Връчиха знамето на запасните и резервистите от службите за сигурност

25.03.2015 г. Връчиха знамето на запасните и резервистите от службите за сигурност

 Спирдон Спирдонов

Национална асоциация „Сигурност“ (НАС) записа още един забележителен ден в своята история. Вчера нейните членове отбелязаха 20-годишнина от създаването й. Другата голяма новина от 24 март 2015 г. е освещаването и получаването на знамето. Третият акт, който може да се окаже с изключително важно значение в годините напред е припознаването на марша на НАС „Клетва“ от военно-родолюбивите организации, като символ за единството на българското войнство.

Празникът започна в построената през VI в. църква „Св. София” (Божия Премъдрост), която се възприема като един от символите на нашата столица. Там знамето на асоциацията бе осветено и благословено от Софийския викарий Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий и други представители на БПЦ. Веднага след това участниците в събитието положиха венци и цветя пред Паметника на незнайния воин.

Тържественото събрание, което се проведе под ръководството на председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов (НАС е колективен член на съюза), бе в концертната зала на Централния военен клуб. Там се състоя и ритуалът по връчване на знамето. По волята на дарителите, популярното българско музикално семейство Мая Нешкова и Кирил Икономов, Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий завеща знамето, в което е втъкан девизът на НАС „Верни на Отечеството“, на председателя на асоциацията полковник от резерва Чавдар Петров, който го предаде на знаменосеца майор от резерва Георги Асиов и неговите асистенти главен сержант от резерва Лилия Георгиева и майор от резерва Пламен Кръстев. Преди това, както повелява обичаят, знамето беше приковано към дръжката от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, административният секретар на ДАНС Любомир Осенов, дарителя Кирил Икономов и председателят на НАС полковник от резерва Чавдар Петров.

Епископ Григорий поздрави членовете на асоциацията и всички участници в събитието от името на Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. Той пожела знамето и този тържествен акт да се превърнат в символ на единението на запасното ни войнство. Съвсем скоро неговите думи се оказаха пророчески. В края на празника генерал-лейтенант от запаса Топалов покани на сцената вицепрезидентът Маргарита Попова, почетният председател на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на НАС полковник от запаса Чавдар Петров, председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса полковник от запаса Горан Симеонов, председателят на Асоциацията на военните разузнавачи полковник от запаса Чавдар Борачев и председателят на Националното сдружение на клубовете на запасното войнство “За честта на пагона“ генерал-лейтенант от запаса Петър Илиев. В техния строй влезе и вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Авторът на химна „Клетва“ Кирил Икономов обяви, че  заедно с Мая Нешкова даряват песента на ветераните от армията и службите за сигурност, т.е. на цялото запасно войнство. Подаряваме, каза г-н Икономов, този химн на генерал Топалов, като председател на най-голямата организация, със завета: „Г-н генерал, пазете войнството и бъдете обединител. Това можем ние, това Ви даваме от сърце!“

Епископ Григорий благослови химна и пожела песента и знамето да обединяват народа, войнството и църквата за доброто и просперитета на България. Генерал-лейтенант Топалов се обърна към заместник-председателя на Народното събрание Янаки Стоилов с думите: „Г-н Стоилов, ето го единеното българско войнство, което, както се пише и пее, ще защитава България. Предайте това на нашите народни представители в парламента.“ Вицепрезидентът Маргарита Попова беше много ясна в своето приветствие: „Виждам в тази пълна зала хора, които обичаме Отечеството, обичаме близките си, семействата си и сме направили всичко възможно да възпитаме деца родолюбци.“

Преди 20 години 40 офицери от българското контраразузнаване са основали Асоциация на контраразузнавачите от запаса на България за защита на социалните права и човешкото достойнство на работещите в службите за сигурност, каза полковник от резерва Петров. През 2005 г. асоциацията се преименува в НАС, отваря се към обществото, за членове се приемат служители от полицията, гранична полиция и други поделения на МВР, МО и симпатизанти. В момента НАС наброява 1800 членове, които са на територията на цялата страна, в т.ч. бивши министри и заместник-министри на МВР, директори на НСС, председатели на ДАНС, бивши и настоящи посланици, професори, доценти и научни работници. Членове на асоциацията в момента са наблюдатели в Украйна, Грузия и Косово.

В тържеството се включиха още депутати, представители на ДАНС, на МВР, на научната и студентската общност, синдикати, генерали, офицери и сержанти от запаса и резерва от министерствата на отбраната и вътрешните работи и от специалните служби, симпатизанти и приятели на асоциацията. Сред тях бяха бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, бившите заместник-министри на МВР и МО Васил Маринов и Симеон Николов, ректорът на Университета по Библиотекознание и информационни технология проф. Стоян Денчев, председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, председателят на КООСО Лазар Мурджев, заместник-председателят на Столичната организация на СОСЗР генерал-майор от запаса Петко Драгоев и др. Концертът с участието на Янка Рупкина, хор „Арфа“ и впечатляващ рецитал на Мая Нешкова, Весела и Йоана Икономови бе подарък за празника.

На снимката: Полковник от резерва Чавдар Петров развява знамето на Национална асоциация „Сигурност”.

Снимка Димитър Бебенов