Нови очаквания на „Хемус – 2016”

24.05.2016 г. Нови очаквания на „Хемус – 2016”

 От всяко откриване на изложбата за отбранителна техника, поне от 2002 г. насам, тръгват обнадеждаващи новини. До каква степен са плод на емоции, политически сметки или добре премислени разчети, е друг въпрос.

Спирдон Спирдонов

Всяко издание на Международна изложба за отбранителна техника "Хемус" се свързва поне с две очаквания. Първото, превъоръжаване и модернизация на Въоръжените ни сили и второто – развитие на родната отбранителна индустрия. Така ще бъде и на нейното 12-то издание, чиято церемония по откриването е на 25 май от 11 ч. пред Палата 3 на Международния панаир – Пловдив. 

Тази година изложбата трябва да даде оттовор на въпроса доколко са реални шансовете за реализиране на заложените в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. проекти за доставка на нова техника. И особено на тези, които са най-напред в дневния ред на правителството. Първите два – нови изтребители за ВВС и патрулни кораби за ВМС, са в парламента. Другият – нова бойна машина на пехотата, все още си проправя път към Министерския съвет, за да стигне до депутатите. Остава ни да чуем и да видим доколко намеренията ще се покрият с политическата воля на управляващите и  отзививостта на финансовия министър.

Впрочем от всяко откриване на изложбата, поне от 2002 г. насам, тръгват обнадеждаващи новини. До каква степен са плод на емоции, политически сметки или добре премислени разчети, е друг въпрос.

„Хемус – 2002”

Меморандумът между българското правителство и комисията по отбрана на САЩ за унищожение на ракетите СС-23 ще бъде подписан съвсем скоро съобщи министърът на отбраната Николай Свинаров при откриваенто на изложбата. Взривяването на ракетите няма да доведе до екологична катастрофа, уточни той. На официалната церемония присъстваха началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Михо Михов, депутати, министри и дипломати. По думите на министъра на отбраната изложбата ще допринесе за по-пълното реализиране на възможностите на нашата страна в процеса на присъединяването ни към ЕС.

„Хемус - 2004”

Близо 800 млн. лева бе съобщено преди 12 години, ще бъдат изразходвани между 2005 и 2010 година за превъоръжаване на българските поделения, сертифицирани по стандартите на НАТО, като 70% от общата сума, предназначена за модернизацията на българската армия, ще бъдат вложени за развитие на родната икономика и стимулиране на българските производители на отбранителна продукция. Тогава вицепремиерът Лидия Шулева и военният министър Николай Свинаров, които пристигнаха за официалното откриване на "Хемус 2004", се качиха на борда на хеликоптера Ми-17. Заедно с тях в модернизираната в израелската фирма Lahav Division от компанията IAI машина влязоха всички официални гости на изложението. Хеликоптерът е с нова авионика и електроника, които отговарят на съвременните изисквания, обясни маркетинг мениджърът на фирмата Даниел Ор.

„Хемус 2006”

До две седмици в страната ще пристигнат представители на руски оръжеен комплекс, за да се запознаят с възможностите на авиоремонтния завод „Георги Бенковски” в Пловдив за извършване на част от ремонта и преоборудването на българските изтребители МиГ-29. България ще има своите първи свръхмодерни изтребители през 2013 г., поясни зам.-министърът на отбраната Симеон Николов.

Професионализацията на Българската армия ще приключи на 1 януари 2008 г. 50 млн. лв. са необходими, за да бъде завършен този процес, заяви министърът на отбраната Веселин Близнаков. В съвременните условия, допълни той, модернизирането на армията трябва да се извършва при реализиране на максимална икономическа изгода от използвания финансов ресурс. Мисията на Министерството на отбраната е да бъде генератор на ресурси, а не само потребител, каза още Веселин Близнаков.  Първите 500 броя бронежилетки за българската армия с 4-та степен насигурност ще бъдат доставени до 20 дни, уточни министър Близнаков.

„Хемус 2008”

Българската отбранителна индустрия връща позициите си на международния пазар,  заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев на пресконференция преди откриването на Хемус. Тази година ще достигнем нивото от 1989 г., прогнозира той, позовавайки се на факта, че само за първите 4 месеца са издадени разрешителни за износ на стойност 100-120 милиона евро. Българските фирми се връщат на традиционните си пазари в Северна Африка, Европа и САЩ. 
България е сред добрите производители на широк спектър от техника и снаряжение на високотехнологично ниво, а на Хемус 2008 се показват най-новите образци, някои от които нямат аналог в световен мащаб, изтъкна заместник-министърът на отбраната Спас Панчев.

