В Смолян се проведе Първата национална граничарска среща-събор

01.09.2014 г. В Смолян се проведе Първата национална граничарска среща-събор

  

Проявата бе под патронажа на областния управител капитан от запаса Димитър Кръстанов. Те бяха привествани от заместник-министъра на вътрешните работи комисар Кирил Хаджихристев, заместник-кмета лейтенант от запаса Марин Захариев и председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.

Спирдон Спирдонов

Опазването на държавната граница е сред най-важните дейности на държавата, особено в днешната критична ситуация, когато това е пряко свързано със сигурността на гражданите на ЕС. Това каза в приветствието си към участниците в Първата национална граничарска среща-събор в Смолян заместник-министърът на вътрешните работи комисар Кирил Хаджихристев.

Проявата започна на обяд в новия център на родопския град. Тя е под патронажа на областния управител капитан от запаса Димитър Кръстанов.   Посветена е на 61-годишнина от създаването на Четвърти граничен отряд „Подполковник Дичо Петров“. В нея участваха още генерал-майор от запаса Стефан Ангелов – дългогодишен командващ Гранични войски, генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР, председателят на Областния съвет на СОСЗР в Пловдив бригаден генерал от резерва Янко Янев, председателят на Областния съвет на СОСЗР в Кърджарли подполковник от резерва Бойко Бенеков, полковник от резерва Павел Станев – бивш началник-щаб на Граничните войски и председател на клуб „Граничар” - София, заместник-командирът на 101 алпийски батальон майор Здравко Михайлов, директорът на РДГП Мишо Рабишев, подполковник от резерва Манол Тенчев от Министерството на отбраната, както и служители на Гранични полиция и граничари от цялата страна, представители на клубовете и дружествата на СОСЗР и на интернетфорума „Граничарите на България”. Непосредствената подготовка и организаци на срещата бе под ръководството на председателя на Областния съвет на СОСЗР полковник от запаса Борис Раков и на председателя на клуб „Граничар” в Смолян капитан от запаса Николай Чуралски.

Преди една година се роди идеята за такава национална граничарска среща, каза областният управител. Мотивът ни, подчерта той, бе да изкажем благодарност и да изразим признателност на всички онези, които във времето назад в годините с мъжество и чест са отстоявали границите на нашето свещено отечество. Аз като български офицер и всички онези, които познавам и дълбоко уважавам, се гордея, че сме водили своята военна дейност на територията на Република България в отбрана, заяви Димитър Кръстанов. Ние, допълни той, не сме искали чужди земи и не сме завоювали чужди народи.

Участниците в срещата бяха приветствани още от заместник-кмета на Община Смолян лейтенант от запаса Марин Захариев и от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Всички призоваваха тази проява да стане традиционна, като се провежда всяка година в сърцето на Родопите.  Цялостната реализация на събитието се осъществи съвместно със структурите на Областната дирекция на МВР, Регионална дирекция „Гранична полиция“, Военен клуб – Смолян и 101 Алпийски батальон. Сътрудничеството с клубовете „Граничар” на СОСЗР е много важно за мотивацията на нашите служители, каза директорът на РДГП Мишо Рабишев. Командваната от него дирекция не само отвори врати за гражданите, но и ги зарадва с вкусен агнешки курбан.

След откриването на площад „България“ последва концертна програма и театрален спектакъл „Последният пастир“ на възстановения Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”. Вечерта имаше впечатлващ концерт на фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян.

Пред паметната плоча в местността „Герзовица“ бяха положени венци и цветя от МВР, областния управител, организации на СОСЗР, интернетфорума „Граничарите на България” и др. Там на 10 април 1971 г. при изпълнение на служебния им дълг са затрупани от активизирано свлачище редник Веско Михайлов от поделение 10 240 и трима служители от бившето предприятие „Редки метали“ Емир Ащонов, Невен Ризов и Георги Йорданов.

Службата по охрана и опазване на границите на България е тежка и отговорна задача, каза по-рано при откриването заместник-миинистърът на вътрешните работи Хаджихристев, която граничните служители през годините винаги са изпълнявали всеотдайно и неуморно, преодолявайки трудностите и предизвикателствата, лишавайки семействата си от присъствие, а понякога заплащайки с живота си. Нека да почетем и да не забравяме тези граничари, подчерта той, които са проявили георизъм при изпълнение на служебните си задължения и загинали по време на служба.

