Йорданка Фандъкова държи на възстановяването на паметните плочи на Първа софийска пехотна дивизия

02.01.2013 г. Йорданка Фандъкова държи на възстановяването на паметните плочи на Първа софийска пехотна дивизия

 Спирдон Спирдонов

Дългогодишната история с възстановяване на мемориала „Паметни плочи на Първа софийска пехотна дивизия” е на път да завърши с достоен край. На последната сесия на Общинския съвет предложих проектът да бъде разгледан отново от Комисията по култура, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Ще се обсъждат стойностите и вариантите за по-малко средства. В края на краищата, каза тя, заедно с Министерството на отбраната трябва да решим как да се реализира този проект.

Историята на паметника

Паметникът с възпоменателните плочи на загиналите български воини от първи и шести пехотни полкове на Първа софийска дивизия е бил ситуиран пред бившите казарми, в района на днешния НДК. Той се е състоял от три стени с бронзов лъв на победата, лаврови венци и вечен огън, посочва г-жа Фандъкова в отговора си на питане на общинския съветник професор д-р Вили Лилков на последната за миналата година сесия на Столичния общински съвет .

Идеята за построяване на паметника принадлежи на генерал Константин Соларов – тогава началник на Софийския гарнизон, продължава по-нататък отговорът. Строен е през 1933-1934 г. по проект на арх. Александър Обретенов – професор по изкуствознание, починал в края на 1990 г.

Бронзовият лъв е ситуиран пред трите стени, подредени във вид на буквата „П”. Стените са били от тухли, облечени с изкуствен гранит. Имената на загиналите около 4500 военни – войници, подофицери и офицери, саможертвали се храбро в предана служба на Царя и за Освобождението и Обединението на България, са били изписани върху чугунени емайлирани плочи. Плочите и надписите са изработени във Военната фабрика в Казанлък.

Една от стените е пострадала по време на бомбардировките  над града през 1943 г., а другите две са демонтирани  при строежа на НДК, припомня столичният кмет. Демонтираните паметни плочи с имената на загиналите воини са в хранилището на Творческия фонд на Съюза на българските художници и в Националния военно-исторически музей, съобщава Йорданка Фандъкова. В музея се съхранява и демонтираната бронзова фигура на лъва.

Близо 12 години проектът остава нереализиран

С протокол №21 от 19 февруари 2001 г. от Столичния общински съвет е прието решение за възстановяване на мемориала в памет на загиналите български воини от двата полка. От ДАГ на Столична община е одобрена проектната документация и е издадено разрешение за строеж на обекта в местността „Южен парк – ІІ-ра част”, район „Триадица”.

През 2001 г. от министрите на отбраната и културата (Бойко Ноев и Емма Москова) е направена първата копка за възстановяване на военния паметник. Поради неосигурено финансиране, реализацията на проекта не е започнала. До 2009 г. пълната проектна документация за обекта се съхранява в Националната гвардейска част. След това НВИМ получава задачата да реализира проекта. През 2009 г. главният архитект на София издава ново разрешително за строеж на представения обект. Поради неосигурено финансиране това не се случва досега, посочва г-жа Фандъкова.

Към днешна дата (Отговорът на питането е писан на 26.11.2012 г.) дейностите по изпълнение на одобрения проект за възстановяване на паметните плочи  с имената на загиналите воини от двата полка на „Желязната” Първа софийска дивизия са възложени на дирекция „Военна инфраструктура” на Министерството на отбраната, се отбелязва в отговора.

Готовност на общината, чака се отговор на МО

Столична община, смята Йорданка Фандъкова, има готовност да съдейства за реализацията на тази високопатриотична инициатива. В архива на Общинския културен институт „Музей на история на София” се съхранява подробна архивна документация за обекта, която ще бъде много полезна при осъществяването на методическото ръководство за възстановяване на мемориалните плочи. Във връзка с това, по моя инициатива беше проведена среща на представители  на Столична община със заместник-министъра на отбраната Августина Цветкова и експерти от министерството, подчертава г-жа Фандъкова. Изпратила съм, продължава тя, писмо до министъра на отбраната Аню Ангелов, в което подчертавам значимостта на темата и настоявам за изясняване на позицията на повереното му ведомство, както и за обединяване на мненията около възстановяването на мемориала.

На снимката: Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община