Позиция: Явно, няма кого да противопоставят на кандидатурата на ген. Румен Радев

13.08.2016 г. Позиция: Явно, няма кого да противопоставят на кандидатурата на ген. Румен Радев

 Любен Лозанов, военен пилот

Започна отново втора вълна от силно политизирани изказвания на всякакви "капацитети", вариращи от искането ген. Радев да бъде уволнен, а не пенсиониран, до абсурда да се иска да бъде уволнен по дисциплинарен ред и разжалван до редник. Има нещо, което много хора, замъглени от партийните си пристрастия и паникьосани, че реално няма кой да противопоставят на неговата кандидатура, явно не разбират. Сините бетонени глави по нищо не се отличават от червените си предшественици. Дори не са прочели какъв е реда за освобождаване от армията и пенсиониране на военнослужещите, съгласно нормативните документи.

Като командир на ВВС, ген. Радев е длъжен да изпълнява заповеди. Преценил е, че заповедите, които му отдават за изпълнение са против неговите разбирания за развитието на ВВС, авиацията конкретно и във вреда на България. Изчерпал всички начини и методи за нормален диалог, виждайки безперспективността, не желае да подпише протокола за смъртта на 100 - годишните български ВВС и обмисля решение да си подаде рапорт за пенсиониране - този път окончателно. Все пак е дал над 30 години от живота и здравето си за тази държава, внасял е осигуровки и му се полага макар и жалката социална помощ. Все пак не е член на Конституционният съд, а само прост български военен пилот.

Достойно поведение - за 27 години това е първият генерал, който го прави. Би могъл да изкара още пет години спокойно и безметежно, дори да отиде някъде в НАТО при още по-добри условия. Светъл пример - Шаламанов. Просто трябва да си кротува, като останалите генерали.

Идва обаче неочаквано предложение - да бъде издигната кандидатурата му за президент. Не всеки ден и не на всеки правят подобни предложения. Вярно, от левицата, от БСП. Но това е втората по големина партия. И тя има ново ръководство. За да смениш орбитата, е нужен източник, който да ти даде импулс от енергия. Вярно, от ляво, но вече има ракета-носител. Би било по-добре ако беше от инициативен комитет, или от дясна партия. Но там е министърът, който го смята за лична собственост, и с когото има принципни противоречия. Там е и министър - председателят, който вярва и подкрепя министъра на отбраната, защото за него отбраната е второстепенно направление, както и медицинското (дал ги е под аренда на съюзници) и не желае да влиза в детайли.

Ако обаче успее и стане президент и върховен главнокомандуващ, той ще бъде човека, който ще определя военната политика и ще отдава заповедите. Само така може да бъде прекратено това безумие - сриване на националната ни сигурност чрез унищожаване на собствената ни армия, авиация и флот. Има и светъл пример - така постъпи Бойко Борисов, и от главен секретар на МВР стана кмет на София. По същия начин постъпи и един вицеадмирал Манушев, ставайки от зам. началник на отбраната - заместник областен управител от ГЕРБ. Интересно как за тях може, а за Радев не може.

Генералът оформя крайното си решение, излиза в отпуск, не прави никакви изявления (това му е забранено по закон), подава рапорт за пенсиониране и се готви за новото предизвикателство. Така че, аз не виждам нищо осъдително в това. По закон армията е деполитизирана, офицерите и генералите са департизирани. Никой не може обаче, да определя какви са им убежденията и симпатиите.

Страхувам се обаче от това , което виждам в момента - политиците начело на армията, са я превърнали в най-политизираната институция. И тихомълком отново опитват да партизират офицерството и генералитета.

За ген. Радев перспективата наистина е ясна - ще защитава авиацията, флота, армията и държавата от неразумните посегателства и действия на новоизлюпените ни политици - агрономи, инженери, търговци, адвокати, пожарникари, детски учителки, охранители и други "големи специалисти" по въпросите на националната сигурност, дипломацията и международното положение.

Относно професионализма му не се притеснявам. Все пак в Генерал-щабната академия на САЩ учат геополитика, стратегия, дипломация, добри обноски. Даже американските офицери задължително минават през дипломатическа работа преди да отидат на по-възлови позиции. Учат ги и как да правят така, че държавата им да е силна и нацията благоденстваща. Всъщност всички ние имаме нужда от това, а не от десни или леви прикрития за разграбването на държавата.

(https://www.facebook.com/lyuben.lozanov/about)