Ген. Стойков: Да върнем спокойствието на военнослужещите

29.09.2014 г. Ген. Стойков: Да върнем спокойствието на военнослужещите

 Генерал от резерва Златан Стойков е четвърти в листата на Коалиция „БСП- Лява България” в 23 МИР в София

(От понеделник – 29 септември, представяме генералите и адмиралите от запаса и резерви, кандидати за депутати н 43-ото Народно събрание, независимо в листата на коя политическа сила са.)

„Разбирам много добре отговорността, с която съм натоварен. Да бъдеш част от номинираните за народни представители, наистина е чест. Особено за един български генерал, за когото отговорността е многократно по-голяма. Първото, което искам да направя, е да благодаря за доверието, което получавам от Коалиция „БСП-Лява България”. Както и на подкрепата на моите колеги от Районната организация на СОСЗР в столичния район „Младост”. Второто – ще направя всичко по силите си да го защитя, както в предизборната кампания, така и в парламента.

За всеки български офицер и особено за този, който е бил на върха на военната йерархия, влизането в законодателната власт е голямо предизвикателство. Не е далеч времето, когато аз и моят екип поставяхме исканията си за развитието и модернизирането на Българската армия пред политиците. Били те министри или депутати. Сега всеки от нас, който влезе в парламента, ще застане от другата страна на „барикадата”. С мотивите и гласа си ще трябва да защитава по най-добрия начин потребностите на националната сигурност, отбраната и Въоръжените сили. Аз ще бъда най-щастливия човек, ако доскорошните армейски командири, макар и в ролята на политици, не изневерим на своето верую, което сме защитавали десетки години. И направим така, че да осигурим не само възможно най-необходимия бюджет за отбрана, но с действията и законите върнем спокойствието сред военнослужещите и техните семейства. Те го заслужават. На тях дължим много. Жалко, че политиците през последните години не разбраха това. Целта ми е да стане това, което сме искали, когато бяхме в армейския строй. Ето, с такава нагласа влязох в кампанията за избиране на 43-ото Народно събрание.

Като председател на Столичната организация на СОСЗР и първи заместник-председател на съюза познавам до болка проблемите на запасното войнство. Убеден съм, че доскорошните командири не бива да се чувстват, като изхвърлени на улицата. Те заслужават много повече от уважение. Държавата е в голям дълг към тях, включително и заради нежеланието й да използва тяхната компетентност, когато изгражда системата за национална сигурност.  

Има редица проблеми пред запасното войнство, които се надявам, че ще решим заедно не само с депутатите от Коалиция „БСП-Лява България”, но и с голямото съдействие на всички запасни и резервисти, които получат от народа правото да законодателстват. Ще изброя само някои от тях:  уреждане на статута на запасното войнство със закон, както има закони за ветераните от войните, за военноинвалидите и военнопострадалите; включване на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Закона за държавния бюджет за предоставяне на субсидия за неговата военно-патриотична и социална дейност; чувствително облекчаване на процедурата за предоставяне от Министерството на отбраната на помещения за клубове и офиси на структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на останалите военно-патриотични организации; подобряване на медицинското обслужване на запасните и резервистите във ВМА и нейните болници и санаториуми; създаване на възможност офицерите и сержантите от запаса и резерва да ползват целогодишно с определена отстъпка базите за отдих и възстановяване на Министерството на отбраната; усъвършенстване на наградната система на Министерството на отбраната и на държавата, като цяло, във връзка с удостояването с награди по определени поводи на генерали, адмирали, офицери и сержанти от запаса и резерва; промяна на Закона за резерва на Въоръжените сили във връзка с повишаване в по-горно звание на генерали, адмирали и офицери, които са преминали възрастта за служба в резерва. 

Убеден съм, че ще успеем на 5 октомври, за да помогнем на армията и народа си!“

***

Генерал от резерва Златан Стойков е последният началник на Генералния щаб на Българската армия (2006-2009 г.) и първият началник на отбраната (2009 г.). Той е роден на 17 март 1951 г. в с. Църварица, Област Кюстендил. Средното си образование завършва в Техникума по електропромишленост в Кюстендил. Военното му образование преминава през ВНВУ „Васил Левски” във Велико Търново, Военна академия „Георги С. Раковски” в София, Генералщабна академия в Москва и специализация в Езиковия институт по отбраната в Сан Антонио, Тексас в САЩ.

Военната си кариера генерал Стойков започва като командир на мотострелкови взвод през 1973 г. Последователно преминава през различни командирски и щабни длъжности, за да стигне до командир на армейски корпус, командващ на Сухопътните войски, началник на Генералния щаб и началник на отбраната.

След уволнението си от военна служба генерал Стойков проявява завидна обществена активност. Избран е за председател на Столичната организация на СОСЗР и за заместник-председател на националното ръководство на съюза

Женен е, има две дъщери, като едната е офицер от полицията.

Материала подготви Спирдон Спирдонов