В Ямбол възстановихме бойните действия на 29-ти пехотен полк при Каймак-Чалан

08.05.2016 г. В Ямбол възстановихме бойните действия на 29-ти пехотен полк при Каймак-Чалан

 Подполковник от запаса Г. Киров, ексвоенен комендант на най-бойния горнизон в БНА -  Ямболския

В обновеният в своя автентичен вид от времето на 29-ти пехотен полк казармен район се създаде първият в Република България Общински музей. Това бе осъществено от неуморният и близък до своите съграждани кмет-градоначалник, господин Георги Славов, който с близката и непосредствена помощ от страна на министъра на отбраната Николай Ненчев и неговия щаб успя за кратко време да осъществи връзката на местната власт с Министерския съвет и не закъсня няколкогодишната развръзка по предоставяне на бившия казармен район като територия, собственост на МО на Общината.

Това се случи на 9 май 2013 г. когато бяха отстъпени три военни имота с отпаднала необходимост с площ 72 дка на общината. Именно на този район бе създаден Музей на бойната слава, който за кратко време изпълни казармения район с бойна техника, въоръжение и спомагателна такива, самолети МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, вертолети, инженерна, химическа, техническа и продоволствена такава. В основата бяха танковете „Майбах“ и „Райнметал“, които преди години бяха вкопани в земята по границата.

Отличителната черта на музея, е че се намира в идеалния център на града, в естествена среда на бивш казармен район с изградена и подъдржана инфраструктура, помещения, складове, работилници и пр. Входът е напълно възстановен в автентичния му вид на някогашния 29-ти Ямболски пехотен полк, чиято пълна реставрация бе осъществена благодарение на Министерството на отбраната, което финансира целия обект.

Именно тук на това просторно място с необходимата растителност, цветни алеи и подредена като за парад техника и въоръжение се проведе вазстановка на бойните действия на 29-ти Ямболски пехотен полк и показване пред хилядите граждани и гости, дошли на тържеството ден преди Деня на храбростат и Празник на Българската армия – 6 май,  бойните действия на полка преди 100 години при Каймак-Чалан.

Възстановката бе подготвена и проведена от клубовете-възстановчици „Родолюбие“ от градовете Нова Загора, Казанлък, Габрово и от Ямбол. Възстановката започна с шествие от граждани, служители на общината, войскови подразделения и самите членове на „Родолюбие“, облечени с униформи от онова време, с манлихери и пушки белгийки. При навлизането в казармения район започна самата атака, когато същият се огласи от стрелба, пушеци, гърмежи от пушките и картечниците.

Допълнителните терени с прилежащите сгради, които бяха предадени от МО на общината ще позволят реализирането на стратегията за мащабно разгръщане на военния музей, като Общината разчита на уверението на ръководството на МО, че в най-скоро време ще предостави още допълнителни експонати, с което ще се обогати сегашната експозиция, съгласно внесеното във военното ведомство искане!

Ямболският общински музей на бойната слава се утвърждава като атрактивен туристически обект най-вече с наличието на уникалните експонати от немска бронетанкова техника и провежданото ежегодно на възстановките на историческите събития тясно свързани с бойната слава на България.

Като един недостатък е фактът, че освен наличната немска бронетанкова техника сериозно липсва руския танк Т-34, който изкара цялата Втора световна война, като громеше успешно бронята на хитлеристката армия.

Въпреки обещанията на военния министър Ненчев, наш земляк, дадени преди много месеци пред мен, че ще извърши необходимото за да се достави танк Т-34 в арсенала на музея, това все още не се е случило. Ако не бъде осигурен този танк, аз ще се командировам с мои колеги военни пенсионери до съседна Македония, където ще измолим един танк Т-55 от десетките танкове и гаубици, които господин Иван Костов подари при нейното преждевременно признаване като държава.

В реда на мислите си не мога да отмина факта, който е неоспорим, че наред с усилията и продължилата през първия мандат на кмета на града Георги Славов  преписка с искане до Министерския съвет и МО, които сега намират проявление в предоставянето на казармения фонд на бившите пионерски казарми с отпаднала необходимост на общината, следва да отдадем големия принос на началника на музея подполковник от запаса Начев, който със своя неуморен труд, настойчивост, воля и себеотдаване, въпреки че разполага само с 4 човека да организира всичко свързано с музея, като се започне от разчистване на района, който бе превърнат почти в сметището, изграждането на огради, алеи, озеленяване, ремонт на казармения фонд, доставяне на тежката бронетанкова техника от граничните райони, където бе вкопана, с неимоверните перипетии по тяхното транспортиране, капитален ремонт и т.н.

Наред с тия дейности той успя за кратко време да възстанови инфрастрактурата в района, охраната и привеждането на портала на бившия 29-ти пехотен полк в неговия автентичен вид, където са изписани имената на падналите за свободата бойци и офицери от този знаменателен за България полк.

Хвала на такива самоотвержени люде, които останаха с лице към традициите, почитани като закон от българския офицер!