Нови първокласни пилоти в българските ВВС

15.04.2016 г. Нови първокласни пилоти в българските ВВС

 Otbrana.com

Във връзка с приключване на обучението на първите шест пилота по нововъведената от Командването на ВВС интензивна летателна подготовка и връчването на нагръдни знаци „Военен пилот I-ви клас” днес бе проведен  открит летателен ден на летище Долна Митрополия, съобщават от ВВС. Учебна авиационна група „Георги Бенковски” отвори врати за посетители в 10  часа.

Началото

На 11 ноември 2014 г. на летище Долна Митрополия официално бе даден стартът на летално обучение на млади пилоти по нова програма за летателна подготовка. Тя е разработена от ВВС, за да се преодолят застаряването на летателния състав, липсата на достатъчно способности и достатъчно ресурси за водене на подготовка в изтребителната авиация. С програмата се постави началото на решителна трансформация на системата за летателно обучение в българските Военновъздушни сили. Последният випуск, излязъл от Военновъздушното училище с нальот от 200 часа е през далечната 1996 година. В годините нещата стигат дотам, че последните лейтенанти (2014 година) завършват с 65 часа във въздуха. Затова средната възраст в изтребителната авиация е над 40 години.

Целите на новата програма

Чрез висока интензивност на полетите летците да достигат 300–350 летателни часа.

Обучаемите да придобият широк спектър от способности в достатъчно млада възраст, което да позволи използването на тези способности за по-дълъг период от време. До момента такива високи способности достигат много малко на брой пилоти и то в края на своята кариера.

Да е кратка във времето, с ясно начало и край.

Да се минимизират ресурсите за обучение на боен самолет. Докато при стария вид обучение пилотите придобиваха способности на ресурсоемките МиГ-21, МиГ-29 и Су-25 в продължение на много години, сега го правят за много по-кратко време на значително по-евтините самолети Пилатус и L-39ZA, което не се отразява върху качеството на подготовката им.

Да се скъси драстично времето, необходимо за приучване на изтребител. Благодарение на високото ниво на подготовка на летците на учебно-боен самолет, сега ще са им необходими в пъти по-малко часове за приучване. Това също води до пестене на ресурс.

Резултати

Вече имаме първите авиатори, които успешно защитиха класна специалност „Военен-пилот І-ви клас”. За първи път млади летци натрупаха нальот от над 300 часа и усвоиха  способности по приборна подготовка, полети в сложни условия на минимума денем и нощем, групова слетяност, действие по земна и морска цел единично и в двойка, визуално въздушно разузнаване, прехват и атаки на въздушна цел – единично и в двойка, прехвати по Air Policing, сложен пилотаж и маневрен въздушен бой на малка височина. Новата програма за интензивна летателна подготовка е заимствана от практиката на водещи авиационни държави за обучение на военни пилоти.

Обучаемите

Включването в програмата става с предварителен подбор на пилоти по ясно разработени от ВВС критерии, включващи редица показатели. Най-общо подбират се летци, показали най-добри резултати при обучението си и притежаващи качествата, необходими за пилоти на изтребител.

Първа вълна

Начало - 11 ноември 2014 година

Включва общо 10 пилота - 6 от авиобаза Граф Игнатиево и 4 от Випуск 2014

От авиобаза Граф Игнатиево са:

капитан Борис Масларов

капитан Владимир Петров

капитан Янчо Христов

старши лейтенант Кирил Гинев

старши лейтенант Георги Велев

старши лейтенант Светослав Петров

Те имаха присвоено звание „Военен пилот – ІІІ-ти клас” и започнаха тренировката си направо от втората фаза – обучение на учебно-боен самолет L-39ZA. На 29 май 2015 година присвоиха класна специалност «Военен пилот – ІІ-ри клас», а днес придобиха класна специалност «Военен пилот – І-ви клас». С това те приключват обучението си по интензивната летателна подготовка като преминават на следващо ниво:  капитан Янчо Христов и старши лейтенант Светослав Петров остават инструктори на летище Долна Митрополия, старши лейтенант Георги Велев и капитан Владимир Петров започват приучване на щурмовик Су-25 в авиобаза Безмер, а старши лейтенант Кирил Гинев и капитан Борис Масларов започват приучване на изтребител МиГ-29 в авиобаза Граф Игнатиево.

От Випуск 2014 са:

Лейтенант Светослав Пентиев

Лейтенант Александър Иванов

Лейтенант Аспарух Пашов

Лейтенант Йордан Тонев

Те ще преминат пълната програма за интензивна летателна подготовка. Започнаха полети на самолет Пилатус РС-9М, като преминаха пълния курс на този самолет и на 27.11.2015г. присвоиха класна специалност «Военен пилот ІІІ-ти клас». Едва тогава продължиха с втората фаза на обучението си – приучване на учебно-бойния самолет L-39ZA, като в началото на месец април изпълниха своите първи самостоятелни полети на него.

Тепърва ще усвояват различни видове подготовки и техники на пилотиране като придобиват нови способности, за да присвоят следващите звания «Военен пилот – ІІ-ри клас» и «Военен пилот – І-ви клас». Интензивната летателна подготовка за тях ще приключи през м.април 2017 година.

