До 16 март ще е готова новата Бяла книга са отбраната, наречена програма

06.03.2015 г. До 16 март ще е готова новата Бяла книга са отбраната, наречена програма

 Otbrana.com

Министърът на отбраната Николай Ненчев е поставил задача до 16 март да бъде готов проект на „Програма за развитие на отбранителните способности и въоръжените сили до 2020 година“ и да бъде внесен в Народното събрание. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната по време на парламентарния контрол. Той обясни, че тази програма ще замести "Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили”. Министър Ненчев допълни, че след определената дата ще се проведат консултации с всяка една от парламентарно представените групи и с Комисията по отбрана, за да бъде получена необходимата за промените подкрепа.

Николай Ненчев припомни, че предвид изтичането на срока на Плана на действие на въоръжените сили на България. одобрен с постановление от декември 2010 година от Министерски съвет, със заповед на министъра на отбраната е стартиран преглед на въоръжените сили. „През ноември и декември 2014 година се проведе преглед на отбранителните способности на Българската армия, резултатите от които ще послужат като основа за изготвяне на нов план за въоръжените сили до 2020 година“, каза министърът на отбраната.

Припомняме, че със заповед на министъра на отбраната са назначени работни групи, които до 9 март трябва да разработят мерки за оптимизиране на разходите на МО. Намаляването ще бъде до размера, утвърден с годишния закон за държавния бюджет. Това става ясно от писмен отговор на министъра на отбраната Николай Ненчев на въпрос на депутата Христо Гаджев. След това министърът ще подготви съответния доклад за промените. Освен това, групите следва да предложат и проект на Програма за структурни и функционални реформи, която да обхваща текущата 2015 г. и периода до 2017 г.

Въпросите на бившия министър на отбраната Ангел Найденов

„Какви са вашите намерения относно приключването на прегледа на структурите на въоръжените сили? Ще има ли разработване на междинен документ и план за развитие на въоръжените сили?” Тези въпроси отправи зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов по време на днешния парламентарен контрол към министъра на отбраната Николай Ненчев. По думите му планът за развитие на въоръжените сили е бил с краен срок до края на 2014г.

Ангел Найденов подчерта, че това не е строго професионален въпрос, който интересува само командването на въоръжените сили или ръководството на МО. Според него всеки българин има право да знае за какво и къде отива частта от неговите данъци, която е заделена за отбрана. „Безспорно е важно да има план за развитието на въоръжените сили.  Той е основен елемент, свързан с военното планиране и то в двата компонента – отбранително планиране и оперативно планиране”, обясни бившият министър на отбраната. Найденов допълни, че без този план на практика не може да бъде осъществена цялата процедура, свързана с планиране, програмиране и осигуряване на необходимия ресурс.

Ангел Найденов  заяви, че по негово мнение този план трябва също така да бъде разгледан в НС, най-малкото в Комисията по отбрана. Той подчерта, че всяко забавяне приближава до времето, в което стартира бюджетната процедура за следващата година, а влизайки в нея, без наличието на програма и на план, министърът на отбраната се изправя пред два големи риска в пленарна зала - да не може да защити претенцията за определен финансов ресурс като бюджет за отбраната и ще блокира цялата система за управление и развитие на въоръжените сили.

Ремонтите на наличните МиГ-ове ни излизат скъпо и прескъпо,

каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на парламентарния контрол. По думите му 1,6 млрд. лева ще излезе тяхната поддръжка до 2029 г., за което в МО разполагат с детайлни разчети.

Министърът отговори на въпрос от народния представител Петър Славов за състоянието и поддръжката на изтребителите МиГ-29 и за необходимостта от нов тип основен боен самолет. Славов цитира експертни оценки, според които необходимата сума за поддръжка на наличните машини на въоръжение ще възлезе на над 1,6 млрд. лева до 2029 година. За същата сума можело да се купи цяла ескадрила от 16 малко използвани или дори нови изтребители, отговарящи на изискванията на НАТО, чиято поддръжка би била много по-евтина.

Най-правилното решение, според министър Ненчев, е да се следва заложеното в националната програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020", и по-конкретно в частта й, отнасяща се до превъоръжаването и замяната на МиГ-29 с нов боен самолет, съобразен със стандартите на НАТО, както и доставка на крайно необходимите съвременни 3D радари.

В МО има изготвен инвестиционен проект за придобиване на ескадрила нови бойни самолети, който, заедно с осем други проекти, включително и за придобиване на радарите, ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. При положително решение от страна на правителството проектите ще залегнат в програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 година.

