Бригаден генерал Боян Ставрев ще командва зарята на 3 март

02.03.2015 г. Бригаден генерал Боян Ставрев ще командва зарята на 3 март

 Otbrana.com

Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще участват утре, 3 март, в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин в столицата, която ще започне в 11.00 ч., съобщи Пресцентърът на МО.

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на караула пред сградата на Президентството.

Тържествената проверка (заря) в чест на 137-та годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. пред Народното събрание. В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования  28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, 22 320 - Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме, Знаме на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 13-ти Рилски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 30-ти Шейновски полк.

Командващ на тържествената проверка ще бъде бригаден генерал Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част.

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния ни празник в цялата страна.

 

* * *

Биографични данни на командващия тържествената проверка пред Народното събрание в София е бригаден генерал Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част.

Бригаден генерал Боян Ставрев е завършил ВНВУ „Васил Левски” през 1980 г., през  1989 г.  се дипломира като магистър по военно дело във факултет „Командно-щабен“ на Военна академия „Г. С. Раковски“, а през 2006 г. завършва висш щабен курс „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили”във Военна академия „Г. С. Раковски“. По време на своята служба в Българската армия е преминал през всички командни длъжности от командир на взвод до командир на батальон.

От 2002 г. е заместник-командир на Националната гвардейска част,от 1 юни 2008 г. е командир на Националната гвардейска част. Носител е на  множество награди, сред които от министъра на отбраната награден знак „За вярна служба под знамената” - І и ІІ степен и награден знак за принос към МО и кортик и плакет от Президента на Република България.