Комисиите по отбрана и финансите одобриха проектите за бойни самолети и кораби

26.05.2016 г. Комисиите по отбрана и финансите одобриха проектите за бойни самолети и кораби

 Спирдон Спирдонов

Днес едновременно заседаваха парламентарните комисии по отбрана и бюджет и финанси по внесените от правителството инвестиционни проекти за придобиване на многоцелеви изтребители и патрулни кораби. И двете предлагат Народното събрание да даде зелена светлина на тези предложения за превъоръжаване на ВВС и ВМС.

В Комисията по отбрана проектите бяха представени от министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов и командирите на ВВС и ВМС генерал-майор Румен Радев и контраадмирал Митко Петев. В заседанието участва и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Проектът за нова бойна машина на пехотата все още не е минал през Министерски съвет, поради което депутатите изразиха съжаление. Повечето от тях смятаха, че е добре трите проекта да се разглеждат едновременно. Министър Ненчев каза, че има готовност по отношение на този проект, в смисъл че са отстранени забележките на Министерството на финансите. Така проектът е станал по гъвкав и е получил одобрението на парламентарните групи при предварителните срещи.

Проектът за придобиване на нов тип боен самолет предвижда закупуване на 16 машини. Това ще се случи на два етапа, става ясно от внесената разработкат. Предвижда се през първия етап да се придобият 8 самолета, а при финансова възможност и повече, което се смята за по-добър вариант. През втория етап е планирана доставка на още 8 машини или по-малко в зависимост от закупените през първия . Финансовата рамка за реализация на първия етап е 1,5 млрд. лв. Във времето двата етапа са съответно през 2018-2021 г. и 2022-2023 г. Тогава трябва да бъдат доставени самолетите, средствата за наземно обслужване, въоръжението и да се извърши обучението. Предвижда се през четвъртото тримесечие на 2019 т. да бъде постигната първоначална оперативна готовност за изпълнение на задачата по  Air Policing, а през четвъртото тримесечие на 2021 г. – пълна оперативна готовност по същата задача.

Проектът за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен кораб за ВМС“ е необходим, за да се заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, неподлежащи на модернизация, което ще даде възможност за участие в широк спектър от морски операции на НАТО  и ЕС. За подмяна на три броя кораби руско производство са необходими минимум два многофункционални модулни патрулни кораба. За разходите разчетите на този етап са 820 млн.лв. за пет години.

11 народни представители гласуваха „за” новите изтребители, против нямаше, а един се въздържа. За проекта за патрулните кораби бяха 10 депутати, тук също нямаше против, но трима се въздържаха. И при двата случая се въздържа депутатът от БСП Атанас Зафиров. При първия гласувах въздържал се със свито сърце, призна той, но при втория бях категоричен. Според него би могло да се намерят други решения, включително и отлагане във времето на ВМС-проекта, за да се осигурят средства за Сухопътни войски.

Както командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, така и командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев бяха категорични, че ако сега не стартират проектите губим отбранителни способности, което няма да даде възможност на армията да изпълнява своите конституционни задължения, включително и в колективната система за отбрана на НАТО.

Независимият депутат Велизар Енчев изрази становище, че по-добрият вариант е да модернизираме наличните МиГ-29 и да ги използваме до изтичане на ресурса им до 2029 г. Оказва се обаче, както каза генерал Попов, че само конструкцията на самолета разполага с ресурс още 14 години. За останалите агрегати той е много по-малък.  Освен това,   разчетите показвали, че разходите за осигуряване на жизнения цикъл на 16 самолета МиГ-29 до 2029-2030 г., в случай, че бъде решено да не се придобива нов боен самолет, възлизат на 1, 7 млрд.лв., стана ясно от думите на генерал-майор Радев. В същото време той подчерта необходимостта от логистичната поддръжка на наличните изтребители, за което правителството вече одобри съответния проект и са обявени три обществени поръчки. Това трябва да продължи, докато бъдат доставени 16 нови самолета.

Не се отказваме от частичната модернизация на трите белгийски фрегати, каза контраадмирал Петев в отговор на въпрос на народния представител Милен Михов от Патриотичния фронт. За това са предвидени 90 млн. лв. Пълната модернизация на две от тях обаче ще ни струва около 500 млн. лв., което според министъра  и военните експерти не е добро решение. На следващия Съвет по отбрана ще внесем това предложение, съобщи командирът на ВМС. Неговата реализация ще позволи да строим два, а не четири патрулни кораба.

Нов или употребяван самолет? На този етап отговор няма. Според министъра на отбраната, след като парламентът гласува проекта за инвестиционен разход, комисия от експерти ще направи своето предложение, след което отново ще имат думата Комисията по отбрана и цялото народно представителство. Процедурата обаче е много дълга, особено, що се отнася до преговорите с потенциалните продавачи и едва ли тази годна може да се стигне до подписване на договор. Тов носи риск да не се усвоят предвидените допълнителни средства в бюджета за тази година. Според внесения проект на изискванията отговарят предложенията на три държави. За новопроизведени самолети това е Швеция с Gripen C/d, а за употребявани – Италия с Eurofighter Tranche 1 и Португалия, с логистичен пакет и въоръжение от САЩ, с F-16 MLU (Third Party Transfer). Няма съмнения, че новопроизведеният самолет е най-добрият вариант. Има обаче съмнения, че може да се намесят политически и финансови съображения. Макар, че министър Ненчев няколко пъти заяви, включително и по повод на корабите, че не оказва политически натиск и вярва на командирите на ВВС и ВМС.

Пред ВМС въпросът нов или употребяван не стои. Проектът изключва придобиване на патрулни кораби „втора употреба“. Смята се, че те имат въоръжение и сензори с по-ниски възможности, което не им позволва да покрият целия спектър от изисквания  на ВМС. Тези, които притежават такива възможности са фрегати „втора употрба“, но те са с по-голям екипаж, по-високи разходи за поддръжка и се нуждаят от ремонт и модернизация. Още повече, както показва проучването, почти всички патрулни кораби „втора ръка“ са към края на жизнения си цикъл. Най-подходящ се оказва вариантът за придобиване чрез закупуване на нов кораб.

Категорична подкрепа за проектите изразиха в своите изказвания депутатите от ПГ на ГЕРБ Валентин Радев, който е заместник-председател на Комисията по отбрана и ръководи заседанието, вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, полковник от резерва Владимир Тошев, Христо Гаджев, Нено Влайков, както и Петър Славов от ПГ на Реформаторския блок. За гласуваха и от АБВ.