Какво от думите на ген. Кръстев подразни министър Ненчев? Може би опасната истина?

11.10.2015 г. Какво от думите на ген. Кръстев подразни министър Ненчев? Може би опасната истина?

 Otbrаnа.com

Министърът на отбраната Николай Ненчев обвини априори един свой генерал, че говори опасни неистини. В интервю за „Канал 3” на 8 октомври заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Анатолий Кръстев обясни как стои въпросът с двата двигателя за МиГ-29, които, според министъра, ще ползваме безплатно. "Ще му потърся отговорност. Всичко, каквото съм казал, е истина. Ако някой си позволява да говори неистини, това е много опасно, особено, ако се касае за Българската армия", каза министърът след петъчното заседание на Комисията по отбрана. От думите му стана ясно, че тепърва му предстои да се запознае с текста на интервюто на генерала. Това, обаче, не му попречи да каже, че ще потърси отговорност на заместник-командира на ВВС. Четете споразумението, препоръча министърът на журналистите.

Предлагаме ви с незначителни съкращения интервюто на бригаден генерал Анатолий Кръстев по телевизията „Канал 3”. Всеки би могъл да си направи извода за какви опасни неистини става дума. Най-вероятно министърът се е подразнил, че някой казва опасната истина за състоянието на изтребителната ни авиация и очакванията от договора с поляците.

Водещ: „Генерал Михов изрази опасения, че нальотът от 250 часа, който се предоставя от полската страна, по негови думи, е значително по-малко, от това което  от руската може да предложи.”

Ген. Кръстев: „Ситуацията във ВВС напоследък е тревожна. Тревожна е най-вече в контекста на състоянието на изтребителната авиация, която има основна задача за осигуряване на въздушния суверените на нашата родина. По въпроса, касаещ договора, който предстои да бъде сключен между българска страна и полска страна, аз към момента не бих могъл да коментирам договора в детайли.

Водещ: „Но, Вие сте запознат с него.”

Ген. Кръстев: „Запознат съм, като част от Командването на ВВС, като част ръководството, което в последните дни и седмици, определено работи по въпроса. Най-кратко, бих могъл да Ви отговаря, че като всеки договор, сериозен, който би следвало да осигури възможности и способности на Българските ВВС, едва ли договорът би съдържал такива клаузи, които по някакъв начин да ощетяват Българските ВВС и изобщо възможностите на изтребителната авиация да налети определен брой часове. Във всички случаи хората, които подготвят договора, специалната комисия, едва ли ще допуснат такива фрапантни разлики, за които стана въпрос преди малко.”

Водещ: „Вярно ли е, или не? Наистина ли нальотът е 250 часа в единия договор, а в другия може да стигне 500, както се говори?”

Ген. Кръстев: „Мога да кажа, че такава разлика няма да има в договора”

Водещ: „Няма да бъде толкова голяма, но ще има разлика. Ще има разлика и в цените.”

Ген. Кръстев: „Във всички договри има разлика. Затова в договорите има клаузи, има две страни, които се договарят. И когато и за двете страни клаузите са приемливи, тогава се подписва договорът.”

Водещ: „Генерал Радев, който подаде оставка и по-късно я оттегли, знаете спечелихте симпатията на целия български народ, нямаше хора, които да не ви подкрепят, с изключение на някои политически сили, все пак той каза, че това няма да осигури, като цяло, за дълъг период от време, сигурността на българската авиация. Тези 250 часа за колко време могат да стигнат за нашата авиация?”

Ген. Кръстев: „Да, това е по-важният въпрос. В смисъл, че договорът, който в момента се готви и който ние от ВВС искрено се надяваме, че скоро време ще бъде подписан, за да може да бъде стартиран и за да започнат да текат съответните срокове, които ги има във всеки един договор.”
Водещ: „250 часа. За колко време стига това?”

Ген. Кръстев: „Проблемът е друг...”

Водещ: „И за колко изтребителя?”

Ген. Кръстев: „ Ясно е и  министър Ненчев обяви, че този договор ще касае придобиването на два двигателя на първо време, до края на тази година, които ще могат да осигурят часовете на един самолет МиГ-29. МиГ-29 е самолет с два двигателя.”

Водещ: „Безплатни ли са тези два двигателя, че не стана ясно, под наем, та безплатно? В крайна сметка?”

Ген. Кръстев: „Естествено, че няма да бъдат безплатни тези два двигателя.”

Водещ: „Колко ще платим за тях?”

Ген. Кръстев: „Двигателите са в контекста на общия договор. На практика към момента, когато ще получим тези два договора, ние няма да платим за тях. Но, в контекста на договора тези два двигателя са включени. Съответно, клаузите на договора регламентират как да бъдат дадени. Да не коментирам конкретно.”

Водещ: „Ще платим ли за тези два двигателя още по милион и 23 хиляди, както каза министърът?”

Ген. Кръстев: „Не, няма да платим тая цена, понеже в контекста на договора нещата са по-различни, специално за тези два двигателя.”

Водещ: „А коя ще платим?”