Все пак ще има преходен период, в който ще продължи поддръжката на МиГ-29, обясни министър Ненчев.

Той потвърди, че във ВВС съществува сериозен проблем с летателната годност на МиГ-29 и МиГ-21 и с осигуряването на бойното дежурство по "еър полийсинг" в рамките на интегрираната противовъздушна отбрана на НАТО. При определени обстоятелства наистина може да се окаже така, че в скоро време да разполагаме само с два самолета, способни да носят бойно дежурство, посочи министърът. Той добави, че за останалите ще бъде изтекъл ресурсът на двигателите, както и на самолетния агрегат.

Министърът припомни също, че сме в незавидно положение и по отношение на летателната подготовка на пилотите, а поради липса на финансови ресурси изпитваме сериозни затруднения с доставката на резервни части и с ремонта на наличните радиолокационни съоръжения.

Военният министър каза "да" на исканията на Славчо Атанасов за правата на военноинвалидите.

 

Николай Ненчев ще сформира междуведомствена група за обсъждане на предложенията и ще ги постави на обсъждане в Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните.

Народният представител от „Патриотичен фронт“ Славчо Атанасов отправи от парламентарната трибуна въпрос към министър на отбраната Николай Ненчев, относно права и соцални придобивки на инвалиди, пострадали при изпълнение на войнския си дълг в Българската армия.

В питането си Атанасов акцентира върху тежкото социално положение на военноинвалидите първа група и тези с ТЕЛК, много от които имат трайни и тежки физически увреждания, но получават пенсии в минимален размер от 130 лева.

Моето предложение към Вас, г-н министър, е военноинвалидите от тази категория да бъдат приравнени по права с ветераните от войните, за да могат да позват по-адекватни социални привилегии, каза от трибуната Славчо Атанасов. Едно от важните за тези хора с увреждания неща е да могат да ползват напълно безплатно балнеолечебните заведения и санаториуми, които подържат здравето им и където сега се налага да доплащат за рехабилитацията, допълни още Атанасов.

От своя страна военният министър Николай Ненчев пое личен ангажимент да предложи на обсъждане посочените в питането искания на председателствания от него Консултативен съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните. Искам да ви уверя, че Министерството на отбраната има готовност да сформира междуведомствена работна група за обсъждане на направените от Вас предложения, така и на вече правени предложения от Съюза на военноинвалидите, каза министър Ненчев в отговор на Славчо Атанасов.

Благодаря на министър Ненчев за поетия ангажимент да се подобри положението на тези хора и да бъдат приравнени към ветераните от войните, за да ползват безплатни лекарства, които засега те частично заплащат. Като офицер от резерва на Българската армия, поздравявам г-н министъра с ангажимента, който поема и съм убеден, че той ще приеме лично и ръководството на Съюза на военноинвалидите, за да обсъди с тях нужните промени, каза Славчо Атанасов.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви в отговор на парламентарен въпрос, че

в службата "Военна информация" е необходимо да се извърши много сериозна реформа

 - нещо, което той вече е започнал. Той е разговарял с млади офицери, добави, че има изключително добре подготвени млади хора, които биха могли да поемат отговорности за бъдещето на службата.

В отговор на въпроси от депутата Методи Андреев, министърът на отбраната информира, че офицерите, които към момента заемат ръководни длъжности в службата "Военна информация" и са назначени преди 16 юли 1991 г., са 39 процента от ръководния състав. Шест процента от този състав е минал през специални школи в бившия Съветски съюз. Аз също съм силно обезпокоен, 39 процента е твърде сериозен процент, коментира министърът, добавяйки, че той е двойно по-голям от оповестените за останалите разузнавателни служби данни.

Частна фирма превозва  транзитно техника през България

 Във връзка с публикации в електронни медии за превозване на военна техника по магистрала „Тракия“ „към база на НАТО в района на бивше военно поделение край айтовското село Карагеоргиево“ , Ви уведомяваме, че информацията е невярна. Става дума за търговска сделка между чешката фирма „Реал Трейд“ и българската фирма „Аполо Инженеринг“, при която чешката фирма транзитно транспортира 14 броя БПМ-1, натоварени на 7 трейлера с чешка регистрация. В момента техниката се намира в складова база в района на Бургас.

Още веднъж посочваме, че транспортирането на техниката не е свързано по никакъв начин с дейността на Министерството на отбраната и Българската армия, се посочва в съобщението на Пресцентъра на МО.