Копривщица се подготвя за 130-годишнина на Димчо Дебелянов

23.03.2017 г. Копривщица се подготвя за 130-годишнина на Димчо Дебелянов

 Надяваме се, посочи кметът Генчо Герданов, да почетем достойно паметта и творчеството на великия български и световен поет по села и паланки, в градове и по странство, в училища, университети, читалища, библиотеки, творчески и други съюзи, военни формирования, клубове и навсякъде, където името и творчеството на Димчо са познати, почитани и обичани.

Спирдон Спирдонов

Предстоящото отбелязване на 130 години от рождението на най-нежния български поет подпоручик Димчо Дебелянов бе тема на разговора на кмета на Община Копривщица старшина от запаса Генчо Герданов, председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и неговия заместник генерал от резерва Златан Стойков.

Програмата предвижда редица прояви на 27 и 28 март. Кметът и генералите поздравиха членовете на Сдружение „Здравец“ на общинската организация на инвалидите нна тяхното отчетно-изборно събрание. Сред тях има и военноинвалиди.

На 28 март 2017 г. се навършват 130 години от рождението на Димчо Дебелянов. Надяваме се, посочи кметът Генчо Герданов,  да почетем достойно паметта и творчеството на великия български и световен поет чрез провеждане на тържества, рецитали, конкурси, срещи-разговор, дискусии, презентации, публикации и излъчвания по темата и други мероприятия. По села и паланки, в градове и по странство, в училища, университети, читалища, библиотеки, творчески и други съюзи, военни формирования, клубове и навсякъде, където името и творчеството на Димчо са познати, почитани и обичани. Планирано е да се проведат на 27 и 28 март в Копривщица среща-разговор на уредници, работили в музея, поети, литератори, родственици на поета, представители на училищата с името на Дебелянов, журналисти и общественици, среща-представяне на училищата, поклонение на гроба на Димчо; рецитали и премиери на книги в бащината къща.