната и ВС; ВА „Г. C. Pаковски", Щaбни BBC - KOM; ВHВВУ „Г. Бенковски", Щабни - Военновъздушни сили. На военна служба е от 1985 г. Във военно звание „полковник” е от 1 юли 2003 г.

Контраадмирал от резерва Димитър Денев е роден на 13 април 1957 г. в гр. Варна.  Завършил е  ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”; ВМА – Русия; Военноморски колеж на САЩ в Ню Порт. Военна кариера: Военната му кариера започва като  командир на минно-артилерийска бойна част на базов тралчик в 3 отделен дивизион тралчици на военноморска база Варна и завършва като командир на ВМС.

Други назначения

На 25 март т.г. президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев удостои с висше офицерско звание други военнослужещи от Българската армия. От 30 юни 2015 г. командващ на Съвместното командване на силите (СКС) ще бъде досегашният заместник-командир на Сухопътни войски бригаден генерал Любчо Тодоров, който получи от държавния глава пагони на генерал-майор.
Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Златко Златев
бе назначен на длъжността заместник-командващ на СКС и получи висше офицерско звание „генерал-майор“. До 29 юни 2015 г. той временно изпълнява задълженията на командващ на СКС. Капитан I ранг Димитър Йорданов оглави щаба на СКС с присвоено висше офицерско звание „комодор“.
За командир на 24-та авиационна база
бе назначен полковник Петьо Мирчев, който получи от държавния глава пагони на „бригаден генерал“.
Тогава президентът Росен Плевнелиев удостои с орден „За военна заслуга“ I степен контраадмирал Георги Мотев за големите му заслуги за развитието на Българската армия и въ връзка с преминаването му в резерва.

На снимката: Церемонията се проведе в Гербовата зала на президенството.

Снимка Димитър Бебенов