Поздравиха и наградиха генерал Борис Тодоров

08.12.2014 г. Поздравиха и наградиха генерал Борис Тодоров

 Спирдон Спирдонов

Представителна група на СОСЗР посети в дома му генерал-полковник от запаса Борис Тодоров и го поздрави във връзка с неговата 90-годишнина, която той навърши на 6 декември. Председателят на съюза генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов му връчи награден знак „За принос към МО“, с който го удостоява министърът на отбраната и обяви решение за отличаването му със званието „Почетен член на СОСЗР“.  Генерал-лейтенант от запаса Симеон Петковски, председател на  клуб “РАВ и РЛТ”, му предаде наградата от началника на отбраната   „Щик-нож от „Манлихер“. Генерал от резерва Златан Стойков връчи на юбиляра поздравителен адрес от Столичната организация на СОСЗР. От името на клуб „Танкисти и автомобилисти“ и служилите в НИПТИ пожелания за здраве и дълголетие имаше от полковниците от запаса Стоян Палов, Николай Кузманов и Сашо Димитров.

***

Генерал-полковник Борис Тодоров е роден на 6 декември 1924 г. в с. Кондофей, Радомирско. Участник в антифашистката борба като партизанин и във втората фаза на антихитлеристката война с състава на Първа Българска армия. След войната е командир на учебна танкова рота, а с формирането на танковите съединения на БНА е зам.-командир по техническата част на танков полк и танкова дивизия. Завършва бронетанкова академия в Москва. След това е зам.-началник на бронетанково управление, на ГУВТ-МНО, началник на УВРБЗ. От 1971 г. е зам.-министър на отбраната по въоръжението и техниката.

През 1984 г. по повод на 60-годишнината му е присвоено званието “Герой на социалистическия труд” и е награден със “Златна звезда”.

В своята над 46-годишна служба в БНА е награждаван с множество български ордени и медали.

Целият си съзнателен живот генерал Тодоров посвети на армията и на укрепване отбранителната способност на страната. Високият му професионализъм, знания, умения и всеотдайност му спечели името “Цар Тодор”. Изключително голям е приносът на генерал-полковник Тодоров за развитието на въоръжението, техниката и особено на ракетните войски на БНА.

***

При посещението бяха припомнени заслугите на генерал-полковник Тодоров за изграждането на нашата армия и отбраната на страната. Всеобщо бе мнението, че той е оставил забележима диря. За всеотдайността му говори един, колкото любопитен, толкова и поучителен, случай. Като заместник-министър на отбраната лично изпитва парашут българско производство, скачайки от самолет без да има  никаква предварителна подготовка. Интересно колко държавници ще направят днес това.

На снимката: Представители на СОСЗР поздравиха генерал-полковник от запаса Борис Тодоров за неговата 90-годишнина.