Вицеадмирал Петров: Да прекратим безконечните реформи в армията

30.09.2014 г. Вицеадмирал Петров: Да прекратим безконечните реформи в армията

 Вицеадмирал от запаса Петър Петров е пети в листата на Коалиция „БСП – Лява България” за кандидати за народни представители в 3-ти МИР във Варна.

(От понеделник – 29 септември, представяме генералите и адмиралите от запаса и резерви, кандидати за депутати в 43-ото Народно събрание, независимо в листата на коя политическа сила са.)

„Не съм член на партия. Приех да бъда кандидат във Варненската листа на Коалиция „БСП – Лява България” преди всичко заради предизборната платформа. Не крия, че не съм променил убежденията си. Искам обаче с тази предизборна кампания да активираме нашите хора. Те трябва да изразяват своята позиция. Както пред нас, като кандидати за народни представители, така и чрез нас, когато влезем в парламента и започнем да работим по законодателството.    

Много е важно да върнем на българските граждани тяхната държава с всичките й компоненти. Става дума и за вътрешна и за външна сигурност, които в момента са голям дефицит. По същия начин стои въпросът и с образованието, здравеопазването и т.н. Тази програма е насочена в това направление, което определя и мотивът ми да бъда в листата за избори на народни представители на Коалиция „БСП – Лява България”.

От години имам изградени разбирания и виждания за политиката по отношение на армията и на нейните военнослужещи. Те се изразяват в прекратяване на безконечните опити за реформа на Въоръжените сили и на армията. От 1996 г. непрекъснато следват реформи, което доведе до разочарование в хората и най-вече до нестабилност на военната служба. Извършени бяха съкращения на хиляди военнослужещи, освободени, продадени или подарени бяха стотици войскови поделения, райони и имущества, но нищо не се върна в армията. А това можеше да стане под някаква форма, като социална политика за действащите военнослужещи от една страна и за модернизация и превъоръжаване от друга. Мисля, че е време да се прекратят безрезултатните реформи, да се върне спокойствието сред хората в отбраната и да се изразходва най-рационално предоставеният бюджет.

Аз ще бъде удовлетворен, ако в 43-ото Народно събрание влязат повече представители на военното съсловие, независимо от коя политическа сила са. Това ще ни даде възможност да работим за социалния статус и авторитета на военнослужещия, какъвто беше преди 20-25 години. Много е важно да се обърнем с лице и към стотиците, а може би и хиляди, хора, които излязоха от армията, по собствено желание или по принуда. Много от тях са в окаяно състояние. Срещам се често с тях. По-възрастните са с малки пенсии. Пръснати са по-различни краища на България в зависимост кой къде е служил. Далеч са от родните си места, което е голям проблем за нашите колеги. Държавата не бива да ги изоставя. Те са дали най-добрите си години за нея. Здравето им е останало по полигоните и тежките бойни дежурства. За много от тях службата е била с висока степен на риск. Отсъствали са много често от семействата си. Децата им пораснаха сами. За това трябва да се направи нещо за тях. Това е друг силен мотив, които ме кара да участвам в тази надпревара.

Отново искам да подчертая, че действащите хора в армията се нуждаят от стабилност. Да не се притесняват, че ще бъдат изхвърлени на улицата по никое време, че някой ще посегне на социалното им осигуряване, че ще им вземе заплатите, като еднократно парично обезщетение, при пенсиониране. Те са граждани с ограничени права и това трябва да получи своето възмездяване. Институциите и обществото трябва да разберат, че не става дума за привилегии, а за права, които колкото и да е недостатъчно, компенсират забраните, наложени от законите и естеството на военната професия.

Убеден съм, че това може да го направи политическа сила с платформата и политиката на БСП. Впрочем, нека да се върнем само година назад. И да видим какво, макар и за толкова кратко време, направи БСП. Достатъчно е да споменем възстановяването на режима за пенсиониране на военнослужещите. Отменено бе изискването за възраст. Става дума за решението на правителството на Бойко Борисов и на 41-ото Народно събрание, което принуди стотици отлично подготвени военнослужещи да подадат рапорти и да напуснат армията. От това загубиха не само те. Армията остана без кадри и то за ключови длъжности. БСП обеща и реши проблема.  

Наясно съм с това, което се предвиждаше в плановете за модернизация на Българската армия. Лошото е, че в тази област нищо конкретно не се е случило. Време е да се случи, защото времената се менят, средата за сигурност е много динамична, а ние не разполагаме с необходимите самолети, кораби и модерна техника в Сухопътни войски. Трябва да се настоява за това. Необходима е Дългосрочна правителствена, бих казал национална, приета от Народното събрание, програма за развитие на Въоръжените сили и за тяхната модернизация.“

***

Вицеадмирал от запаса Петър Петров е роден на 22 август 1950 г. в с. Дуранкулак, обл. Добрич. Завършил е Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров” във Варна и Военноморска академия в Русия. Специализирал е във Висш академичен Генералщабен курс във ВА "Г. С. Раковски" и във Военен езиков институт в САЩ. 

Бил е командващ ВМС, първи заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия и главен инспектор на Министерството на отбраната. В момента е председател на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Варна и член на Управителния съвет на съюза.

Материала подготви Спирдон Спирдонов