Вицеадмирал Манушев: ГЕРБ няма намерения да отнема придобивките на военнослужещите и полицаите

29.09.2014 г. Вицеадмирал Манушев: ГЕРБ няма намерения да отнема придобивките на военнослужещите и полицаите

 Вицеадмирал от резерва Пламен Манушев е втори в листата на ПП ГЕРБ в 3-ти МИР във Варна за изборите на 43-то Народно събрание.

(От понеделник – 29 септември, представяме генералите и адмиралите от запаса и резерви, кандидати за депутати н 43-ото Народно събрание, независимо в листата на коя политическа сила са.)

Декларирали сме своята евроатлантическа ориентация, но сигналите, които правителството Орешарски подаваше бяха противоречиви и съюзниците ни от НАТО не можеха да разберат с тях ли сме или искаме връщането на Варшавския договор, България трябва да бъде предвидим съюзник, е категоричен вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, кандидат за народен представител на ПП ГЕРБ-Варна.

На среща с представители на Българската военноморска конфедерация той коментира, че целите, които си поставя българската отбрана по отношение на новите типове бойна техника, са намалели, но въпреки това изпълнението им се отлага. „Подобна е ситуацията единствено в Унгария. Останалите съюзници на НАТО работят много по-активно, за да допринасят за колективната сигурност. Създадената през 2010 г. Бяла книга за отбраната трябва да се актуализира с хоризонт до 2020 г. Тя даде насока да се отделят за отбрана не по-малко от 1,5% от БВП, но към момента предвидените средства са значително по-малко – 1,16% за 2015 г. и 1,1 за 2016 г. Този ресурс е недостатъчен за издръжката, така че не може да обезпечи модернизацията”, разясни Манушев и допълни, че „неплащането на 1,5% от БВП за отбрана ще ни излезе много по-скъпо, отколкото плащането”. 

„Системата се изтощи от реформи и трансформации. Според мен добра или лоша Бялата книга трябва да започне да се изпълнява”, изтъкна кандидатът за народен представител, който е втори в листата на ПП ГЕРБ-Варна. Като депутат в 42-то Народно събрание той сподели, че комисията по отбрана, на която е бил член, е била ръководена от хора извън системата. „В последния парламент ресорът „Отбрана” бе поверен на депутати от управляващата коалиция, които нямат и елементарни познания. Те демонстрираха съгласие по всички наши предложения, но в крайна сметка винаги гласуваха с „въздържал се” и така блокираха усилията ни за законодателни инициативи. Не защото са лоши, а само защото са на ГЕРБ”, отчете вицеадмиралът.

Той увери, че ГЕРБ няма намерения да отнема придобивките на полицаите и военнослужещите. „Това са спекулации, които разпространяват нашите опоненти и които нямат нищо общо с истината”, подчерта вицеадмирал Манушев и допълни, че по отношение на придобивките подходът към силовите структури трябва да е еднакъв. „Доскорошните управляващи дадоха право на министъра на вътрешните работи сам да определя класификатора за длъжностите и размера на заплатите. Настояхме това да стане и за министъра на отбраната, но предложението не беше прието”, обясни Пламен Манушев.

 „Закони за урегулирането на сектора „Сигурност”, по които сме работили по 2-3 години, не бяха внесени за разглеждане в пленарна зала, защото председателят на НС Михаил Миков ги спираше. Става въпрос за закони за специалните служби, за военното разузнаване, за националната разузнавателна служба, за националната служба за охрана и най-вече за общия закон, който урежда взаимоотношенията между тези служби. Всички тези закони чакат, а са важни за националната ни сигурност. С промените в закона за МВР например Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” трябва да излезе от ДАНС и да се върне в МВР. Мегаструктурата ДАНС трябва да бъде само с аналитични и контраразузнавателни функции”, обясни Пламен Манушев.

По думите му е недопустимо да се пишат закони заради конкретни хора. „Заради главния секретар на МВР например бяха направени законови промени, така че вече, за да заемеш поста, са достатъчни и 7 години стаж в системата. Това е абсурдно, защото при евентуално военно положение този неподготвен човек ще бъде част от върховното главнокомандване”, коментира вицеадмирал Манушев.

Законът за резерва има нужда от промяна и ние ще работим за това в 43-ото Народно събрание, обяви кандидатът за народен представител в дискусия с представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Варна. „Сега действащият закон затруднява подготовката на резервистите, защото според него по конституция нямаме право да ги викаме на подготовка в мирно време. Само когато се обяви военно положение, резервистите могат да бъдат събирани и да се готвят, но тогава ще бъде много късно”, каза вицеадмирал Манушев. И разясни, че в момента макар и да има много хора, които се водят на отчет, те намаляват с всяка изминала година, а „младото поколение не е служило и след 10-20 г. няма да имаме резервисти”.

Вицеадмиралът очерта ключовите приоритети, касаещи армията, заложени в управленската програма на ПП ГЕРБ. „Основополагащо е да продължи евроатлантическата ориентация на българската армия, да няма съмнение, че ще излизаме от НАТО, защото моето виждане е, че това е пътят за България и трябва да продължим с европейската си ориентация. Желанието ни е да се провежда реалистична отбранителна политика, съответстваща на заплахите и в изпълнение на съюзническите ни ангажименти към НАТО и ЕС. Ще се борим за това не само да има пари за издръжка на армията – за заплати и храна, а и за поддръжка на въоръжението и за модернизация”, акцентира кандидатът за народен представител. Другите приоритети, заложени в програмата, са свързани с модернизиране на фрегатите, строителство на нови кораби, закупуване на нови изтребители, нови модерни машини за сухопътните войски, отговарящи на изискванията и коефициентите за защита. „В момента в Афганистан използваме такива машини, които са американси. Очаква се да получим още 12 нови. Това е хубаво, защото нашите бронетранспортьори не отговарят на изискванията за защита в такива мисии. Няма да е лесно да постигнем тези неща, ще трябва борба, защото в една държава с проблеми със здравеопазването, образованието и енергетиката, това е изключително сложно”, подчерта той. Вицеадмирал Манушев се съгласи с позицията на офицерите и сержантите, че на Висшето военноморско училище във Варна му трябва учебен кораб, защото е недопустимо спонсори да финансират практиката на курсантите на борда на ветрохода „Калиакра”.

(Използвани са информации от сайта на ПП ГЕРБ)

***

Вицеадмирал от резерва Пламен Манушев е роден на 16 април 1954 г. в Генерал Тошево. Завършил е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ВМА "Гречко" – Русия и Военноморски колеж на САЩ, Ню Порт. Във военната си кариера стига до командващ ВМС и заместник-началник на отбраната. В дипломатическата – аташе по отбраната в Лондон.  В политическата – заместник-областен управител на Варна и нароедн представител н 42-ото Народно събрание.