Заместник-министърът на вътрешните работи благодари на местната структура на СОСЗР и на клуб „Граничар”, които с подкрепата на РДГП – Смолян, възстановиха паметната плоча на загиналите при трагичен инцидент граничар и служители на Рудоуправление „Редки метали”. Той благодари на РДГП – Смолян, и на интернетфорума „Граничарите на България” за възстановяването на паметниците на Вергил Ваклинов и Дочо Ганев – две емблематични фигури в историята на Гранични войски, загинали, изпълнявайки своите задължения. Подобни иницативи, посочи заместник-министър Хаджихристев, възпитават в настоящите и бъдещите служители отношение към службата, не просто като работа, а като изпълнение на дълг, като служба в полза на държавата.

Смолян събра стотици граничари от цялата страна, които се прегръщаха и си спомняха съвместната служба. От Пловдив с националния трибагреник бяха дошли трима от първия и последния випуск на Народното военно граничарско училище през 1955 г., което се е помещавало в днешната сграда на Техническия университет в столичния квартал „Дървеница”. Това са полковниците от запаса Иван Белкинов, Танчо Заеков и капитан от запаса Георги Байданов. Полковник Белкинов е бил началник-щаб на граничния отряд в Смолян до 1976 г. Днешният нов център на града, спомня си той, беше в района на поделението, където инструкторите дресираха граничарските кучета. Когато започнало изграждането му, за първата копка дошъл лично тогавашният държавен ръководител Тодор Живков. Аз казва, полковник Белкинов, тогава майор, държах кирката, а началник-щаба на военното поделение, също майор, - лопатата. С тях Тодор Живков направил първата копка на новия център на Смолян.

От Пловдив бяха дошли 17 граничари ветерани. От Карлово групата бе начело със знамето на Общинската организация на СОСЗР „Васил Левски”. Свои представители бяха изпратили още организациите на СОСЗР в Пазарджик, Ямбол, Раковски и София. Те и всички останали пожелаха на служителите на Гранична полиция успех в службата. Домакин на другарската вечеря бе Военният клуб. Тя бе организирана от местната организация на СОСЗР с активната помощ на 101 алпийски батальон. Наред с художествените състави на клуба изяви с микрофона имаха запасните и резервистите от Ямбол и Карлово.

За принос в организирането и провеждането на националната среща генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов - председател на СОСЗР, удостои с грамоти областния управител на Смолян капитан от запаса Димитър Кръстанов, кмета на Община Смолян капитан от резерва д-р Николай Мелемов и заместник-кмета на Община Смолян лейтенант от запаса Марин Захариев, Валентина Василева-директор на дирекция „Обществени дейности“ към Община Смолян, Мария Бебелекова-главен инспектор в дирекция "Култура" на Община Смолян, Крум Филипов -  директор на Родопския драматичен театър" Николай Хайтов", Адриян Петров - директор на ансамбъл „Родопа“, подполковник Димитър Кацаров-командир на 101 алпийски батальон, майор Здравко Михайлов - заместник-командир на батальона, капитан Стоян Б. Вълчев-помощник-началник отделение в батальона, Любенка Стойчева -  главен експерт при Военен клуб – Смолян, Мишо Рабишев - директор на РДГП-Смолян, Любомир Пашов - инспектор при РДГП-Смолян, сержант от резерва Петър Пеканов -  общественик, изпълнител на военнородолюбиви и патриотични песни, полковник от запаса Борис Раков - председател на Областната организация на СОСЗР, капитан от запаса Никола Чуралски - секретар на Областната организация на СОСЗР и председател на клуб „Граничар“ и Невен Инджов-инспектор при РДГП-Смолян

***

На 10 август 1946 г. е утвърден от Народното събрание Закон за създаването на Граничната милиция. Законът се публикува на 27 август същата година. Съгласно него Министерството на войната се освобождава от грижите по охраната на границата и „при Министерството на вътрешните работи се учредява управление на Граничната милиция, на която се възлага пазенето на границата… Служителите на Граничната милиция имат права на служителите на сегашната войска.” На 8 октомври 1946 г. с постановление на Министерския съвет Граничната милиция се преименува в Гранични войски. 

 

През пролетта на 1953 г. се извършва преместване на местостоянката на граничния отряд от Девин в Смолян. С министерска заповед от 31 януари 1975 г. Граничен отряд – Смолян, се преименува в „Гранично поделение полк. Дичо Петров“. Първият командир на отряда е майор Алекси Гоцев. Една от най-емблематичната прояви на героизъм е на младши сержант Вергил Ваклинов и неговото служебно куче „Вихър“, които остават верни един на друг до смъртта си при Римския мост на Доспат дере при ликвидирането на бандитска група през 1953 г.