Ген. Кръстев: „То е на принципа на осигуряване на двата двигателя на първо време, понеже се нуждаем от тях, а след това тези часове, които ще бъдат осигурени от тези два двигателя, ще бъдат сметнати в общата цена на договора. Беше обявено вече, че става дума в първия договор за шест двигателя със съответните часове. Пак казвам, не искам да влизам в конкретиката на договора.”

Водещ: „Тези 250 часа за колко време ще стигнат?”

Ген. Кръстев: „Нормално е, един самолет, стана вече дума, че самолетите МиГ-29 имат два двигателя, в едногодишен период да налита от порядъка на 100-150 часа. Това е нормално, като практика и като статистика. Това означава, че два двигателя, получени до края на годината, с 250 часа ние бихме могли да ги ползваме в рамките на две години, да изпълняваме полети. Но, аз искам да премина към нещо друго, което да не го пропуснем. Вие споменахте, че става въпрос за договор, който касае двигатели за МиГ-29, на този етап. Самолетите изтребители, в случая МиГ-29, са един сложен комплекс, не са само двигатели. Хиляди агрегати и части съдържа един такъв изтребител. Всички тия агрегати и части имат определен ресурс и понякога дефектират.”

Водещ: „Поела ли е в проектодоговора полската страна гаранция и за тези части?”

Ген. Кръстев: „На този етап, в този договор, ние не коментираме останалите резервни части и осигуряването на летелния ресурс на самолетите.”

Водещ: „Руската страна, обаче каза, че направим ли тоя ремонт, няма да поддържа повече. Следователно, ако се повреди някоя от другите части, от къде ще я вземем? От съюзнически страни от НАТО, които да ни ги предоставят, да ги купим?”

Ген. Кръстев: „Това е въпрос, който определено ни притеснява в ръководството на ВВС. Решението е, във всички случаи, както е сега в тази сложна обстановка, в която изпаднахме, в смисъл и военно-политическа и стратегическа в региона и т.н., и съответно ограниченията, с които се сблъскахме за поддържане на техниката от руска страна, ние да търсиме варианти. Определено световната практика е такава, че една сложна система, като изтребител, да се поддържа от производител. Това е ясно. Във всички случаи е най-добре от производителя на да се поддържа.”

Водещ: „Ние, обаче не можем да го направим по политически причини, тъй като, това е изискване на НАТО.”

Ген. Кръстев: „Разговаряли сме и търсим решение не само във ВВС, но и в рамките на МО. Има и други държави, които все още, колкото и да са малко, експлоатират самолети МиГ-29 и от които бихме могли да потърсим някакво съдействие.”

Водещ: „Да помолим, по-скоро, за съдействие, защото те също рискуват да развалят договора си с руска страна, ако ги предоставят на трета страна. Нали така?”

Ген. Кръстев: „Аз няма да коментирам какви са взаимоотношеинята на Полша, например с руската страна или с РСК „МиГ”.”

Водещ: „Добре, ако не е Полша, коя друга страна бихме могли...?”

Ген. Кръстев: „Визирам страни, като Украйна, като Словакия, които биха могли да предоставят определен вид услуги. Да не забравяме и нещо друго. Когато говорим за поддръжка на скъпо струваща авиационна техника, има и фирми, които се занимават с този тип дейност. Сега не искам да кажа, че има такива, които заобикалят ограничения, спуснати от ЕК или каквото и да е. Но, ние търсим варианти и ще търсим варианти, ако искаме да поддържаме самолетите МиГ-29. Ясно е, че Полша може да реши проблема до определено ниво.”

Водещ: „Колко време, обаче бихме могли да поддържаме тези изтребители, тъй като генерал Радев, който е и ваш началник, заяви, че трябват изцяло нови изтребители. Колко живот има в тези МиГ-29?”

Ген. Кръстев: „Това е основният въпрос. МиГ-29 е съветски самолет. За съжаление, ние като държава от всички бивши социалистически страни останахме последни, които все още не сме стартирали никаква процедура за подмяна на основния тип авиационна техника – тази, с която осигуряваме охраната на въздушното пространство.”

Водещ: „Само че стартирането на процедура на подобна покупка отнема години.”

Ген. Кръстев: „Точно така. Това е притеснителното и тревожното. С МиГ- 29 можем да оперираме, да летим, до 2029 г. Но, но, това означава, предвид на това, че ние го експлоатираме вече 25 години от навлизането му във ВВС, че сме в един етап, в който, ако решим да експлоатираме МиГ-29 занапред, трябва да вложим голяма сума пари, казано директно. Имам предвид, че двигателите, за които говорим, са наработили ресурса си така, че ние трябва да преминем към закупуване на нови двигатели. Разбира се, от Русия.”

Водещ: „Което пак ни поставя...”

Ген. Кръстев: „Поставя ни в незавидна ситуация. От тук произтича решението. Решението е да осигуряваме въздушното пространство, да охраняваме въздушните граници и да предприемем стъпки за придобиване на нов боен самолет.”

Водещ: „Беше ли му обещано това при вчерашната среща (Б.р. – става дума за срещата с премиера Бойко Борисов преди заседаниеотна правителството на 7 октомври) на генерал Радев. Ще бъде ли купен нов боен самолет?”

