През тази година във Въоръжените сили ще бъдат съкратени 800 щатни длъжности

01.02.2013 г. През тази година във Въоръжените сили ще бъдат съкратени 800 щатни длъжности

 Спирдон Спирдонов

След 2014 г. в Афганистан ще има 120-150 български военнослужещи. Те ще помагат на местните сили за сигурност. Целта ни е държавата да дава по 10-12 хиляди евро на военнослужещи. Сега парите са 5 хиляди евро. През тази година във Въоръжените сили ще бъдат съкратени 800 щатни длъжности. Заради въвеждането на възраст, като изискване за пенсиониране са напуснали 658 военнослужещ. Имало рапорти и имейли за връщане на служба на част от офицерите, които напуснаха. С две държави са проведени преговори за закупуване на изтребител на българските ВВС. Остават още две. За всичко това министърът на отбраната  Аню Ангелов говори днес по БНТ.

За Афганистан плащаме само командировъчните

До края на 2014 г. ще изтеглим и ротата в Кандахар. Ще останат 120-150 военнослужещи, които ще изпълняват функции по оказване на помощ на Афганистанските сили за сигурност по отношение на техните действия, подготовка и обучение. Ако сме честни, посочи министърът, щяха да ни трябват много повече пари, при порожение, че сами осигурявахме участието си в мисията. Сега получаваме огромна помощ от САЩ по отношение на логистичното осигуряване на нашите контингенти там. Единственото, което ние плащаме са командировъчните, уточни Аню Ангелов. До момента в различните контингенти в Афганистан са преминали 7200 военнослужещи.

България с много войници на глава от населението

Разпространено вчера в медиите европейско изследване показва, че  първо място сред страните от ЕС по брой военнослужещи на 10 000 жители е Гърция - 119 военни (за сравнение южната ни съседка отделя за отбрана въпреки финансовата криза около 4 на сто от своя БВП за близо 100-хилядната си армия). На второ място в тази своеобразна класация е България - 45 военни на 10 000 жители. На трето място - Румъния (35), следват Белгия (25), Литва (24), Чехия (23), Ирландия (21) и на последно място е Австрия - с 12 военнослужещи на 10 000 жители. Друга статистика обаче класира Австрия на първо място в ЕС по средствата, които харчи държавата за един военнослужещ - 35 000 евро. България е на едно от последните места с около 5 000 евро за един военнослужещ.

Нашата цел е държавата да дава 10-12 хиляди евро на военнослужещ.

Аню Ангелов: „Всички армии съкращават своя състав. Ние също намаляваме личния състав и целим да увеличаваме дела на инвестиционинте разходи. Искаме това осигуряване да стигне до 10-12 хиляди евро на военнослужещ. С това бихме се наредили някъде в средата на тази градация, която се прави в изследването. Съкращаването с 5700 души е сложна задача. Основната част вече я минахме. През тази година имаме да съкратим около 800 щатни длъжности. Така до края на 2014 г. в Българската армия  и другите структури на Въоръжените сили ще има 5700 по-малко щатни длъжности.”

Вълната от рапорти за напускане не се състояла

Заради въвеждането на възраст, като изискване за пенсиониране, напуснали 658 военнослужещи, каза министърът. Това били основно офицери и много малко сержанти. И продължи по-нататък: „Напуснаха и то благодарение на различни слухове за премахване на 20-те заплати, намаляването им наполовина, за въвеждането на тази възраст, която в края на краищата им дава повече сигурност и повече време да служат в армията, отколкото да излизат навън и да търсят работа. В същност истинска вълна не се получи. Право имаха около 1700 души да поискат да бъдат освободени. Около 700 направиха това.”

Имало желаещи да се връщат на служба

Аню Ангелов: ”Сега е обратния процес. От Нова година нямам нито един рапорт с желание за освобождаване. Има рапорти и имейли за връщане на служба на част от офицерите, които напуснаха. Това означава, че и ние не сме си свършили както трябва работата да обясним на военнослужещите всички плюсове и минуси на едно такова решение да напуснат армията в един такъв момент. Това обаче от друга страна облекчи хората, които искат да служат и те могат да останат да служат вместо да напуснат армията по силата на организационно-щатни промени, не по желание. Това е плюсът от решението на тези млади хора, които кой знае защо поискаха да напуснат преждевременно армията.”

За новия самолет остават преговорите с още две държави

Аню Ангелов: „Както е решението на Министерския съвет до края на феврури и в началото на март, трябва да представя резултатите от преговорите с четири държави. С две от тях привърших. Остават още две. До края на февруари ше бъдат проведени такива преговори. В зависимост от методиката и критериите за анализ на предложенията ще бъде взето решение и на Министерски съвет ще се предложи нов тип боен самолет за ВВС. Съответно с всички необходими съпътстващи данни, като цена и т.н. Ние разчетохме, че за тази цел можем да отделим по 100 млн.лв. на година от Министерството на отбраната без да закачаме съществуващите или евентуално повишаващите се бюджети за социални осигуровки, за здравепазване. Това са ни възможностите. За седем години от 2014 до 2020 г. да вземем по 100 милиона. Това е, което ни ограничава в избора за конкретен тип нов боен самолет. Имаме още работа.”