Отбелязаха 60-годишнина от създаването на 16-ти граничен отряд

11.07.2013 г. Отбелязаха 60-годишнина от създаването на 16-ти граничен отряд

 Двудневното мероприятие се превърна във вълнуващ празник на пет общини – Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен, Сатовча и Доспат.

Полковник от резерва Киро Киров

В град Гоце Делчев и прилежащия район се проведе мащабно възпоменателно тържество по повод 60-годишнината от създаването на местното гранично поделение.

Домакин на мероприятието беше днешният приемник на 16-и граничен отряд – граничното полицейско управление (ГПУ) в Гоце Делчев, с началник комисар Илия Сораджиев.

Присъстваха стотици офицери, сержанти, войници и волнонаемни работници, служили през десетилетията в отряда. Както и членове на техните семейства и много други родолюбци от всички поколения. Дошли от различни краища на Родината. Част от тях днес са обединени в интернет-форума „Граничарите на България”. Проявите уважиха представители на общинските власти, начело с кметовете, и много родолюбиви местни жители от крайграничния район.

Силно впечатление направи присъствието и активното участие в подготовката и провеждането на отделните прояви – наред с ветераните и действащите гранични полицаи, и на много млади хора – сред тях и десетки деца.

Двудневното мероприятие се превърна във вълнуващ празник на пет общини – Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен, Сатовча и Доспат.

На входа на ГПУ беше открита паметна плоча. Тя е закодирала значими граничарски дела през 45-годишното съществуване на отряда. Тогава, когато бойците и командирите със зелени пагони самоотвержено крачат по планинските върхове на Пирин и Родопа и по бреговете на река Места. И пишат славната история на своето поделение.

Предвид сложната обстановка по българо-гръцката държавна граница и с цел подобряване оперативното ръководство по нейната охрана със заповед № СС-62/12.03.1953 г. на министъра на вътрешните работи на 15.04.1953 г. се сформира 16-и боен граничен отряд с местостоянка в с. Сатовча. В района, където се е намирало първото управление на отряда, беше открита паметна плоча. От 15.05.1954 г. отрядът е предислоциран в Гоце Делчев.

През 1954 г. на 10-а линейна застава за първи път в Гранични войски се въвеждат като средство за свръзка между граничните наряди гълъбите и флажната връзка, а ефрейтор Тодоров от 13-а линейна застава обучи първото свързочно куче. На 15.04.1956 г. е връчено бойното знаме на поделението. Отрядът излъчва първата образцова комендатура на Гранични войски през 1962 г. Три последователни години (1979, 1980 и 1981) поделението е комплексен първенец в охраната на държавната граница и бойната подготовка в системата на Гранични войски и е носител на преходното знаме на МВР. През 1981 г. му е връчено и знамето „1300 години България”. През 1998 г. отрядът е реорганизиран като регионален граничен сектор.

Участниците в мероприятието поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите граничари, намиращ се в района на сегашното ГПУ.

Богато съдържателна възпоменателна проява с поднасяне на венци и цветя на паметните плочи се състоя в местността „Римския мост”. Там преди 60 години (на 01.07.1953 г.) се провежда най-знаковата битка в бойната история на отряда. Разгромена е въоръжена банда от шпиони и агенти на чуждото разузнаване. Иззети са много вещи, оръжие, боеприпаси, радиостанции и схемата на цялата агентура в състав около двадесет души. В боя загиват младши сержант Вергил Ваклинов и редник Дончо Ганев (Повече за битката край Римския мост четете в сп. „Военен глас”, бр. 6/2013 г.).

По време на проявите участниците в тях с преклонение си припомниха за още много важни събития, свързани с охраната на този участък от държавната ни граница. Сред тях особено се открояват два епизода – случили се на равно отстояние във времето преди и след създаването на отряда.

Преди 65 години – на 01.09.1948 г., движейки се с кола в района на с. Петрелик се натъкват на противотанкова мина, поставена от диверсионно-шпионска банда на чуждото разузнаване, и загиват при изпълнение на служебния си дълг командирът на граничния участък в с. Копривлен капитан Павел Павлов, капитан Найден Турулийски и сержант Димитър Кискинов. С поднасянето на венец пред паметната плоча в центъра на Петрелик, за сетен път беше доказано, че предшествениците на отряда не са забравени.

Пет години след създаването на отряда – на 17.10.1958 г., се провежда известната „Доспатска операция”, по време на която е разбита шпионско-резидентурна група на гръцкото разузнаване от 28 души.

Скъп спомен за голяма част от участвалите в мероприятието ще останат връчените им грамоти от името на председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Сред тях са капитан от запаса Александър Александров – единственият останал жив герой на Гранични войски, участвал в битката край Римския мост, дъщерята на убития Дончо Ганев – Мария, генерал-майор от запаса Стефан Цолов – започнал офицерската си граничарска служба като подпоручик през 1948 г. в този участък от държавната граница и най-младият член на интернет-форума „Граничарите на България” 4-годишният Кирил Валентинов от Русе.

По време на 2-дневните прояви многократно бяха припомнени основните моменти от славната история и бойния път на отряда.

Затова някак естествено прозвуча приветствието на държавния глава, прочетено от старшия представител на СОСЗР за мероприятието полковник о.з. Павел Станев – член на Управителния съвет на Съюза.

В поздравителния си адрес до ветераните и всички, служили в състава на граничния отряд от своя роден град президентът на Република България Росен Плевнелиев споделя: „За граничарите няма мирно и военно време. Рискът за здравето и живота им е ежедневие. Днес си спомняме за онези от тях, които загинаха при изпълнение на своя дълг. Поклон пред светлата им памет!

Изразявам своята благодарност и дълбоко уважение към хилядите офицери, сержанти и войници, служили с чест и достойнство под бойното знаме на 16-и отряд. Високият морал, отговорността и професионализмът, с които те изпълниха своята отговорна мисия, заслужават най-висока оценка. Храбростта, саможертвата, достойнството и воинската чест са сред онези морални ценности, с които трябва да възпитаваме новите поколения българи.”

(Информацията е публикувана и във в. „Българско войнство”.)

На снимката: Ваклинова чука. Капитан от запаса Александър Александров – единственият останал жив герой на Гранични войски, получава грамотата, подписана от председателя на СОСЗР.