Нови успехи на Saab

22.09.2014 г. Нови успехи на Saab

 Otbrana.com

Embraer ще си партнира със Saab в съвместна програма за проекта F-X2 на Бразилия 

Embraer и Saab подписаха Меморандум за партньорство в съвместната програма за управление на проекта F-X2, който произхожда от решението на Бразилия за купи изтребителя Gripen NG. Според документа Embraer ще има водеща роля в реализирането на проекта, както и в извършването на значителна част от производството и доставката на една и двуместните версии на Gripen NG за бразилските ВВС. 

Embraer също така ще координира от името на Saab всички дейности по развитието и производството в Бразилия, и в допълнение към това фирмата сама ще участва в развитието на системите, интегрирането им, крайното сглобяване, тестовете и доставките. 

В допълнение, Еmbraer и Saab ще бъдат солидарно отговорни за завършването на развитието на Gripen NG, като двете компании ще дискутират и възможности за бъдещото маркетиране и промоция на една и двуседалковите версии. 

“Embraer и Saab имат традиции на пазара на продукти за отбраната, а сега ще работят за доставянето на висококачествени решения за своите клиенти с Gripen NG. Това споразумение ще укрепне връзките между отбранителните индустрии на Бразилия и Швеция“, каза Джаксън Шнайдер, президент и СЕО на Embraer Defense & Security. 
“Щастливи сме да съобщим за сключването на това партньорство с Embraer. Не само защото споделяме опит в сферата на отбраната и аеронавтиката, но и защото и двете компании имат за свой приоритет да отговарят максимално на нуждите на клиентите си. Чрез това сътрудничество ние ще подсигурим отличен резултат за бразилските ВВС и ще поставим стабилна основа за успех при бъдещи бизнес възможности“, каза Хокан Бушке, Президент и СЕО на Saab.  

“Освен преворъжаването на бразилските ВВС, проектът F-X2 има за цел да стимулира и индустриалния сектор в Бразилия. Партньорството между Embraer и Saab е много важно за Бразилия, защото успоредно с участие в развитието на флотилията, ние можем да сме част и от поддръжката й. Embraer е производител на виксококачествени самолети, а Saab е с дълги традиции в производството на изтребители – това е основа за големи успехи в тяхното сътрудничество, каза бригаден генерал Юнити Сайто, командир на ВВС на Бразилия. 

Gripen NG е многоцелеви изтребител от най-ново поколение, чието изграждане е основано на платформата Gripen C/D. Този изтребител може да се адаптира към всякакви условия и заплахи, пред които могат да се изправят съвременните въоръжени сили. Gripen е комбинация между най-напредналите оперативни възможности, които в комбинация с ниските експлоатационни разходи правят изтребителя абсолютно уникален на световния пазар.

Saab ще достави следващо поколение симулатори за превозни средства на Норвегия 

Saab спечели договор за производството и доставката на GAMER симулатори за превозни средства от следващо поколение. Договорът е на стойност 142 млн. шведски крони (15,5 млн. евро). 

“Норвегия е важен пазар за Saab. Ние ще доставим модерна военна тренирочъвна система за превозни средства, която ще даде най-добрия възможен тренировъчен ефект“, каза Хенрик Хьоер, Директор направление „Тренировъчни системи и симулации“ на Saab. 

Двустранният симулатор BT46 е уникална система, която може да се адаптира и да посрещне всякакви нужди. Двурежимният симулатор има способността да симулира базовите и полетните характеристики на изстрела с голяма прецизност като същевременно дава навременна и реалистична обратна връзка за стрелящия и целите. 
Saab достави тренировъчно оборудване за Центъра за боева подготовка на Норвегия през 2003 г. Настоящата поръчка засилва присъстивето на тренирочъвни системи на Saab в Норвегия. 

Специалното оперативно командване на САЩ подписа 5-годишно споразумение за оръжейната система Carl-Gustaf 

Компанията за отбрана и сигурност Saab подписа нов рамков договор със Специалното оперативно командване (СОК) на САЩ за оръжейната преносима система Carl-Gustaf (наричана в САЩ MAAWS). Рамковият договор дава възможност на СОК на САЩ да поръчва на Saab оръжия и амуниции за срок от 5 години на обща стойност от 1.3 млрд. шведски крони (187 млн. щатски долара). 

“Тази поръчка е огромен успех за Saab и за системата Carl-Gustaf. Тя демонстрира доверието от страна на нашия клиент в способностите на нашия продукт, както и в неговия потенциал“, каза Гьорген Йохансон, Старши вицепрезидент и директор на бизнес направление Dynamics в Saab. 

“Системата Carl-Gustaf многократно се е доказвала в най-сложни ситуации и тя е силно средство в ръцете на войниците. Фактът, че тя внедрена и се използва от Леките пехотни дивизии на САЩ, говори сам за себе си“, каза Ларс Боргвинг, Президент и СЕО на Saab Defense and Security USA, LLC. 

Оръжейната система Carl-Gustaf има успешна история на адаптиране и модернизация в зависимост от нуждите на клиентите. Предвиждайки бъдещи оперативни нужди, нова, по-лека верси е в процес на разработка. Следващото поколение от системата ще има допълнителна функционалност, която ще увеличи способностите на този отличен продукт.  
Saab присъства на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения в областта на отбраната и гражданската сигурност. Saab има заводи и служители на всички континенти и постоянно развива, прилага и подобрява нови технологии, за да посрещне нуждите на клиентите си. 

Saab Defense and Security USA, LLC. (SDAS) доставя модерни технологични решения и системи на въоръжените сили и на правителствени институции на САЩ. SDAS е дъщерна компания и 100% собственост на Saab. 

Saab и Европейската агенция по отбрана подписаха рамково споразумение за доставката на амуниции за системата Carl-Gustaf на 5 европейски държави 

Компанията за отбрана и сигурност Saab и Европейската агенция по отбрана (EDA) подписаха рамково споразумение за потенциални поръчки за доставката на амуниции за системата Carl-Gustaf на Естония, Латвия, Литва, Чехия и Полша. Споразумението е за 5 години и включва възможност да продължаването му с още 2 години. Документът включва потенциални поръчки за около 460 млн. шведски крони (почти 50 млн. евро). 
Европейската агенция по отбрана ще бъде основният купувач от името на на Естония, Латвия, Литва, Чехия и Полша. Споразумението има за цел да координира общите покупки на амуниции за системата Carl-Gustaf на тези няколко страни. 

“Това е отлична възможност няколко държави да купуват ефективно и изгодно амуниции за своите системи Carl-Gustaf. Първите поръчки се очакват през 2015 г.“ заяви Йорген Йохансон, старши вицепрезидент на Saab и завеждащ направлението Business Area Dynamics на компанията. 

Системата Carl-Gustaf има дълга и успешна история. Системата успешно се адаптира и модернизира, за да посреща новите изисквания. С последната й версия Saab предлага изключителни способности за клиентите си, нуждаещи се от висока оперативна надеждност във всички видове конфликти.