Правителството осигури средства за ремонт на още военни паметници

14.08.2013 г. Правителството осигури средства за ремонт на още военни паметници

 221 420 лв. отпусна Министерският съвет за проявите в страната.

Спирдон Спирдонов

Правителството на Пламен Орешарски прие постановление за отпускане на средства във връзка с продължаващите чествания на 100-годишнината от Балканските войни – 1912-1913 г. Председател на Националния инициативен комитет за организиране на проявите е министърът на отбраната Ангел Найденов.

Министърът на финансите, е записано в документа, да предостави от централния бюджет за 2013 г. допълнителни бюджетни кредити по бюджетите на Министерството на отбраната и на Министерския съвет за областите София, София-град, Враца, Бургас, Кърджали, Хасково, Смолян, Стара Загора, Кюстендил, Сливен, Велико Търново, Добрич, Търговище и Видин в общ размер 221 420 лв. за честването през 2013 г. на 100 години от Балканските войни, разпределени съгласно приложението.

В областите средствата са за:

Област Хасково: Научна конференция на тема „100 години от разоряването, прогонването и избиването на тракийските българи”. Кръгла маса и пътуваща изложба в общините Свиленград,  Тополовград, Ивайловград и Маджарово. Изготвяне на брошура.

Област Смолян: Отпечатване и представяне на сборник от Национална научна конференция „100 години Балканска война -
100 години свобода за Родопите”, проведена в Смолян от 15 до 17 октомври 2012 г. от Регионалния исторически музей – Смолян. Поставяне на паметна плоча с барелеф в с. Стойките на редник Стефан Тодоров Чернев (1890 – 1912), геройски загинал при боевете край с. Елешница през октомври  1912 г. - по предложение на Съюза на офицерите и сержан­тите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Съюза на възпитаниците на военните на Негово величество училища, ШЗО и РВГ, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и местен инициативен комитет от с. Стойките, с подкрепата на община Смолян (Проектиране, изпълнение и монтиране на паметна плоча с барелеф)

Област Бургас: Пътуваща фото- и документална изложба „Урок по история ... урок по достойнство – 100 години Балкански войни
1912-1913 г.” „100 години Балкански войни – 100 години мир” - пътуващ семинар до Одринската крепост на ученици от Гимназията с преподаване на немски език  „Гьоте” – Бургас, и среща с техни връстници от езиковата гимназия в града
Ремонт на паметника на загиналите герои в местността „Петрова Нива”, община Малко Търново

Област Кюстендил: Издаване на фотоалбум за войнишките паметници в област Кюстендил, подготвен от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Читалище „Зора” – Кюстендил, и с участието на Регионалния исторически музей – Кюстендил. Организиране на научна конференция на тема „Победи, крушение и спасение” и издаване на юбилеен тематичен сборник от конференцията. Представяне на изложба за приноса на кюстендилци в Балканските  войни. Подготовка и публикуване на документален илюстрован сборник за приноса на кюстендилци в Балканските войни. Изработване на паметна плоча в чест на загиналите горнокозничани във войните - с. Горна Козница, община Бобов дол.

Област Кърджали: Награждаване на победителите в ученическия конкурс за есе, кратък разказ, мултимедия, рисунка, посветени на Балканските войни. Призив на ученическия гвардейски отряд на Гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев” – Кърджали, към учениците от цялата страна за почистване и облагородяване на пространствата около. Кинолектория – прожектиране на документални и игрални филми, свързани с Балканската война и Българския национален въпрос (по заявка на общини, училища и читалища) със съдействието на Българската национална телевизия и на Военния клуб – Кърджали. Поход по стъпките на българската армия в областите, на чиято територия са се извършвали военни действия. Национален тракийски женски събор - с. Аврен, община Крумовград. Подобряване на инфраструктурата и околното пространство около паметника на ген. Делов в гр. Кърджали. Реставрационни дейности и подобряване на инфраструктурата на и около паметника в с. Пчеларово, общи на Черноочене.

Област Стара Загора: Ремонт на паметник на загиналите във войните - с. Бъдеще, община Стара Загора. Ремонт на паметник на загиналите за Родината - с. Розово, община Казанлък. Ремонт на паметник на загиналите във войните - с. Землен, община Раднево. Ремонт на паметник на загиналите във войните - с. Ягода, община Мъглиж. Ремонт на паметник на загиналите във войните - с. Дъбово, община Мъглиж.Ремонт на паметна плоча на загинал опълченец от с. Съединение, община Братя Даскалови. Ремонт на паметник на загиналите във войните - гр. Николаево, община Николаево. Ремонт на паметник на загиналите във войните - с. Конаре,  община Гурково . Ремонт на паметник в памет на загиналите от с. Средец във войните 1912-1913 г. и 1915-1918 г., водени от българската държава - с. Средец, община Опан.   

Област Велико Търново: Ремонт на военен паметник в двора на църквата „Св. Георги” в с. Велчево, община Велико Търново. Ремонт на военен паметник - с. Сушица, община Стражица. Ремонт на военен паметник - с. Церова кория, община Велико Търново.

Област Видин: Изграждане на паметник на загиналите във войните от гр. Белоградчик, община Белоградчик.

Област Враца: Изграждане на паметник на загиналите във войните от с. Добруша, община Враца.

Област Добрич: Ремонт на паметна плоча в чест на падналите за Родината в с. Житница, община Добрич. Ремонт на паметник на падналите по бойните полета 1912 – 1916 г. в с. Ловчанци, община Добрич. Ремонт на паметна плоча на Андон Георгиев, убит на 21.08.1916 г. от румънските войски - с. Одринци, община Добрич. Ремонт на паметник на загинал граничар - с. Ведрина, община Добрич. Ремонт на паметник на загиналите в Отечествената война - с. Орляк, община Тервел.

Област Сливен: Ремонт на паметник на загиналите във войните - гр. Кермен, община Сливен.

Област Търговище: Паметник на загиналите във войните - с. Паламарца, община Попово.

 Област София: Изграждане на паметник на загиналите във войните - с. Заселе, община Своге.

Област София – град: Възстановяване на паметника на загиналите във войните в кв. „Илиянци“, гр. София.

По бюджета на МО средствата са за: Освещаване на нова камбана за българската църква „Св. св. Константин и Елена”.  Издирване на български военни гробища и паметни места. Издаване на юбилеен брой на в-к „Българско войнство” и сп. „Военен глас” по случай 100 г. от Междусъюзническата война и разорението на тракийските българи. Издаване на юбилеен брой на сп. „Един Завет” и на книгата „Военното училище на България“. Честване на 100 г. от  Охридско-Дебърското въстание съвместно с Българския културен клуб – Скопие.  Научна конференция  „От Лондон до Букурещ 1913 г. – политико-военен синтез на събития и последици” съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Издаване на том І от История на Сухопътните войски на България -  „Сухопътните войски от Освобождението до края на Балканските войни (1877-1913 г.)”. Издаване на книга втора от поредицата „Българската пехота” от Алманах на Сухопътните войски на България. Разработване и издаване на книга трета „Безсмъртните дивизии на България” от поредицата „Българската пехота” от Алманах на Сухопътните войски на България. Разработване на том ІІ от История на Сухопътните войски на България.