Ген. Румен Радев: Трябва да развиваме наши отбранителни способности

28.10.2016 г. Ген. Румен Радев: Трябва да развиваме наши отбранителни способности

 Otbrana.com

Непрекъснато ме питат къде е проблемът за днешното състояние на Въоръжените ни сили. В парите ли, в съкращенията, в Стратегията за национална сигурност...? Така започна срещата си днес в централата на СОСЗР кандидатът за президент генерал-майор от запаса Румен Радев с генерали, офицери и сержанти от запаса и резерва. Участниците бяха представители на столичните структури на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните, Национална асоциация „Сигурност”, Асоциацията на военните разузнавачи и др.

Имам простичък отговор, продължи генералът. „Най-големият проблем за мен за състоянието на Въоръжените сили днес е неглижиращото и пренебрежително отношение на политическата върхушка на България в продължение на дълги години към проблемите на Въоръжените сили.” И продължи: „Проблемът е в неразбирането на функциите, целите, ролята и мястото на Въоръжените сили, в тяхното възприемане като един от основните фактори за националната мощ на държавата. От там идват всички всички други проблеми.”

Според кандидата за президент за това Българската армия е стигнала до тук. Какво има предвид по-конкретно? „В момент, в който имаме най-много нужда от силна Българска армия, тя не само, че е малобройна, но и некомплектът вече е голям, в някои формирования – близо 50 процента. Тя е демотивирана. Хората продължават да напускат. Не само, че няма ново модерно въоръжение, но голяма част от това, с което разполагаме, е с изтекъл ресурс или е необслужена.”

Обръщайки се към запасните и резервистите ген. Радев подчерта: „В други държави, в тези държави, към които се стремим и са нашият модел за подражание, хората напуснали веднъж системата (Б.р. – въоръжените сили) продължават да бъдат фактор. Те са добре приети най-вече в държавната администрация, защото са доказани управленци, организатори и лидери. Те са добре дошли в бизнеса точно заради тези свои умения. За съжаление при нас не е така. Това също е демотивиращ фактор за тези, които в момента са на служба. Те виждат, че приключат ли веднъж военната си кариера, ги чака същото.”

Имам ясна програма, заяви кандидатът за президент, как да продължавам от тук нататък.  „Под модернизация на Въоръжените сили не разбирам само купуването на ново оръжие. Това е най-малкото. Трябва много други неща да се свършат.”

Днес няма условия за моментално връщане на наборната военна служба, смята ген. Радев, но ни е необходимо силно военно обучение. „Връщането на наборната служба към настоящия момент е невъзможно. Това означава  сериозно икономическо натоварване, бюджет, който не е предвиден нито за 2017, нито в тригодишната бюджетна прогноза. Инфраструктурата за наборна военна служба е унищожена. Освен това, ще се наложи допълнително натоварване на кадровия състав – сержанти и офицери, които да се ангажират денонощно с тези момчета, а защо не и момичета. Това, че има огромни ползи от наборната военна служба, никой не подлага на съмнение. Не само заради подготовката на нашата младеж да участва в бъдеще в потенциален конфликт или криза от какъвто и да е характер. Много е важно, че наборната военна служба беше прекрасен инструмент за патриотичното възпитание на нашата младеж, който вече го нямаме. В какво се кълнат в момента нашите младежи? Преди се клеха в България, сега няма в какво да се закълнът. Това е огромен проблем.”

Как ген. Радев вижда решението: „Задължително силно военно обучение трябва да влезе в плановете и програмите на средното образование. Точният период ще кажа, когато направим разчети в министерствата на отбраната и образованието и с вас. Но съм категорично убеден и ще работя за това да има силно военно обучение за нашата младеж. Не само да се подготвят теоретически и да се научат да боравят с оръжие. Трябва да научат и елементарни неща – за оцеляване, за химическа защита, за ориентиране и най-вече да свикнат на дисциплина, самодисциплина, организация и работа в колектив. Това начално военно обучение да бъде достатъчно основание за подготовка за резерва. За мен това е въпрос на доброволност. За тези, които имат желание, да намерим такива длъжности във формирования, където да отбият наборна военна служба.”

Никога не съм казвал, че трябва да излезем от НАТО и ЕС, посочи ген. Радев. И очерта своята позиция: „Ние трябва да преразгледаме начина на членство в тях. До момента нашата политика е пасивна и послушна.  Не извличаме ползите за България, които можем и трябва да извлечем от членството в тези съюзи. Така както правят други държави. За мен не е лошо, че членуваме. Напротив. Това за нас е добре, но как членуваме. По отношение на Въоръжените сили водещо за нашите политици е чл. 5 на Вашингтонския договор. „След като сме в НАТО, НАТО ще ни пази.” Това разглези нашите политици. От 2004 г. насам, вместо да увеличаваме нашите способности, ние деградираме като способности в много направления.

Моята теза е, че трябва да бъде водещ чл. 3. Там много ясно се казва, че всяка държава трябва да развива отбранителни способности, за да е способна сама да защити своя суверенитет, териториална цялост и с тези способности да е в състояние да помага на други държави, ако са в заплаха. Ето това не се разбира. Какво по-добро от това ние да развиваме наши отбранителни способности, така че да бъдем в състояние да се защитим. Това за мен е и трябва да бъде основа на нашето членство в НАТО. За ЕС нещата са много ясни. Изключително пасивна и също послушна политика. Нямаме инициативи, които да работят за България. Много примери има, как други държави членки отстояват своите национални интереси. Ние засъаелине не го правим, послушно внасяме политики, приети от други държави, които ни се разясняват и налагат. Не така разбирам членството. То трябва да бъде основано на националните ни интереси и нашите политици да не се притесняват и да не се страхуват. И да са компетентни да изложат наше национално отговорно становище.”

Срещата се проведе под ръководството на заместник-председателя на СОСЗР и председател на Столичната организцация генерал от резерва Златан Стойков.

Снимка: Димитър Бебенов