Втора вълна

Начало – 18 януари 2016 година

Край – ноември 2017 година

Включва 8 пилота от Випуск 2015 година:

лейтенант Теодор Христов

лейтенант Методи Иванов

лейтенант Денислав Танков

лейтенант Георги Йорданов

лейтенант Тодор Тодоров

лейтенант Валентин Леков

лейтенант Симеон Георгиев

лейтенант Валентин Митев

Авиаторите вече започнаха приучване на учебния Пилатус РС-9М. Очаква се до средата на 2017 година да присвоят класна специалност „Военен пилот – ІІІ-ти клас”, след което преминава към втората фаза от интензивната програма – приучване на учебно-боен самолет L39ZA, придобиване на бойни способности и техники на пилотиране с него.

Летателната програма

Представя пилотажните умения и способности завършилите и обучаващите се в интензивния курс на летателна подготовка. Полетите се изпълняват със самолети L-39 ZA и Пилатус РС-9М.

Демонстрира се техника на пилотиране в зона сложен пилотаж на малка височина, маневрен въздушен бой, атаки по земна цел, групова слетяност, визуално въздушно разузнаване в двойка и прехват на самолет – нарушител.

1. Полет в зона, изпълнен от учебен турбовитлов самолет Пилатус РС-9М с борден № 668. В първа кабина бе обучаем лейтенант Тодор Тодоров, във втора кабина - инструктор капитан Станислав Петров.

2. Полети за обучение в групова слетяност, изпълнени от двойка Пилатуси. Самолет № 663 се управлява от обучаем лейтенант Методи Иванов с инструктор майор Радослав Михов. Самолет № 666 се управлява от обучаем лейтенант Денислав Танков с инструктор майор Валентин Иванов.

3. Визуално въздушно разузнаване, изпълнено от двойка учебно – бойни реактивни самолети L-39 ZA. Водач на двойката е самолет с борден № 147, пилотиран от военен пилот –І-ви клас старши лейтенант Светослав Петров. Воден е самолет с борден № 202 пилотиран от военен пилот І-ви клас капитан Янчо Христов.

4. Сложен пилотаж на малка височина демонстрира военен пилот І-ви клас капитан Янчо Христов със самолет L-39 ZA.

5. Сложен пилотаж на малка височина демонстрира инструкторът капитан Тихомир Тодоров със самолет Пилатус.

6. Маневрен въздушен бой и атаки по земна цел със самолет L-39 ZA. Атакуващ е военен пилот І-ви клас капитан Владимир Петров със самолет № 147. Целта е самолет № 203, пилотиран от военен пилот І-ви клас старши лейтенант Георги Велев. Бойното майсторство на всеки пилот на изтребител се заключава в умението и способността му да завоюва превъзходство във въздуха срещу своя противник. Постига се с много часове летателна подготовка и изисква огромна концентрация, светкавични реакции и самообладание, при това в среда с голямо претоварване.

7.Прехват на самолет-нарушител е особено важен елемент от подготовката на летците-изтребители, като част от изпълнението на мисията им по охрана на въздушните граници на нашата страна (т.нар. мисия „Air Policing“, която изпълняват летците на изтребител МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево).

В ролята на нарушител е самолет РС-9М с екипаж лейтенант Теодор Христов и инструктор майор Димитър Велев. Пунктът за бойно управление насочва двойката прихващачи L-39 ZA по самолета – нарушител. Капитан Борис Масларов пилотира самолет № 147, а старши лейтенант Кирил Гинев самолет № 202. Те го довеждат за принудително кацане на летището, с последващо блокиране от въздуха и задържане на екипажа от органите на Военна полиция.

Статичен дисплей

1. Авиационната техника на въоръжение в Учебна авиационна група “Георги Бенковски”:

- САМОЛЕТ ПИЛАТУС РС-9М - последно поколение турбовитлов, учебно-тренировъчен самолет, производство на швейцарската фирма „Pilatus Aircraft”. Символ на качество и надеждност при минимални експлоатационни разходи. Изпълнява всички фигури от висшия пилотаж. На въоръжение в българските ВВС е от 2004 година. Предназначен е, както за първоначално летателно обучение, а така също и за усъвършенстване и поддържане на летателно–тактическата и бойната подготовка на летците - пилоти.

- САМОЛЕТ L-39ZA “ALBATROSS” е високоманеврен реактивен учебно-боен самолет, предназначен за първоначално и специално обучение в прости и сложни метеорологични условия, денем и нощем, също за усъвършенстване на летателните умения и обучение по бойно използване. Високите летателно-тактически характеристики, неговата устойчивост, надеждност и лекота на управлението го правят изключително подходящ за обучение на млади пилоти на реактивен самолет.

2. Авиационни военна и специална техника:

Аеродрумен пусков агрегат - АПА-5Д

Специален автомобил с повишена проходимост АКЗС-75

Въздухозареждач – ВЗ-350

Противопожарен автомобил Мерцедес АКТРОС,

Средства за противовъздушна отбрана  - транспортно-зарядна машина ТЗМ на база "ЗиЛ-131" и  верижна машина на база ГМ-578