Всеки ден с провеждаха ревюта на облекло и снаряжение "Войникът на бъдещето".

 „Хемус – 2010”

„Целта на Министерството на отбраната е да продължи да провежда и да участва в организацията на тези изложби, за да могат наистина изложителите,  които са тук, да сключат успешни сделки, ако това не е възможно сега, то в бъдеще. Аз съм уверен, че и тази изложба, както всички предишни осем изложби ще завършат успешно и ще имат реализация”, каза министърът на отбраната Аню Ангелов при откриването на Деветата международна изложба на отбранителна техника „Хемус” 2010 г.

Министър Ангелов изтъкна, че тазгодишното издание на форума се провежда в трудни икономически условия и обясни, че в този момент именно Министерството на отбраната и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като принципали и управляващи държавното участие във фирмите на отбранителната  промишленост, трябва да бъдат по-ангажирани с представянето на достиженията им и да подпомагат тяхното развитие.

"Хемус 2012" 

Сензацията обиколи всички медии не само у нас.  Съобщено бе, че Министър-председателят Бойко Борисов договорил по време на Десетата международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2012" сделка за 500 броя бронирани машини МТЛБ за Ирак. Това станало в присъствието и на изпълняващия длъжността министър на отбраната на Ирак д-р Садун ал Дулайми, съобщиха от пресцентъра на правителството. Саимят премиер  уточни, че всяка машина е на стойност 300 000 лева и определи сделката като много добра. Машините са производство на "ТЕРЕМ"-Търговище и в скоро време една ще бъде изпратена за изпитания и тестове на полигон в Ирак, бе обещано тогава.

„Хемус – 2014”

Очертава се възможност за участие в по-големите проекти за модернизация и превъоръжаване на Българската армия, каза министърът на отбраната Ангел Найденов при откриваенто на изложбата. Той припомни, че още в началото на своя мандат е разпоредил на военните аташета да оказват пълна подкрепа на усилията на българската отбранителна индустрия за достъп до световните пазари.

В рамките на юни, т.е. на следващия месец, предстои правителството да вземе решение във връзка с проекта за придобиване на нов тип основен боен самолет, каза министърът. Има две опции, отбеляза той, поддръжка на изтребителите, с които разполагаме в момента или старт на процедурата за закупуване на нови. Като време, министърът очерта 2-3 години и още толкова за усвояване на новата техника.

„Хемус – 2016”: Официалната пресинформация

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва на 25 май, в откриването на 12-ото издание на Международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2016 – отбрана, антитероризъм и сигурност“, съобщава Пресцентърът на МО.

Преди откриването на „Хемус 2016“, от 10 ч. в зала „Пресклуб“ на панаирния град заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов ще даде пресконференция, в която ще участват и представители на Министерството на икономиката и на организационния комитет на изложението.

В рамките на изложбата ще се проведе и Осмата международна научна конференция на тема „Научните изследвания – ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности“.

По време на Международното изложение за отбранителна техника ще бъде направен статичен показ на съществуващи и придобити нови образци техника, въоръжение и оборудване във формированията от Българската армия.

В програмата на 12-ото издание на Международното изложение за отбранителна техника по традиция са включени още демонстрационни стрелби, които ще се състоят на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“.

В периода на провеждане на форума в Пловдив при основната зона на река Марица ще се проведе и динамичен показ на тема: „Демонстрация на бойни умения в екстремни ситуации”.

Програмата на „Хемус - 2016”: 25 май, 10:00 ч., в Зала „Пресклуб“ на Конгресния център на Международния панаир – пресконференция; 25 май, 10:30 ч. Национална гвардейска част – изпълнение на спектакъл „Искри“;  25 май, 11:00 ч. пред Палата 3 на Международния панаир – Церемония по откриване; 25-28 май, статичен показ на съществуващи и придобити нови образци техника, въоръжение и оборудване във формированията от Българската армия. Експонатите ще бъдат изложени в обособени центрове пред и в Панаирна палата № 3; 26 май, 10:00 ч., в Конгресния център на Международния панаир –откриване на Осмата международна научна конференция на тема „Научните изследвания - ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности“; 27 май, 10:00 ч., на Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“ – демонстрационни стрелби, ще бъдат демонстрирани продуктите на пет български фирми; 27 май, 17:30 ч., в основната зона на река Марица, южно от Международния панаир– динамичен показ на тема „Демонстрация на бойни умения в екстремни ситуации”