Народът остана доволен от армията си

06.05.2016 г. Народът остана доволен от армията си

 Спирдон Спирдонов, снимка Димитър Бебенов

Скоро такъв военен парад не е имало в българската столица. И толкова много хора не са аплодирали Българската армия. Времето също се усмихна. С тези три изречения може да се обобщи днешното честване на Деня на храбростта и Празник на Българската армия. Инициаторите, организаторите и изпълнителите постигнаха целите си. На площад „Княз Александър I“ дойдоха не само столичани. Имаше зрители от цялата страна. Само групата от повече от 100  ветераните от Втората световна война включваше представители на десетина областни града.

Що се отнася до сценария, традицията беше спазена.

Водосветът

на бойните знамена и знамената-светини започна в 9 ч. пред паметника на Незнайния воин. Той бе отслужен от Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Поднесени бяха венци и цветя в памет на загиналите български воини.
Самият парад, който се командваше от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев започна в 10 ч. на площад „Княз Александър I“. В него  участваха над 1 300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, Зенитно-ракетни войски и служба „Военна полиция“, както и 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили. При изпълнението на Националния химн бяха произведени 20 артилерийски салюта.

Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край, заяви в празничната си реч

президентът

и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Държавният глава отбеляза осигуреното увеличаване на средствата за отбрана, което трябва да достигне 2 процента от БВП до 2024 г., както и приетите стратегически документи за развитие на Въоръжените ни сили до 2020 г. и заяви, че сега е необходимо най-важното – „доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация“.

Президентът изтъкна, че въпреки трудностите армията ни изпълнява отговорно конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и Европейския съюз. Българските военнослужещи достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в многобройни мисии и операции на няколко континента, посочи още държавният глава.

Военнослужещите в

представителните блокове

показаха завидна строева подготовка. Под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър с главен диригент майор Ради Радев преминаха Знаменният взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военна академия „Г. С. Раковски“ - воден от генерал-майор Тодор Дочев, на Националната гвардейска част – воден от полковник Кънчо Иванов, на Националния военен университет „Васил Левски“ – воден от бригаден генерал Пламен Богданов, на 61-ва механизирана бригада – воден от бригаден генерал Груди Ангелов, на 68-ма бригада „Специални сили” – воден от бригаден генерал Явор Матеев, на  Военновъздушните сили – воден от бригаден генерал Петьо Мирчев, на Военноморските сили – воден от комодор Мален Чубенков, на  Съвместното командване на силите – воден от комодор Димитър Йорданов  и на служба „Военна полиция“ – воден от бригаден генерал Борислав Сертов.

Въздушната част

на парада започна с полет на вертолет Ми-17 с командир на екипажа подполковник Филип Ангелов, който носеше националния трибагреник. Направи впечатление, че бяха представени различни типове летателна техника, която е на въоръжение в момента. В различни формации преминаха вертолети Ми-17, AS-532AL „Cougar”, „Bell“-206, военно-транспортни самолети C-27J “Спартан” и Ан-30, учебните самолети „Пилатус“ РС-9М и L-39ZА и бойните самолети МиГ-29 и Су-25. За първи път над София ще прелетя вертолет AS – 565 PANTHER от ВМС във формация с вертолетите на ВВС. 

Впечатляващо бе изпълнението на

тройката – МиГ-29 и два Су-25.

Хората видяха, че българските пилоти владеят до съвършенство самолетите и вертолетите и няма да бъде сериозен проблем  да управляват и новите изтребители, за придобиването на които вече има внесен проект в Народното събрание. И най-важното – летяха млади пилоти. Политиката на ВВС в това отношение вече дава своите резултати, от което бе доволен и командирът им генерал-майор Румен Радев.

Не по-малко впечатляваща бе

наземната бойна техника.

По жълтите павета със самочувствие преминаха екипажите и разчетите на танк Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица „2С-1”- „Гвоздика“, бойни машини на пехотата (БМП-1 и БМП-23), многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) „Тунджа“, бронетранспортьор (БТР)-60 ПБ МД1, зенитно-ракетни комплекса „ОСА“ АК, 152-мм оръдие гаубица Д-20; реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“, тактически ракетен комплекс „Точка“, бронирани леки автомобили за повишена проходимост (ЛАПП) „Мерцедес“ G 270, бронирани „Хамър“ М 1151 А/В 1, бойни бронирани колесни машини (БТТ) „Commando select“ и „Guardian“; бронирани автомобили „SAND CAT“, пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300 и пускови установки от ЗРК С-125. Остават надеждите на следващи паради да дефилира и новата бойна машина на пехотата, чийто проект на  Сухопътните войски с командир генерал-майор Андрей Боцев  очаква да поеме пътя си през Министерския съвет и Народното събрание.

Стана добре, така, както го замислихме, коментира

началникът на отбраната

генерал Константин Попов, който вчера получи най-висшето военно звание у нас. Празникът уважиха още председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и други членове на правителството, депутати, заместник-министрите на отбраната Десислава Йосифова и Орхан Исмаилов, бивши министри на отбраната и началници на Генералния щаб, генерали и адмирали, представители на акредитирания у нас дипломатически корпус, ветерани, военноинвалиди, военнопострадали, офицери и сержанти от запаса и резерва.  

След парада в ЦВК

министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов поздравиха ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите, запасните и резервистите. По-късно в

резиденция „Лозенец”

в присъствието на президента Росен Плевнелиев те наградиха военнослужещи и цивилни служители.

Денят на храбростта и Празника на Българската армия бе отбелязан в цялата страна. Снощи в зала „Арена Армеец София“ се състои

музикален парад

на военните духови оркестри, в който участваха Гвардейският представителен духов оркестър на Националната гвардейска част, представителните духови оркестри на Военновъздушните и на Военноморските сили, на Националния военен университет „Васил Левски“ и Фестивалният оркестър от състава на военно формирование 24 150 – Стара Загора от Сухопътните войски, както и военни духови оркестри от Гърция, САЩ и Шотландия.  Тази година, за първи път към оркестрите се присъедини и „Ученически гвардейски отряд" на гимназисти от Кърджали със собствена програма. В концерта участваха още група Б.Т.Р., Еделина Кънева с Орлин Горанов, Ваня Костова и др. Вечерта Националната гвардейска част с командир бригаден генерал Боян Ставрев произведе празнична илюминация.


Още снимки на: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000531543349