Открита е новата учебна година в Сухопътни войски

11.01.2016 г. Открита е новата учебна година в Сухопътни войски

 Otbrana.com

Новата учебна година бе открита днес във всички военни формирования на Сухопътните войски, съобщават от Командването на най-многочисления вид въоръжена сила.

В Стара Загора се проведе ритуал, в който участваха военнослужещи от военни формирования 24150, 54230, 44200, 48430 и 54140 от гарнизона. Строят бе приет от командира на 2 механизирана бригада бригаден генерал Димитър Илиев, който отдаде почит на бойното знаме на бригадата и поздрави всяко военно формирование. „Приемете моята благодарност към всички вас, които достойно изпълнявате своя дълг на военнослужещи от Българската армия. Едва ли има друг, който да знае по-добре от вас цената на лишенията, на неуморния труд и безсънните нощи, които са необходими за изпълнение на задачите.

Желая на Вас и Вашите семейства крепко здраве, щастие, лични и професионални успехи, сила и воля да  изпълним поетите ангажименти през новата 2016 година”.

Ритуалът приключи с преминаване в тържествен марш.

В 61-ва Стрямска механизирана бригада,  командирът бригаден генерал Груди Ангелов, тържествено откри новата учебна 2016 година. В словото си той направи кратък анализ на изминалата 2015 учебна година и  я определи за успешна. „Това, разбира се, е постигнато с не малко напрежение и усилия, положени от целия личен състав” – подчерта той. Предвид планираните за учебната 2016 г. мероприятия, той отбеляза, че тя ще бъде не по-малко натоварена от предходната, с планирани учения, сертифициране на формирования, подготовка на личен състав за участие в операцията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”.

На тържеството присъстваха представители на местната и църковната власт, ученици от училищата в градовете Карлово и Сопот.

Приветствие към личния състав от 61 мбр  поднесоха кметовете на общините Карлово и Сопот, които пожелаха на военнослужещите ползотворна, мирна и изпълнена с много професионални постижения 2016г.

Водосвет за здраве, благоденствие и успехи отслужи отец Марко.

След преминаването в тържествен марш гостите на 61 мбр опитаха топъл чай и вкусна боб-чорба, приготвени на място и разгледаха с интерес организирания показ на образци въоръжение, снаряжение и военна техника на развърнатите учебни центрове в района на бригадата.

61-ва механизирана бригада стартира новата учебна 2016 година със самочувствие и увереност в своите сили и възможности.

В тържествена обстановка беше открита новата учебна 2016 г. в 68-ма бригада „Специални сили”. Строят бе приет от командира бригаден генерал Явор Матеев, който произнесе приветствено слово, след което последва изпращане на бойното знаме.

Тържеството продължи с разглеждане параклиса на бригадата и запознаване на гостите с историята, традициите, успехите и основните моменти от живота на формированието. Бе проведен показ на въоръжение, снаряжение и бойна техника на военнослужещите.

Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, бивши командири и колеги, представители и ветерани от военнопатриотичните съюзи, граждани.

В 101-ви алпийски батальон – гр. Смолян в кратко слово командирът на формированието подполковник Димитър Кацаров благодари за добре свършената работа и запозна личния състав с предстоящите задачи за 2016 г.

В 55-ти  инженерен полк-Белене празничният ден започна с посрещане на бойното знаме и приемане на строя от командира на полка полковник Росен Арабаджиев. В словото си той поздрави личния състав, благодари за всеотдайността, отговорността и уменията, които военнослужещите и цивилните служители ежедневно влагат при изпълнение на отговорните задачи, съпътстващи дейността на формированието. Полковник Арабаджиев посочи основните направления, по които предстои да се работи през 2016 година и отправи пожелания за здраве, несекващ стремеж към усъвършенстване и много успехи.

В тържествена обстановка бе открита новата учебна година и във военно формирование 44220 – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк.

Церемонията във военно формирование 24620 – Свобода бе тържествено открита от заместник – началникът на щаба капитан Димитър Гунчев с вдигане на националния флаг и приемане на строя. В своето приветствие той отбеляза отличното изпълнение на поставените задачи през изминалата година и изрази увереността си, че военнослужещите от формированието са готови да посрещнат новите предизвикателства. След това личният състав на батальона премина в тържествен марш.

Тържеството продължи с организиране на покази на щатното въоръжение и спортни игри между военнослужещите.

 

Личният състав на военно формирование 54060 - Шумен също откри по тържествен начин новата учебна година. Приветствено слово произнесе командирът на формированието, който направи равносметка на  постигнатото през изминалата година  и посочи предстоящите задачи през настоящата учебна 2016 година, след което военнослужещите преминаха в тържествен марш.

Военнослужещите и цивилните служители от формированието си припомниха основното въоръжение на развърнатите 10 учебни места с изнесено въоръжение, оптика и медицинско осигуряване.

В гр. Плевен бе открита учебната 2016 година за военни формирования 42800, 22160 и 38220. Полковник Николай Бешев  – командир на военно формирование 22160,  прие строя и поздрави военнослужещите за постигнатите резултати през изминалата и пожела по-високи постижения през новата учебна година. „Убеден съм, че ще положите максимални усилия, воля и старание през тази поредна за Вас учебна година и ще постигнете високи резултати в ежедневната си подготовка” подчерта той.  Приветствени слова произнесоха и командирите на в.ф. 42800 и 38220 подполковник Пламен Горанов и подполковник  Мирослав Марков.

