Президентът: На полигон „Ново село” няма нищо извънредно

25.06.2015 г. Президентът: На полигон „Ново село” няма нищо извънредно

 Вече имаме шест боеготови батальонни бойни групи. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев остана доволен от видяното на тактическото учение „Кабиле 2015”. Американските танкове идват тук само за съвместните подготовки, които са планирани и обявени още в началото на годината, каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Спирдон Спирдонов 

Днес бе ВИП-денят на Тактическото учение „Кабиле 2015”, което се проведе на Учебен полигон „Ново село”. Сертифицираната в предишните два дни 6-та Батальонна бойна група (ББГр) от състава на Втора механизирана бригада демонстрира по най-добрия начин своите способности. На това мнение бяха президентът Росен Плевнелиев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Гордея се с моите офицери, сержанти и войници, каза за „Отбрана”, командирът подполковник Атанас Георгиев, който е командир на 42-ри механизиран батальон. Американските военнослужещи участваха с два танка и три бронетранспортьора.

Официалните лица, 

които наблюдаваха демонстрацията на тактическите действия бяха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов и членове на комисията, заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, генерали, адмирали и офицери от Въоръжените сили на България и други страни, американският посланик в България  г-жа Марси Райс, представители на местната власт и много други гости.

На „Ново село” няма нищо извънредно

Това подчертаха в извленията си президентът и началникът на отбраната. Всичко става публично пред очите ни, посочи президентът. Всичко се планира в рамките на НАТО  и това, което се случва не е извънредно, заяви той. Единствената ни цел е чрез учения да изграждаме способности на Българската армия, отбеляза върховният главнокомандващ.

Това е част от подготовката на Българската армия съвместно с нашите съюзници от НАТО, каза вицеадмирал Николов. Това е една от 78-те съвместни подготовки, които са обявени още в началото на годината, припомни той. В същото време се провежда и друга такава подготовка в авиобаза „Граф Игнатиево”. Ние се готвим, като военни, както всеки един специалист в сферата си, посочи началникът на отбраната. Той изрази увереност, че с проектите за модернизация ще дадем своя дял за колективната защита. Ние сме част от НАТО и не бива да се възприема съюзническата техника у нас, като чужда, каза още вицеадмиралът.

Темата

на учението бе “Действие на батальонна бойна група, като преден отряд на механизирана бригада в отбранителна операция”.

Целта

на учението бе повишаване на подготовката на щаба и формированията за развръщане и участие в съвместни операции със съюзниците от НАТО.

Оценяването

на действията на бойната група се извърши от комисия от Командването на Сухопътните войски. Оценката, която бе получена е „боеготов”. Бойната група е формирана на основата на 42-ри механизиран батальон – Ямбол, усилена с придадени подразделения от други формирования - специални сили, психологически операции, разузнаване, гражданско-военно сътрудничество, логистично осигуряване, защита на силите и Военна полиция. Предварителната подготовка е била в рамките на 180 дни.

Ръководството на „Кабиле – 2015”

Офицер, планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Офицер, провеждащ учението е командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Димитър Илиев. Директор на учението е полковник Недялко Ников – заместник-командир на бригадата.

Личният състав,

който участва е от над 800 български и американски военнослужещи, а общият брой техника – около 190 единици бойна, транспортна и специализирана. В различните етапи на учението от Българската армия участваха 15 танка Т-72, до 100 единици бойна и специална техника, вертолет „Кугар”, Вертолет „Ми-17”, самолети Су-25 и бронирана техника на служба „Военна полиция”.

Американските военнослужещи са 51. Те са от Силите на САЩ в Европа и Националната гвардия на щата Тенеси. Американската бойна техника бе от два танка „Ейбрамс”, три бронетранспортьора „Страйкър” и още 10 единици поддържаща техника.

Организационната структура за провеждане на учението успешно интегрира американските военнослужещи в щаба на ръководството, в щаба на бойната група, във формированията и в групите за оценка.

Шестте батальонни бойни групи

* Първата батальонна бойна група бе сертифицирана на 8 ноември 2012 г.  по време на тактическото учение „Съюзна сила 2012” с командир подполковник Цветан Кочанков. Тя е от състава на 61-ва механизирана бригада.

* Втора батальонна бойна група с командир подполковник Тихомир Димчев получи оценка „Боеготов” на 22 май 2013 г. на тактическото учение „Тракийски страж 2013”. Тя е от състава на 2-ра механизирана бригада.

* Третата батальонна бойна група с командир подполковник Милен Гегов бе сертифицирана на 7 ноември 2013 г. На тактическото учение „Мирен страж  2013”. Тя е от състава на 61-ва механизирана бригада.

* Четвъртата батальонна бойна група получи оценка „боеготов” на  12 юни 2014 г. на тактическо учение „Мирен страж - 2014”.  Командир е подполковник Деян Дешков. Тя е от 61-ва механизирана бригада

* Петата батальонна бойна група с командир подполковник Николай Александров бе серитфицирана на 16 октомври 2014 г. на Тактическото учение „Ответен удар 2014”. Тя бе от състава на 2-ра механизирана бригада. Оценката, която бе получена е „боеготов”.

* Шестата батальонна бойна група бе сертифицирана днес, 25 юни 2014 г. на тактическото учение „Кабиле 2015”. Тя е от 2-ра механизирана бригада. Командир на групата е подполковник Атанас Георгшев.