Ако министър Ненчев е решил да сменя началника на отбраната, едва ли ще пита военните

30.11.2015 г. Ако министър Ненчев е решил да сменя началника на отбраната, едва ли ще пита военните

 В Съвета по отбрана думата ще имат цивилните членове, т.е. политическият кабинет.

Полковник от резерва Валентин Цветанов

Настоящите размишления не са повлияни от личностите и качествата на заемащите висшите военни постове в страната ни. Не се осмелявам, никой не ми е дал право, а и не търся такова, за да подлагам на оценка началника на отбраната, нито възможните му наследници на поста, преди или когато и да се случи това.

Написаното е следствие от съботното интервю на министъра на отбраната по „Нова”. Казаното там от министър Николай Ненчев, както и редица думи, изречени от него по-рано, навеждат на определени спомени и размисли, които може би е добре да си припомним предвид предстоящото, на 1 декември, парламентарно заседание за окончателно приемане на бюджета на държавата, и да си зададем риторичния въпрос

Държи ли министърът на думите си и като говори, какви ги върши?

Думи:

В интервю за Нова телевизия, дадено на 8 ноември 2014 г., министър Ненчев беше заявил, че „иска да повдигне духа на хората, силно да вярват в честта на армията, да вярват в своя министър, който няма да ги предаде.”

В същия аспект, в друго интервю, пред bTV, на 2 декември м. г., министърът беше споменал: „Аз наистина бих искал да успокоя хората, които са част от Българската армия, защото струва ми се, че много унижения претърпяха през последните години, да им дам малко кураж и да ги уверя, че техният министър ще бъде на тяхна страна и ще отстоява тяхната кауза докрай”.

Още думи на министъра: „С проектобюджета за следващата година Българската армия ще получи повече спокойствие”. „Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени.”

Факти: Българската армия не получи спокойствие! Не са един и два рапортите за напускане, вакантните длъжности се увеличават, много военнослужещи (в цивилни дрехи) бяха на протестите. Заседанието на Парламента, отнасящо се до бюджета за следващата година и по-точно касаещо именно статута и социалните придобивки на военнослужещите, все още предстои.

И още някои факти:

1. Дали „заради честта на армията” министърът се раздели с полковника от резерва Веселин Иванов, тогава шеф на военното ни разузнаване?! Министърът очакваше ветото на президента да изиграе роля и да запази г-н Бакалов начело на службата. Не му се получи!

2. Министърът не направи публично изявление в защита на военнослужещите, когато миналата година Константин Тренчев публично обиди военнослужещите.

3. Министър Ненчев не обяви нито един разговор с колегата си Ивайло Калфин, в който лично да отстоява интересите на подчинените си в предстоящата пенсионна реформа. Остави това на генералите и адмиралите.

4. По отношение на военнослужещи министър Ненчев се беше заканил, че ще има дисциплинарни наказания и беше цитирал чл. 184 от ЗОВС.

5. Министърът се беше „заял” с генерал-майор Румен Радев. После „на мушката му застана” бригаден генерал Анатолий Кръстев.

5. Сега на ред е вицеадмирал Николов. После току виж министърът е преместил мерника си и върху други.

6. Редицата факти за „изпълняващ длъжността” не са от вчера. Не в тази „формула” обаче е „спасението”. Министърът не е казвал, а вероятно не са го и питали - колко са такива „изпълняващи” и на други места в министерството?!

Ще каже ли някой истината, че в една от дирекциите в Щаба на отбраната половината от ръководните длъжности там са вакантни! Това не се ли отразява на службата?! Не влияе ли демотивиращо на състава?! А и дали е само там?!

Още думи:

В предаването по „Нова” министър Ненчев посочи, че ще търси политическа подкрепа на решението си за началник на отбраната. Министърът визира и Съвета по отбрана, споменавайки „Ще обсъдим, тъй  като това е една доста сложна процедура. Първо се взема решение от министъра на отбраната, въз основа на предложение на Съвета по отбрана.”

И още факти, но и размисли:

И миналата година тогавашният проект за Устройствен правилник на Министерството на отбраната не беше съгласуван предварително с началника на отбраната. Тогава стана скандал и началникът на отбраната реагира. Това е възможно да се повтаря и сега.

А лесно,  може да си представим какво би направил министърът чрез Съвета по отбрана.

Като се разгледа Законът за отбраната и въоръжените сили, лесно ще се види кои са членовете на този Съвет. Едва ли някой от военнослужещите, членове на Съвета, ще внесе предложение за смяната на сегашния началник на отбраната. Те, по силата на военната йерархия и съгласно Закона, са му пряко подчинени. Дори и министърът да е „получил политическа подкрепа”, подчинен на вицеадмирал Николов генерал (адмирал) едва ли би внесъл в Съвета по отбрана предложение за смяната му. Такива „предложения” би трябвало началникът на отбраната, който и да е той, да ги знае предварително, да са съгласувани с него преди да бъдат внесени.

Т.е., ако министър Ненчев „е решил да сменя началника на отбраната”, то предложението за такава смяна може да бъде внесено от член на Съвета, който е цивилен. Макар и по друг повод, преди няколко години подобен прецедент, касаещ военнослужещите, беше направен чрез писмено предложение, внесено в Съвета от негов цивилен член. Тогава началникът на отбраната е научил за предложението по време на самото заседание. Не допускам в сегашната ситуация това да се повтори! Предполагам, че ако се стигне до внасяне на подобно предложение, то ще бъде подписано от друг цивилен член на Съвета. Не е необходимо да си пророк, за да се досетиш и кой би могъл да бъде внасящият подобно предложение?!  

Изхождайки от досегашните думи и действия, и от изписаното в печата - явно е, че министърът на отбраната Николай Ненчев „продължава да сее”, но в сегашната и предстояща скоро ситуация не се знае и какво ще пожъне!

Министърът неведнъж, в редица свои изказвания и интервюта, е споменавал, че е „обезпокоен”, че „много е обезпокоен”. Бегъл поглед върху форумите в интернет сочи, че редица военнослужещи, а и граждани са обезпокоени именно от думите и действията му, начело на военното ведомство!