Министърът на отбраната награди днес военноинвалиди и военнопострадали

27.06.2015 г. Министърът на отбраната награди днес военноинвалиди и военнопострадали

 Спирдон Спирдонов

След като от началото на тази година Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите отбеляза 100 години от учредяването си и 90 години от създаването на Отделението за подпомагане на пострадалите от войните, днес той имаше нов повод за празник. При тържествена обстановка в ЦВК  чества 25-годишнината от възстановяването си.

Прочетени бяха десетки поздравителни адреси, в които се изразяваше уважение както към богатата история на съюза, така и към неговите непрестанни усилия за защита правата на членовете му и за подобряване социалното положение на военноинвалидите и военнопострадалите. Това пролича много ясно в приветствията на президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и от много други институции, депутати и командири.

Изпълняващият длъжността директор на дирекция „Социална политика” в МО полковник от запаса Николай Икономов поздрави участниците в тържеството от името на министъра на отбраната Николай Ненчев. Той изрази надежда, че ще се намери воля да бъде възстановено перфектното законодателство на военноинвалидите. В това отношение г-н Икономов разчита на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните. Към неговите очаквания се присъедини и заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, който лично уважи празника. От името на Инспектората на МО поздравления поднесе полковник Стефан Трашлиев. Своите пожелания за по-нататъшни успехи и благодарности за отличната съвместна работа направиха председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Съюз на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов и председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев.   

Във връзка с 25-годишнина и със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев бяха наградени военноинвалиди и военнопострадали. Награден знак „За военна доблест” – трета степен, получиха ефрейтор от запаса Бойко Прангаджийски и редниците от запаса Петър Нанов, Григор Григоров и Валентин Николов. С бинокъл бяха удостоени Венцислав Кюковски, Минчо Василев и Емил Гуджев, а със сувенирен нож  за АК-47 – капитан от запаса Райчо Григоров, Михаил Михов и Никола Петров. Грамоти от министъра на отбраната получиха Венцислав Милушев, Иван Иванов, Таня Симеонова, Хрисана Христова, Дарина Загарова, Елена Гърбева, Благовеста Митева, Добромир Даскалов, Борислав Младенов, Цочо Доков, Мария Кръстева и Николай Георгиев. От своя страна председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов и почетният председател д-р Тодор Анастасов връчиха на десет военноинвалиди и военнопострадали юбилеен медал „70 години от победата над фашизма”.

Със заповед на министъра на отбраната бяха наградени и служители на дирекция „Социална политика”. Отличията бяха във връзка с 90-годишнина от създаването на Отделението за подпомагане на пострадалите от войните, чийто наследник е дирекцията. Бинокъл получи Ненка Делевска, а грамоти – Рени Цолова, Павлина Петкова, Росица Димитрова и Манол Тенчев.

На церемонията бяха отбелязани и няколко лични празника. Председателят на съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев поздрави контраадмирал Георги Фиданов с неговата 55-годишнина и военноинвалидите и военнопострадалите: капитан от запаса Райчо Григоров – на 90 години, Иван Иванов – на 60 години, Добромир Даскалов – на 50 години, Борислав Младенов – на 60 години и Цочо Доков – на 70 години.

Проблемите

Пенсиите на военноинвалидите и военнопострадалите да се 
изчисляват на основа на минималната работна заплата, а не на социалната пенсия, както е в момента. Това предлагат от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Председателят на организацията Петър Велчев изтъкна предишни ден на пресконференция необходимостта от промяна в законодателството по отношение на изчислението на пенсиите на военноинвалидите и военнопострадалите, съобщава БТА. Велчев посочи, че тези хора се намират на последното социално стъпало в България. Освен малките пенсии, те имат проблем и с трудовата заетост, тъй като работодателите у нас трудно наемат хора с увреждания. Като пример той даде с пенсиите на военоинвалидите в Полша, които са от 800 до 1500 евро, а в България - от 130 до 180 лв. 

Друг проблем, посочен от Петър Велчев, е свързан с лекарствата за военноинвалидите. С промяна в закона за военноинвалидите беше записано, че хората с 50 и над с 50 процента инвалидност ще получават безплатни лекарства, това обаче не е отразено в наредбата, по която те получават лекарствас намаление. Затова от Съюза очакват от Министерството на здравеопазването бързо решаване на проблема. 

От организацията се надяват безплатни лекарства да получават както военноинвалидите с 50 и над 50 процента инвалидност, така и военопострадалите. Искат също картите за безплатни пътувания, които ползват, да важат не само за населеното място, където живеят, а и за областта. 

На снимката: Наградите от името на министъра на отбраната връчи изпълнващият длъжността директор на дирекция „Социална политика” полковник от запаса Николай Икономов.

Снимка Димитър Бебенов