Строим усилено паметника на Васил Левски в района на академията

31.08.2016 г. Строим усилено паметника на Васил Левски в района на академията

 За днес е планирано заседание на Инициативния комитет, на което да се вземе решение за откриване на паметника.

Полковник от запаса Илия Мандров*

Комитетът на випуските на НВУ „Васил Левски”, който е структура на СОСЗР, има 17-годишна история. Дейността ни е изпъстрена с редица прояви с патриотичен характер. Една от най-мащабните е издигането на паметник на Апостола на Свободата Васил Левски в района на Военна академия „Г.С.Раковски”.

Началото бе поставено на 20 април 2010 г .

Ръководството на Комитета начело с тогавашния председател генерал-лейтенант от запаса Христо Василев взе решение за изграждане на паметник на своя патрон. Опрделено бе мястото в двора на академията, пред сградата на първото военно училище, което носи името на Васил Левски.

На 10 май 2010 г. бе изпратено писмо до министъра на отбраната за разрешаване на строителството. През следващите четири години се извършиха дълги и трудни процедури по проектиране, съгласуване и утвърждаване на необходимите документи и план за строителна дейност. С тази отговорна дейност се зае новият председател генерал-майор от запаса Петко Драгоев. В края на 2014 г. всички документи бяха събрани, а от 26 юни 2015 г. бе дадено разрешение за строеж на паметника.

Кампанията за набиране на средства бе обявена в края на 2013 г.

За две години постъпиха 3200 лв., което бе крайно недостатъчно за работа на терен. Историческото решение за стартиране на строителството ръководството на Комитета взе през пролетта на т.г. С ръководството и организацията на строително-монтажните работи се зае лично председателят бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов. Сформирани бяха инициативен комитет, оперативно ръководство и работни група. Председателят на Комисията по отбрана в парламента генерал от резерва Михо Михов оглави инициативния комитет, в който влязоха авторитетни личности. За кратко време бяха свършени редица дейности, включително и сериозна дарителска кампания. Изготвен бе линеен строителен график. 1 септември, когато се открива учебната година в академията, бе определен за откриване на паметника. Мястото за опертативно-организационната дейност бе в кметството на район „Оборище”.  

Избран бе строителен екип в състав: инж. Стоян Шатов – основен строител, Красимир Ангелов и Марин Марков – скулптори, инженер Николай Ненков – каменоделец и арх. Венцислав Йочколовски – ръководител на екипа. Инициативата ни предизвика оправдан интерес сред обществеността и институциите. Получихме поздравления, съпричастност, финансова и материална подкрепа. Всичко това ни даде основание да започнем строителната дейност.

На 7 юни т.г. с тържествена церемония бе направена първата копка.

До края на месеца бяха извършени необходимите подготвителни и организационни дейности. Събрани бяха достатъчно финансови и материални средства. Реалната строителна дейност започна на 20 юли. Скулпторът Красимир Ангелов изработи гипсовия макет, който бе предаден на Марин Марков за метална отливка на образа на Левски. Каменоделецът Иван Ненков достави от Гърция гранитен блок, който обработва и подготвя за монтаж. До 18 август приключи строителството на основата на паметника, с което бе дадена възможност за монтиране на гранитната му част. В същото време продължават предвидените строителни дейности, озеленяването и осветяването на района.

За нас е радостно, че повечето от

дарителите

са обикновени граждани, запасни и действащи военнослужещи, граждански организации и партийни структури. Особено активна и полезна е работата на кмета на район „Оборище” Васил Цолов и на секретаря на инициативния комитет полковник от запаса Емил Кузманов. Искрени благодарности отправяме към д-р Атанас Шерев, Валери Симеонов - лидер на НФСБ, режисьора Съни Сънински, Министерството на отбраната, столичния кмет Йорданка Фандъкова, ръководствата на БСП и АБВ, както и на редица граждански сдружения. Очакваме подкрепа от основните държавни институции. Каузата си заслужава!

За 31 август е планирано заседание на Инициативния комитет, на което да се вземе

решение за откриване на паметника.

Очевидно това няма да бъде 1 септември.  Ще се постараем да определим най-подходящата и актуална дата, която да е свързана, както с делото и живота на Васил Левски, така и с Военното училище. Наше задължение е подготовката и организирането на официалната церемония по откриването.

За нас изграждането на този паметник има много по-широк смисъл. То ни дава възможност да обединим много хора около една национална кауза – просперитета на държавата ни. Без съхраняване идеите на Левски, това е невъзможно. Убедени сме, че нашите усилия са немълък принос  и за обединението на запасното войнство. Най-важното – натрупахме опит и самочувствие за нови инициативи.

*Авторът е  заместник-председател на Комитета на випуските на НВУ „В. Левски” и член на Инициативния комитет.