Ген. Кръстев: „Двете срещи на генерал Радев, наистина, бяха ползотворни. В смисъл, че започнаха конкретни стъпки с наши конкретни предложения какво да предриемем в краткосрочен и дългосрочен план.”

Водещ: ”Имате подкрепата и на обществото, дайте отговор ще бъде ли купен нов боен самолет, има ли подобно обещание.”

Ген. Кръстев: „Аз вземам повод от думите ви и искам искрено да благодаря на обществото за подкрепата, която имаме. Явно обществото осъзнава, че Българските ВВС охраняваме нашето въздушно пространство, на родината ни. Освен това, говорим основно за изтребителите, но и останалите родове авиация, самолетите, пилотите, хората във ВВС постоянно работят за обществото.”

Водещ: „Зарадвайте ни. Ще има ли нов боен самолет. Беше ли постигната подобно уговорка?”

Ген. Кръстев: „Вие знаете, че вече беше даден мандат на министъра на отбраната г-н Ненчев да започне сондиране. Честно казано, нас това, на този етап не ни удовлетворява достатъчно. В смисъл, че на нас ни трябват конкретни стъпки. Ако приемем,че имаме подписан договор и стартирана процедура за нов самолет, на нас ни трябват минимум от 3 до 5 години, в зависимост от типа авиационна техника, в кабината да влезе български пилот и да започне да охранява въздушното ни пространство. Веднага искам да кажа нещо друго на нашето общество. Самолет изтребител не се купува за една година, не се плаща за една година, не се придобива за една година. Това е дългосрочен договор, който се плаща във времето. В смисъл, че много пъти се плашим колко скъпо ще струва придобиването на нов изтребител. Да, той е скъп, но ще се плаща във времето напред. И ще допринесе не само за авторитета и за сигурността на въздушното пространство. Ще допринесе за имиджа и авторитета на държавата. И в контекста на това, което казах преди малко – ние останахме на опашката.”

Водещ: „НАТО ни обяви, че сме консумароти на сигурност, освен това.”

Ген. Кръстев: „Ние от 2004 г. влязохме в НАТО. Беше и е чест за нас, че изтребителите и охраната на въздушното пространство в интегрираната система за ПВО на НАТО започна два дни преди реалното ратифициране на договора и влизането ни в НАТО. Изтребителите, същите тези МиГ-29 застъпиха тогава. 11 години минаха от тогава, а ние пропускаме постоянно възможността и времето да бъдем достойни партньори.”

Водещ: „Вашият коментар на твърдението, което чухме и от генерал Михов, че има някаква връзка между това да охраняваме съвместно въздушното ни пространство и подписването на договора с Полша. Отново ли е политическо?”

Ген. Кръстев: „По това доста коментари бяха направени в общественото пространство.”

Водещ: „Има ли връзка?”

Ген. Кръстев: „Има, определено има връзка, понеже, когато говорим за охрана на въздушното пространство, ние визираме изтребителната авиация и състоянието на изтребителите. Тази опция за съвместно изпълнение на мисията с наши партньори от НАТО, сама по себе си, не е нещо особено. Вие знаете и обществото знае, че имаме двустранни споразумения, подписани с Румъния и Гърция, предстои, надяваме се в скоро време, с Турция. На практика тази мисия и това взаимодействие го осъществяваме. Проблемът е друг. Проблемът е, че, когато става въпрос, че имаме сериозни проблеми с изтребителната авиация, веднага изниква въпросът „Съвместно или вместо?” Когато е съвместно с нашите партньори, няма проблем.”

Водещ: „Дайте пример, за да го разберем. Какво означава съвместно?”

Ген. Кръстев: „Първо трябва да разграничаваме охраната на въздушното пространство от отбраната. Отбраната е регламентирана. Тя е в рамките на Алианса. Там всичко е ясно. Ние сме коалиция, алианс, заедно се отрбаняваме. Когато става въпрос за мисията охрана на въздушното пространство, то тя е национална задача. Проблемът е, че когато излезе предложението за поправката на Закона за отбраната и въоръжените сили, имаше анализатори, коментатори, които започнаха тълкувания от рода, например, една седмица българските ВВС охраняват въздушното пространство, една седмица – партньорска държава. В контекста на промяната ние разбираме водещата роля на българските ВВС, на българската изтребитела авиация в партньорство.

Водещ: „Обеща ли ви това министър-председателят?”

Ген. Кръстев: „ В предложението, което беше дискутирано в МО, става въпрос наистина за съвместно. Проблемът е, че ние от ВВС бихме искали да има по-точно указване при тази промяна какво точно означава съвместно. Да няма такива тълкувания – един месец българските ВВС, един месец – който и да е.”

Водещ: „Какво каза премиерът по този въпрос?”

Ген. Кръстев: „Имаме разбиране в Министерството на отбраната и в Министерски съвет.”

(Б.р. – интервюто завършва с професионален коментар на ген. Кръстев за ситуацията в Сирия и участието на авиацията.)