Паметник на загиналите във войните вече има в центъра на с. Пожарево

16.10.2016 г. Паметник на загиналите във войните вече има в центъра на с. Пожарево

 Гостите и местните жители подчертаха голямата заслуга на кмета Горица Кръстанова за това патриотично дело.

 

Спирдон Спирдонов

 

С официална церемонията, в която участваха членове на НД „Традиция”,  днес бе открит паметник на загиналите във войните от с. Пожарево, Община Божурище. На него са изписани имената 36 пожаревци, загинали в Сръбско-българската,  Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Лентата преряза малкият Калоян Бачев, който е прапраправук на загиналия през 1912 г. край с. Бабаески по време на Балканската война ефрейтор Господин Мартинов. Той развълнува множеството с изпълнението на стихотворение в памет на героите. 

 

Изпълнението на паметника е от Димитър Антов и Илиян Игнатов. Издигнат е по инициатива на кмета на селото - Горица Кръстанова, местни жители и с подкрепата на Министерство на отбраната, Инициативния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война с председател министърът на отбрана и Община Божурище. По националния план за отбелязване на годишнината правителството отпусна 6 хил. лева. С доброволен труд за изграждането на паметника са допринесли Веселин Андонов, Виден Василев, Йордан Велинов и Пламен Петров. Първите стъпки са предприети още преди четири години.

 

Паметникът бе осветен от отец Богомил Вангелов от местната църква. Жителите на с. Пожарево и гостите бяха приветствани от кмета на Община Божурище Георги Димов и председателя на Общинския съвет Георги Димитров. Благодарност към инициаторите изрази в своето слово съветникът на министъра на отбраната Николай Василев. Иво Антонов, началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” в МО прочете приветствен адрес от генерал Константин Попов. В него началникът на отбраната отбелязва, че селото е малко, но е родило големи мъже. Като секретар на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война Иво Антонов подчерта големите заслуги на кмета на селото Горица Кръстанова за издирването имената на загиналите воини и построяването на паметника. Българинът от Охрид Владо Треневски не скри вълнението си от паметното тържество.

 

От името на военно-патриотичните организации благодарност за съхраняване на бойната ни слава изрази председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев. В групата, която дойде от София, бяха още почетният председател на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов, председателят на Контролния съвет на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и на столичното дружество „Военноинвалид” Емил Гуджев, заместник-председателят на СОСЗР – София област, капитан от запаса Захари Василев, който е и председател на Общинската организация на съюза в Костинброд, председателят на Контролната комисия на Областния съвет старшина от запаса Тодор Колев и други представители на военно-патриотичните организации.     

Венци и цветя бяха поднесени на паметника от Министерството на отбраната, Община Божурище, кметството на с. Пожарево, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, СОСЗР, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, близки и съселяни на загиналите. 

 

След тази церемония бе почетена и паметта  на безследно изчезналите пожаревци по време на събитията след 9 септември 1944 г.  с откриване на  паметна плоча, положена в двора на църквата на село Пожарево и поднасяне на цветя. По случай събитието бе осветен и раздаден  курбан в новопостроената ритуална зала в пожаревския  църковен двор.

 

Още снимки на https://www.facebook.com/profile.php?id=100000531543349