Димитър Кюмюрджиев: Без съседни страни в охраната на въздушното пространство

09.02.2016 г. Димитър Кюмюрджиев: Без съседни страни в охраната на въздушното пространство

Заместник-министърът на отбраната е абсолютно убеден, че до края на годината ще има договор за закупуване на нови изтребители.

Спирдон Спирдонов

България ще започне преговори със страни, които проявяват желание да охраняват съвместно с нашите ВВС въздушното пространство, това каза днес по БНТ заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Ние, обаче, посочи той ще избираме своя партньор. Дори Съюзното командване на НАТО не можело да ни наложи страна, с която да провеждаме заедно Air Policing.

По този начин г-н Кюмюрджиев се опита да омаловажи страховете, че съседна страна, например Турция, ще се включи в охраната на нашето небе, на основата на промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които направиха 96 народни представители.

Интересен беше отговорът на заместник-министъра на въпроса: „Не е ли най-логично, възможно най-близките страни до България, да оказват помощ при необходимост.” Димитър Кюмюрджиев: „Всичко е въпрос на способности. Дали тези страни имат способности да осъществяват съвместен  Air Policing. Има държави, които имат много по-добри военни способности от нашите съседи. Тези държави проявяват интерес за подобна операция с България.”

Без съседни държави в Air Policing, гарантира заместник-министърът

„Гарантирам, че преговорите, които ще водим с нашите съюзници, те няма да бъдат наши съседи, защото нашите съседи не разполагат с тези военни способности, които са необходими за осъществяване на съвместен Air Policing.” Така г-н Кюмюрджиев отговори на друг въпрос. (б.р. – За разлика от него законът не дава такава гаранция и едва ли той ще действа само докато г-н Кюмюрджиев е заместник-министър?!)

Ще плащаме

Все пак ще плащаме за участие на други авиации в охраната на въздушното ни пространство, стана ясно от думите на заместник-министърът. За тази цел, обясни той процедурата, ще се сключи допълнителен договор, който ще бъде одобрен от Народното събрание. От отговора му се разбра, че ще плащаме по-малко от Балтийските страни, защото имаме изтребителна авиация.

Без Русия за новите двигатели на МиГ-29

Полша не е в състояние да отремонтира повече от шестте двигателя за МиГ-29, за които бе подписано споразумение, каза г-н Кюмюрджиев. За това се налагало до придобиването нов самолет да се ремонтират и други наши изтребители. Обществената поръчка на Министерството на отбраната била в много напреднала фаза за закупуването на нови двигатели. Ще изпълним, уточни заместник-министърът, решението на Европейския парламент и ЕК от 31 юли 2014 г. и в обществената поръчка няма да бъдат допуснати страни, срещу които Европейската комисия е наложила ограничителни мерки. Не само Русия, допълни той. И обеща в разгара на лятото да имаме повече от три действащи МиГ-29.

За новия самолет

В най-скоро време ще внесем в парламента т.нар. доклад за инвестиционен разход за закупуването на нов многоцелеви самолет, каза г-н Кюмюрджиев. След одобряването от Народното събрание ще се премине към преговори с потенциалните продавачи и сключване на договор. Заместник-министърът е абсолютно убеден, че до края на годината договор ще има.

За връщането на наборната служба

Има конституционна пречка, смята заместник-министърът, коментирайки този въпрос, който в последно време стана много актуален. (Б.р. – Интересно защо непрекъснато наричаше наборната служба донаборна? Поне в близката ни история тези две понятия имат различно съдържание. Донаборници бяха тези, които не са навършили 18 години. Те се подготвяха в различните форми на Организацията за съдействие на отбраната. Наборна служба до 2008 г. се носеше от войниците и матросите, които след определена първоначално подготовка полагаха военна клетва.)

Г-н Кюмюрджиев припомни, че в момента са създадени условия в НВУ студенти да преминават първоначална и специална подготовка, но нямало възможности за всички желаещи. Той смята, че ако законодателят реши, би могло да се разшири доброволният принцип и да се увеличи броят на тези студенти, които да се включат в резерва или в запаса. Ние, заяви заместник-министърът, ще приветстваме всяка промяна, която води до повишаване на военните способности, свързани с резервистите. „Т.е. ако законодателят прецени, че е настъпило времето да се въведе отново донаборната (б.р. - наборната) служба, МО ще окаже съдействие в това отношение”.

За новия началник на отбраната

Димитър Кюмюрджиев: „Генерал-лейтенант Константин Попов е един изключително подготвен офицер, който е извървял пътя от командир на самолет до заместник-началник на отбраната и началник на отбраната. На 26-ата година от демокрацията България има началник на отбраната, който не е завършил руско или съветско военно училище, а е завършил американската военна академия в Алабама и е бил на различни военни длъжности в щабове на НАТО. Това означава, че генерал Попов е един изключително добре подготвен офицер, който познава структурата, командната верига на НАТО. И то ще инкорпорира Българската армия успешно в структурите на НАТО. Генерал Попов имаше изключително голяма заслуга в изясняване на структурата и концепцията за въвеждане на звеното за координация, което открихме в София. Също така, той има големи заслуги за сключване на договор с Полша и за други дейности, свързани с българската авиация. Предизвикателствата пред генерал Попов са много големи. Той има амбицията да въведе нов модел за кариерно развитие на военнослужещите. Това, което липсваше досега. Също така, той участва активно в модернизацията на Българската армия и на Въоръжените сили. Отговорна работа му предстои и много тежки задачи. През тази година за първи път бяха отделени целево средства за закупуване на нов многоцелеви боен самолет и за закупуване на патрулни кораби за Българския военноморски флот. Тези средства трябва да бъдат употребени разумно, прозрачно. И аз съм сигурен, че генерал Попов, с помощта и подкрепата на политическото ръководство на министерството, ще започне тази дейност по модернизацията на армията.”