Милитаризирана държава ли е България?

01.02.2013 г. Милитаризирана държава ли е България?

 Генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков*

Под път и над път напоследък се публикуват и сравняват данни от изследвания на международни центрове, агенции и институти, които се занимават с изследванията за милитаризацията на държавите. И от двадесет години поне България е в челните страни на милитаризираните държави в Европа и в света.

Наскоро пак излязоха публикации, че ние сме на второ място, след Гърция, по брой военнослужащи на 10000 души население, докато Австрия е на последно място. В други публикации като Центъра за конверсия в Бон ни слагат на 25-то място от изследваните 135 страни и пак сме в числото на силно милитаризираните държави, като класацията се води от Кипър. Горките кипърчани, дори не знаят, че са най-голямата заплаха за световния мир и поради това живеят толкова зле с едни от най-високите заплати в ЕС и много добра социална политика. И там пак преди нас е горката Гърция, която „затъвайки” в тинята от безпаричие си купува танкове, самолети и две подводници и има идеята да обложи с данък пенсионерите с годишна пенсия над 20 хиляди евра ( близо 1666 на месец). Хак им е! Вместо да вземат таван пенсии от 350 евра и никой няма да ги пипне за нищо, те си направили минималните пенсии двойно колкото нашите максималните, пък сега взели да стачкуват. Вместо да си сложат компенсации от 20 заплати при уволнение на военните, те си сложили по 50 и нагоре (над половин милион евра). Ще плащат и още как! Но някой да е чел, че в Кипър или Гърция някой е писал срещу армията, срещу прекалената милитаризация.....? Не! И няма да пишат. Защото за тях армията е институция, нужна на държавата, докато при нас армията е институция на книга, която е виновна за всичко. Има една поговорка за кривото и за виновните, но не му е мястото тук да се споменава.

На първо място въпросните изследвания ползват данни отпреди 5-6 години, които тенденциозно се обработват, както и тенденциозно са създадени тези центрове и агенции. И не е честно към читателите да се пробутват стари данни в нови изследвания. Вярно, че през 2009 година имахме 45 души на 10000 население, но тогава армията бе 46000, а в населението не брояха тези избягали зад граница да се препитават(около 1,6 милиона), които са български граждани. Не се броят и тези, които имат придобито българско гражданство. Но и там не е проблема. Проблемът е, че тези данни се анонсират през 2013г., когато армията е почти наполовина намалена.

На всички е ясно, че тези изследователски центрове се създават с определена цел и получават огромно количество пари за своята дейност. Създават си критерии, показатели и методики, като например, „запасни и военни, отнесени към числото на лекарите”, което е също важен показател, без да отчитат, че и лекарите са в числото на запасните и военните във всички страни. Но карай да върви...! Важното е да се достигне желания резултат. И така, високоразвитите страни, с мощни въоръжени сили и милитаризирани икономики, са назад в класирането и са в числото на немилитаризираните, а ние сме отпред като заплаха за световния мир и като оправдание, защо не можем да се измъкнем от тинята.

Сега да погледнем нещата по една друга методика за оценка.

Първи показател- процент от населението, заета във Въоръжените сили. Знае се, че до 1% е нормална заетост, характерна за повечето страни. Надолу е още по-добре и е характерна за страните с голям брой население. Няма Китай да поддържа 140 милионна армия, защото просто не му е нужна. Гърция трябва да поддържа 80-90 хиляди, ние поне 70-80 хиляди. Е, то Гърция и Турция са си Гърция и Турция, няма какво да се сравняваме с тях. Дайте да гледаме Германия, Франция, САЩ.... Удобно нали, господа политици? Гърция си поддържа нейната 156–хилядна армия и 237 хил. резервисти, Турция -нейните по половин и нагоре милион войници и резервисти. България си намали армията до около 32 хиляди с няколко хиляди непопълнени и с тенденция да достигне 26 хиляди и не поддържа подготвени резервисти. Но България е на второ място в нужните класации, забележете господа. Преброих около 90 страни с по-големи въоръжени сили от нас но извода е направен. Неудобен извод, господа политици, нали? Не му обръщайте внимание.

