Военни разузнавачи приветстват Пламен Даракчиев

26.11.2014 г. Военни разузнавачи приветстват Пламен Даракчиев

 Според него идеята за сливане на Националната разузнавателна служба и "Военна информация" не е добра. Задачата ми не е да отварям архивите на военното разузнаване, уточнява той.

Спирдон Спирдонов

Представители на военно-разузнавателната общност се обадиха в редакцията на „Отбрана“ с молба да поздравим парламентарния секретар на МО Пламен Даракчиев за последната му позиция, изразена във Фейсбук. Смятам, че двете разузнавания не бива да се обединяват, казва той. Известно е, че Атанас Атанасов и още 21 депутати от Реформаторския блок вече внесоха в парламента законопроект за Държавна агенция „Разузнаване“, според който Служба „Военна информация“ трябва да излезе от състава на МО и да се влее в една нова структура на пряко подчинение на премиера. Тази идея, която не е толкова нова, не се подкрепя от военно-разузнавателната общност. И не само от нея. Парадоксално е да лишиш не само командирите в армията, но и самия министър на отбраната, от военно разузнаване.   

С риск да си навлека още гневни реакции, ще си кажа мнението и за идеята за сливане на Националната разузнавателна служба и "Военна информация", пише г-н Даракчиев.
Според мене тя не е добра идея, посочва той. Защо? „ Вече прегледах материали по темата и виждам, че в повечето европейски страни военното разузнаване е в състава на съответното министерство на отбраната. От 29 страни, само три са изключение -- Естония, Гърция и Сърбия. Това никак не е случайно. При първи удобен случай, ще изложа аргументите в това отношение.
Струва ми се, че е далеч по-важен въпросът е за координацията на специалните служби. По скоро е належащо създаването на комитет или комисия за разузнаването (но не в ролята на шапка), в рамките на която службите да координират работата си. По обясними причини тази координация не може да бъде извършвана от Съвета за сигурност при МС, чийто формат е по-широк и който има друг тип задачи.“

Освен това, г-н Даракчиев отхвърля твърдението, че неговата задача е да отваря архивите на военното разузнаване. Моята задача, посочва той, е съвсем друга. Тя била свързана с подпомагането на министър Ненчев, за да бъдат отчетени мненията на различните институции и на народните представители, които имат отношение по въпроса. Наред с това на г-н Даракчиев му предстои да подготви отговор на парламентарно питане, относно предаването на въпросния архив. И още нещо, което е по-скоро любопитно: „Вече получих предупреждения да не ходя във "Военно разузнаване", а пък аз изобщо не съм имал такова намерение. Пък и не ми е работа. Още повече, че към момента нямам достъп до класифицирана информация. Казано ми също така да внимавам какво пиша за армията във ФБ и пр. Откровено казано не знам за какво става дума или защо са всички тези предупреждения. Или по скоро знам. Не съм толкова недосетлив.“

(Предлагаме на г-н Даракчиев да изложи аргументите си чрез Otbrana.com)