Лицето Аню е Ньойски не само заради съкращенията, но най-вече заради унижението на армията

08.08.2013 г. Лицето Аню е Ньойски не само заради съкращенията, но най-вече заради унижението на армията

Лицето Аню е Ньойски не само заради съкращенията, но най-вече заради унижението на армията

 Красен Гоцеделчевски

Този лисунгер вместо да си стои в дупката , излезе да дразни пак с умнотиите  си българските военнослужещи. И най-важното е, че си вярва. Взе пак да се пери , за да го забележат и ако може в патакламата на едни нови избори пак да се набута на някое топло местенце като военен експерт. Ама такава е породата на ренегатите и предателите. Те сменят барикадите уж за доброто на отечеството и армията. Но всъщност ги предават. Предават и себе си в името на личното си его и личния си интерес. Наглостта на този бивш генерал и бивш министър минава всички граници на благоприличие и воинска почтеност. Да пратиш войската в нокаут, да я унижиш и принизиш до шепа бутафорни батальони и после сам да се надсмиваш над стореното. Анювщина, брато, анювщина!

 

Говори за бутафорното батальонче във Враца. Съгласен съм, че вече не бива да се прави от къща колиба. Но кой го направи такова това батальонче ? Помните ли арогантните приказки на Аню към жените и семействата на уволнените войници от Враца ? Помните ли, че това «бутафорно» батальонче бе гордост за България по време на мисиите му в Ирак и Афганистан ! Помните ли, че воините от града бяха на първия час, когато в областта възникваха бедствия и аварии ? Да припомням ли за славната история на поделението в града под Вола? Щом това батальонче е за Аню такова, то в помислите му в същата редица фигурират и батальончетата в Хасково, Благоевград и Шумен. Представяте ли си пренебрежението и високомерието, с което се е отнасял Ньойски към всички закрити поделения по негово време на картата на България. На генерал Михов поне му беше мъчно за съкращенията. Генерал Колев се бореше като змей и дори заплашваше военния министър с фактори отгоре. Да не говорим за генерал Петров, който бе дисциплинарно уволнен, защото застана на армейската амбразура.

 

А Аню какво направи? Застана под крилото на Боко и Цв. Цв. и вършеше всичко, което му нареждаха висшите полицаи на държавата. Финансистът Дянков го омотваше, както юпи дебелобуз фелдфебел и армията страдаше.

 

Армията страдаше унизена !

 

Страдаше, когато бе лъгана за заплати и празнични добавки !

 

Сдтрадаше, когато бе унижавана заради жилища и квартири !

 

Страдаше със стотиците безпринципни уволнения –  най-вече в големите воински щабове!

 

Страдаше от жестоките промени в закона и законите, които водеха до напускането на армията на най-читавите и умни български офицери !

 

Страдаше от безумните мерки по пенсионирането на военните!

Страдаше от отнемане на десетки социални прпидобивки!

 

Страдаше от публичното унижение на генералите, чиито преклонени главици Ньойски сечеше ,както си поиска !

 

Затова войската го нарече Ньойски. Не само заради съкрашенията, но и заради униженията, заради смачканото самочувствие, заради рейтингът, който се срина до най-ниското ниво за цялата история на войската.

 

И на всичко отгоре този човек има очи да говори. Гьонсурат, братле, гьосурат! Да се крие в дупката във Варна, защото има хора, които ако го срещнат, няма да се размине с храчка. Та нали и като генерал той носеше отговорност за всичко, което ставаше във войските. Та нали беше заместник на Сухопътните войски. Нали стигна до заместник-началник на ГЩ. Нали го пращаха по конгреси на БКП за да дава ъкъл после и следи за правата линия. Не помни ли как преписваше като аташе в Англия препоръки за развитие и на нашата армия, които за съжаление бе разбрал криво. Това е Ньойски. Върти, суче – той винаги е прав. Не признава, дори когато негови хора станат предатели, когато го критикумат и октляво и отдясно. Дори когато е никой, не осъзнава защо е ненавиждан от всички.

 

Като генерал Аню не бе долюбван от войската. А като министър ще остане най-мразеният министър, и то не само от годините на прехода насам. Българските войници не го харесват, мразят го.

 

Аню има суратът да се покаже и говори, защото и новото ръководство на армията има вина за това. Хората не са без очи и уши. Как може за заместник-министър да бъде издигнат човек, който беше подлога на Аню в Министерството на отбраната, който ряза и сече, парадира с ГЕРБ и сега е под крилото на министър Найденов и приближените му. Да, за Иван Иванов става въпрос. Ако Аню е Ньойски, то този човек е половин Ньойски. Сега се стреми да замита направеното от него по анюво време и е жалко, че умните мъже във войската се правят на слепи за истината. Жалко!