Ген. Румен Радев даде висока оценка на новия командир на ВВС

26.08.2016 г. Ген. Румен Радев даде висока оценка на новия командир на ВВС

 Той се срещна с членове на военно-патриотични организации в читалището на столичния квартал „Младост 1”. Беше категоричен, че не бива политиците да задраскват с лека ръка българските офицери..

Спирдон Спирдонов

 

С бригаден генерал Цанко Стойков сме изминали заедно целия път в изтребителната авиация, той е изключителен професионалист, със здрав морал и надежден патриот. Това каза в отговор на въпрос генерал-майор от запаса Румен Радев по време на срещата си тази вечер с военно-патриотични организации, която се проведе в читалището на столичния квартал „Младост 1”.

Правителството вече предложи на президента да издаде указ и да назначи досегашното ни военно аташе във Вашингтон за командир на ВВС със звание генерал-майор, след като ген. Радев подаде рапорт за уволнение и премина в запаса. Радвам се, че ген. Стойков ще оглави ВВС и му пожелавам успех, каза още ген. Радев.

Още в началото ген. Радев, който е кандидат за президент от БСП, оцени, като изключителна възможност срещата си с членове на военно-патриотични организации, много от които са негови командири от службата в армията. В залата бяха ръководители и представители на Асоциацията на военните разузнавачи, Асоциацията на разузнавачите от запаса, Движение „Възраждане”, Национална асоциация „Сигурност”, Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски”, Общобългарския комитет „Васил Левски”, Национално движение „Русофили”, Национално дружество „Традиция”, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на парашутистите, Съюза на патриотичните сили „Защита”, БАС, Фондация „Тангра” и най-вече граждани на район „Младост”. Председателят на Патриотично общество „3 март” Васил Василев обяви, че такива срещи ще има и с другите кандидати за държавен глава. Предвижда се следващата да бъде с Красимир Каракачанов, председател на ВМРО.

Какво означава да си патриот?

Има хора, каза в началото на своето слово ген. Радев, които превърнаха патриотизма в професия и бизнес. Тях той ги изключва. И продължи: „За да си патриот, не е достатъчно да обичаш България. За да си истински патриот, трябва да имаш ясна позиция и отговорност за настоящето и бъдещето на България.”

Собствена позиция

„Когато се е налагало да защитавам интересите на Българските ВВС и на България, не съм се поколебавал да изразя собствена позиция и да вземам собствени решения, които са били в разрез с официалната политика на Министерството на отбраната. Но винаги съм държал на здравето и живота на моите подчинени. Винаги съм държал те да имат реални бойни способности, от които България има нужда.”

Причините за кризата

Има криза на ценностите и на управлението, подчерта ген. Радев. И изброи причините. Първата е липсата на ясна и дългосрочна визия за развитието на страната. „Обикновено управляващите ограничават своето стратегическо мислене в рамките на мандата си.” Втората причина, според него, е липсата на откровен и истински анализ за реалното състояние на страната. „Липсва държавническа воля и решителност за налагане на важни държавни решения. И много често в гонене на параметрите на т.нар. макрорамка и на интересите на олигархията се забравя за най-важното – проблемите и интересите на обикновения човек.”

Два основни проблема за тези причини

Първият, посочи ген. Радев, е липсата на ясно разделение на властите в държавата, т.е. контрол от една и съща партия. И вторият – липсата на достойна външна политика, основана на националния интерес в рамките на съюзите, в които членуваме.

Дебатът за ролята и значението на президентската институция

Ген. Радев смята, че той се е изродил по най-грозния начин, т.е. ”кой, кого, защо и как е номиниран”. „Не става въпрос за платформи, за личности и за ангажименти, на какво стъпва, от къде идва и какво смята да прави.” Целта, според него, е да се обезличи президентската институция и бъдещия президент, за да бъде той зависим от партии и личности, да не може да казва „Не!”, да не може да налага вето и да използва всички форми и методи, дадени му от Конституцията, за да предотвратява решения, които не са в интерес на обществото.

„Номинацията ми взриви общественото пространство”

Тя, продължи ген. Радев, срещна яростен отпор, политическият елит обяви, че това е абсурд и абсолютно неприемливо за държавата. Причината? „Военните не са политици. Нямат политическа подготовка и този пост, изобщо не може да се заема от такъв човек.” И допълни: „В академията на САЩ не учихме само военно дело, а геополитика, стратегия, национална сигурност, дипломация, икономика и изкуство на преговори.” Не знам, отбеляза генералът, за академиите на нашите политици.

Да не се задраскват офицерите

Не е вярно, че военните командири не стават за политици, бе категоричен ген. Радев. И се аргументира: „Това са хора, които са били длъиин да бъдат стратези, защото са изграждали визия за развитие за един много дългосрочен хоризонт. Те са били дипломати, защото всеки един от тях е формирал, отстоявал и налагал национална позиция на България в различни международин форуми и пред различни международни институции. Това са хора, които са били мениджъри на високо ниво. Те са създавали екипи, решавали са важни системни задачи в една сложна обстановка. Отговаряли са за подготовката и живота на хората, за финанси, за логистика, за правни и социални въпроси. А в същото време политици стъпват на отговорни длъжности без да са мотивирали няколко човека през живота си. Тези хора са били длъжни да бъдат лидери. Те са водили подчинените си не по силата на заповеди, защото така можеш да водиш до известно време. Те са ги водили с личен пример. Ето такива хора ние задраскахме и унижихме. Обидихме ги, че не стават за управлението на държавата.”

И една вметка в този ред на мисли

„Аз познавам в световен мащаб няколко летци, които са станали президенти, обратният случай не ми е известен.”

Истинската причина за атаката срещу номинацията му

Това е, посочи генералът, по-скоро страхът на политическия елит да не би случайно при тях на попадне човек, който не е като тях, не е попаднал в мрежата на зависимости,       не говори брюкселски, а български език. И, който с риск на кариерата си, се е научил да казва „Не!”.

За националната сигурност

Тя, смята генералът, ще ни бъде все повече необходима във време, наситено с несигурност около нас и вътре в самото общество. Тук, допълни той, президентът има своите огромни отговорности. И той трябва да ги упражнява във всички измерения на националната сигурност, като се започне от защитата на териториалната цялост на страната, на конституционно установения ред, гарантиране на правата и свободите на българските граждани, на демократичното функциониране на институциите, за да може да се подобрява благосъстоянието на българския народ в една мирна обстановка.

За участието ни в НАТО

Според генерала, трябва да отстояваме своята национална позиция, да не бъдем консуматори на способности в НАТО, а да допринасяме с реални способности. Кандидатът за президент попита аудиторията дали в сегашната променена обстановка трябва да има нов прочит на Стратегията на национална сигурност, на Националната отбранителна стратегия и на законите в тази област.

От участниците в срещата ген. Радев получи подкрепа и няколко поръчения

Разузнавачите поискаха отмяна на т.нар. закон за досиетата. От БАС настояха българските антифашисти да бъдат признати за участници във Втората световна война. Председателят на Съюза на военноинвалидиет и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев постави въпроса за въвеждане и на наборна военна служба. Директорката на 125 СОУ Ирена Анастасова призова едно от първите заседания на Консултативния съвет за национална сигурност да бъде за състоянието на образованието.

Снимка Димитър Бебенов