На тържеството присъстваха представители на държавната и местната власт, командири на военни формирования от гарнизон Плевен, граждани и гости на град Плевен.

По случай откриването на учебната година в Плевен се проведе и Ден на отворените врати.  Повече от 100 ученици, учители и граждани посетиха района на формированието и с интерес  разглеждаха бойната техника и оръжията

На стровия плац на военно формирование 22160 бяха показани различни видове бойна техника и въоръжение, проведени демонстрации на екскорт на ВИП личност, организиране на подвижен контролен пост и система за ПВО „ОСА”, а учениците имаха възможност да изпълнят нормативи по разглобяване и сглобяване на 7,62мм АК и пълнене на пълнител.

Всички останаха много доволни от видяното и споделиха, че с нетърпение очакват следващият път, когато отново ще имат възможност да прекрачат прага на военно формирование 22160.

Във в.ф.  22220 - Сливен с тържествен ритуал беше открита учебната 2016 година. В събитието участва и личният състав на в.ф. 46700-Сливен с командир подполковник Румен Гочев.

Този ден беше обявен и за „Ден на отворени врати” във формированието, за което покани получиха училищата в град Сливен.

След приемане на строя в словото си командирът на формированието полковник Любомир Вачев припомни: „Ние приключихме предходната година с постижения, които могат да ни радват. Благодарение на нашия воински труд поставените задачи бяха изпълнени”. Новата учебна година  идва с нови предизвикателства и изисквания и още в самото начало е наситена с мероприятия и динамика... Уверен съм, че всичко, което ще оставите след себе си, ще продължи да се вписва по достоен начин в историята на формированието”.

Кметът на Община Сливен Стефан Радев поздрави военнослужещите и пожела успех в изпълнение на задачите, а сливенският свещеник отец Йоан благослови воините на формированието.

В този ден и в.ф. 32420-Русе, което е от състава на в.ф. 22220, тържествено беше открита учебната година.

Командирът на Учебен полигон „Корен” подполковник Валери Антонов направи равносметка на изминалата 2015 година и благодари на целия личен състав за всеотдайността и професионализма в присъствието на кметове от населените места, граничещи с полигона.

Той очерта предстоящите задачи за 2016 г. и призова личния състав да бъдат все така активни, всеотдайни и отдадени в изпълнението на поставените задачи,  да съхраняват традициите и с делата си да защитават авторитета на Българската армия.

Във военно формирование 24490 – град Асеновград ритуалът започна на строевия плац с посрещане на бойното знаме на полка, след което командирът на 4-ти Артилерийски полк  полковник Лъчезар Мишев прие строя. В своето приветствие към личния състав той постави акцент върху основните задачи, стоящи за изпълнение пред личния състав  за 2016-та година и изказа своята увереност, че военнослужещите ще продължат да оказват своята помощ и подкрепа на жителите на Асеновград и с радост ще  се включват в инициативите и мероприятията на общината.

Приветствия към личния състав произнесоха заместник-кметът на община Асеновград инженер Мария Вълканова и Ставрофорен свещеноиконом Йордан Димитров – Архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия.

След преминаването в тържествен марш и изпращането на бойното знаме на полка, военнослужещите присъстваха на представянето на документалния филм за участието на България в Първата световна война.

Във военно формирование 52740 – Хасково учебната 2016 година бе открита от командира на формированието  подполковник Николай Александров, който направи равносметка на изминалата 2015 г. и представи задачите, които предстоят пред военнослужещите от батальона през новата 2016-та. Беше прочетен поздравителен адрес от Кмета на Община Хасково г-н Добри Беливанов.

По случай тържественото откриване на учебната година във военно формирование 52740 бе организиран и Ден на отворени врати с показ на въоръжение и техника.

Във военно формирование 54100 – Ямбол тържествено беше открита новата учебна 2016 година. Пред личния състав на формированието командирът подполковник Георги Георгиев произнесе приветствено слово, в което определи отминалата 2015 г. за успешна и представи основните задачи, които предстоят за изпълнение през 2016 г. В обръщението си към личния състав командирът изказа своята увереност в опита на своите подчинени и ги призова към постоянно самоусъвършенстване. С пожелания за здраве, щастие, късмет и нови професионални успехи подполковник Георги Георгиев обяви новата учебна 2016 година за открита.

След това се проведе Ден на отворените врати, на който жителите и гостите на град Ямбол имаха възможността да се запознаят с основните единици използвано въоръжение и лично да се докоснат до него в оборудваните показни центрове в парковата територия на формированието.

С тържествена церемония беше открита новата учебна 2016 година във военно формирование 26 400-Благоевград. В своето приветствено слово командирът подполковник Иван Иванов отбеляза, че постигнатите до момента успехи „ни задължават и през новата учебна година  да не отстъпваме от постигнатото, да се доразвиваме, усъвършенстваме, да не щадим сили и усърдие, да работим неуморно и по трите мисии на Българската армия”.

Духовниците отец Андон и отец Петър от благоевградския православен храм „Въведение Богородично” отслужиха молебен за здравето на военнослужещите и техните семейства.

Под съпровода на Представителния оркестър на Сухопътните войски личният състав на формированието премина в тържествен марш.

Мероприятието беше уважено от представители на местната власт, представители на Българската православна църква и други официални гости, които след края на тържествения ритуал се запознаха с оръжието и техниката на въоръжение в Сухопътните войски на специално обособените учебни центрове.

 

С тържествени церемонии беше открита учебната година и в останалите формирования на Сухопътните войски.