Втори показател- дял на военните разходи от БВП. За периода 1989-2013 година, след края на Студената война, ние сме намалили 7(седем) пъти военните разходи., западните страни около 1,5-2 пъти, Югоизточна и Централна Европа около3-3,5 пъти. Да, но според изследванията, ние не правим нищо за демилитаризация на държавата, докато другите са решили вече въпроса. Затова дайте още да намаляваме военните разходи. Удобно ли е така, господа....? Удобно и достигнахме до 1,3%. Но, извинете, защо планирате за 2013 година 1,21, за 2014-1.14%, за 2015-1,11. В света средно е 2,5%, в Бялата книга е 1,5%. Извинете за неудобния въпрос. Ясно е, че ще има нова Бяла книга, нов План за съкращаване на БА и нов Инвестиционен план. Да доживеем до видим. Затова ние сме на 21-о място в НАТО и ЕС по цялостни разходи за отбрана и на 26-о място по разходи за един военнослужащ. Затова сме на предпоследно място по инвестиции в отбраната на глава от населението. Затова ни няма дори в таблиците с разходи за отбрана за изследвания и нови технологии. Осем пъти, господа, разходите са по ниски от средните за Европа. Затова се водим най-икономичната армия, където с най-малко средства се издържа армията. Но и затова господа сме и най-нетехнологичната армия и немодерна армия, защото всичко е от времето на Варшавския договор в нея. Новите придобивки във ВВС, Кугари, Спартани, Белове, Пилатуси стават за разходки на високопоставени гости, ако полетят разбира се и да развеят байраците на парада. А мерцедесите на Сухопътните войски едва стигат да извозят ВИП-гостите по време на едно показно учение и не допринасят с нищо за повишаване на бойните им възможности. Затова няма да имаме подготвена авиация и флот, нито батальонни бойни групи в Сухопътните войски, или ще ги имаме на книга. Защото, за да ги имаме, трябва ново въоръжение, интензивна подготовка и мотивиран личен състав. Може би щяхме да ги имаме, ако не бяха тези милиарди, които не бяха дадени на армията през последните десетина години, поради измислената криза. Извинете за неправилните изводи. Четох, че всичко е наред и плановете се изпълняват.

Трети показател-милитаризиране на икономиката. Ние се оказахме единствената страна, която разрушава методично отбранителната си индустрия. Останаха само ВМЗ и ТЕРЕМ да си чакат реда. От мощната някога индустрия, която ежегодно наливаше 1-2 милиарда долара в страната и осигуряваше работа на 160 хиляди висококвалифицирани работници останаха трошички. И преди армията не купуваше цялото и производство и тя работеше за износ. Но все пак армията поемаше 15-20 % от произведената продукция, което и позволяваше да функционира нормално. От двадесет години армията не е внедрила и закупила нищо от нашата отбранителна индустрия и стана безинтересна за нея. Даже и внедрените системи ПИКИС и ВУЛКАН и тази на Специалните сили излязоха от строя поради факта, че 10 години след внедряването им не се поддържат, сертифицират и не им се извършва профилактика. Да не говорим за модернизация на системите, което е закон и задължение за такъв период. Нали приехме Концепции за аквизиция, за поддържане на въоръжението през целия им жизнен цикъл. Защо не дадохме глътка въздух на родната ни индустрия и тя избяга навън да работи за други и да преживее. 90 % от производството и се изнася навън. Защо не купуваме това, което се купува от западните страни. Защо не им помагаме в търсенето на пазари.

Извод: нямаме милитаризирана икономика или въобще нямаме работеща за държавата отбранителна индустрия. Имаме вече военновременен план, но никой от тези представители на родната индустрия не е чул за някакви решения. Ликвидирахме държавния резерв за военно време и го разхвърляхме наляво и надясно, за да не може никой да разбере какво стана. Но защо сме на първите места в класацията тогава на милитаризираните държави? Така е удобно. Трябва винаги да се чувстваме виновни за участието си в противниковия лагер по време на студената война. Но, извинете, защо поляци, чехи, румънци не се чувстват виновни и си развиват отбранителните индустрии и им помагат. Значи за нас има или друго отношение или ние сацми се вкарваме в това число, защото ние даваме данните за изследвания. Неудобен въпрос..... пак?

Четвърти показател- милитаризация на населението. Най-дискутирания преди 10-15 години въпрос, който доведе до трагични резултати. Професионализирането на армията довърши всичко. В момента няма система за подготовка на населението и учащите се. Има решение, но не е ясно как ще се въведе в практиката обучението за действие при извънредни ситуации. То че няма да има някакъв резултат е ясно, защото тези няколко часа за обучение са нищо, но все пак. Нямаме система за подготовка на населението и на резерва на въоръжените сили. Нямаме военновременни формирования. Доверието в армията спада. Спада и обществената подкрепа. Но, защо за бога сме в челото на милитаризираните държави и непрекъснато ни се натяква за това.

Заприличахме на заблудени в планината на открито в очакване на гръмотевична буря, която ще ни тресне скоро и продължаваме да се движим безропотно към края си като в безсмъртния клип „Стената”.

Милитаризирана държава ли сме, господа? Време е открито да кажете това някъде или не Ви изнася.

*Авторът е председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциацията на Сухопътните войски