ВМС бяха удостоени с почетния знак на президента

10.08.2014 г. ВМС бяха удостоени с почетния знак на президента

 За проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения със заповед на министъра на отбраната Велизар Шаламанов бяха отличени капитан I ранг Любомир Друмев – заместник-началник на Щаба на ВМС, капитан I ранг Владимир Владов – началник на сектор във военно формирование 34 400 - Варна и капитан Георги Анастасов – старши пилот в Авиационното звено на военно формирование 36940 – Варна.

Otbrana.com

Военноморските сили получиха вчера почетен знак на президента на Република България по повод 135-та годишнина от своето създаване, съобщава Пресцентърът на МО. На тържественото събрание, което се проведе във Фестивалния комплекс в гр. Варна, съветникът на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военна сигурност контраадмирал Георги Фиданов връчи почетния знак на командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев. „Въпреки превратностите на времето българските Военноморски сили винаги са успявали да се справят с предизвикателствата на историческата епоха, запазвайки до днес своя капацитет да защитават интересите на Родината“, посочи контраадмирал Фиданов в обръщението си към личния състав на ВМС. 

За проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения със заповед на министъра на отбраната Велизар Шаламанов бяха отличени капитан I ранг Любомир Друмев – заместник-началник на Щаба на ВМС, капитан I ранг Владимир Владов – началник на сектор във военно формирование 34 400 - Варна и капитан Георги Анастасов – старши пилот в Авиационното звено на военно формирование 36940 – Варна. Наградните знаци „За отлична служба“ бяха връчени на военнослужещите от постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев. От името на ръководния състав на Министерството на отбраната той поздрави военнослужещите и цивилните служители на ВМС по повод 135-годишния юбилей и посочи, че те са достойни продължители на славната история на военния ни флот. 

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов също награди военнослужещи от флота, отличили се с професионално изпълнение на задачите. Той пожела ВМС и през следващите години да се гордеят с нова техника и с професионално подготвените си кадри.

На тържеството присъстваха още Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, военнослужещи и цивилни служители от Военноморските сили, представители на местната и държавната власт, на военно-патриотичните съюзи, ветерани.

По-рано вчера във Варна се проведе церемонията по връчването на дипломите за висше образование на студентите от „Випуск 2014” на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. През тази година 183-ма са студентите на Морското училище, които успешно завършват образователно-квалификационни степени „Бакалавър” и „Магистър”. Отличник на „Випуск 2014” на ВВМУ с общ успех „Отличен 5.89“ е Добрин Калудов от специалност „Корабоводене”. 

Днес на Морска гара Варна ще се проведе тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2014” на Висшето военноморско училище. Своето петгодишно обучение успешно завършват 23-ма курсанти. Те ще бъдат произведени в първо офицерско звание и ще получат лейтенантски пагони. Отличник на випуска е мичман Ваня Орманова, с общ успех „Отличен 5.88“. В края на миналата година тя бе избрана за „Студент на годината”.

В петък в Щаба на ВМС се проведе церемония по награждаване на военнослужещи и цивилни служители по случай Празника на Военноморските сили, съобщават от Военноморските сили.

Преди церемонията по награждаването бе валидирана пощенска карта по случай 135 година от създаването на Военноморските сили. Валидирането се извърши от контраадмирал Димитър Денев – командира на ВМС и г-н Валентин Петков - главен изпълнителен директор на Български пощи.

Със заповед на областния управител на Варненска област за отлично изпълнение на функционалните задължения, активното им участие в мероприятията във връзка с възникналото бедствие в град Варна и по случай 135-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България, с грамоти и предметни награди бяха удостоени четирима военнослужещи и цивилни служители:

- мичман Димитър Николов Маринов – военно формирование 54970 – Варна;

-  редник Дойчин Иванов Дойчев – военно формирование 26800 – Варна;

- матрос Даниел Янев Петров – военно формирование  54970 – Варна;

- цивилен служител Георги Петков Петков – военно формирование 32140 – Варна.

Кметът на Варна връчи грамоти и парични награди на други четирима военнослужещи. За отлично изпълнение на функционалните задължения, активното им участие в мероприятията във връзка с възникналото бедствие в град Варна и по случай 135-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България    бяха наградени:

- подполковник Борислав Светославов Абаджиев – военно формирование 34400 – Варна.

- майор Валентин Асенов Коларов – военно формирование 32140 – Варна;

- матрос Андрей Росенов Димитров – военно формирование  54970 – Варна;

- матрос Милен Петров Петров – военно формирование 32140 – Варна.

Командирът на Военноморските сили награди с предметни награди и грамоти двадесет и четири военнослужещи и цивилни служители, постигнали високи резултати в оперативно-тактическата и бойна подготовка и в поддържането на материалната част.

С „Предметна награда – сувенир-нож от карабина Малнихер на поставка”:

- капитан I ранг Ваньо Иванов Мусински – военно формирование 38920 – Варна;

- капитан III ранг Иван Йорданов Иванов – военно формирование 34400 – Варна.

- капитан-лейтенант Красимир Иванов Иванов – военно формирование 32890 – Бургас.

С “Предметна награда на стойност до 50 лева”:

- капитан II ранг Живко Тодоров Лазаров – военно формирование 54830 – Варна

- капитан II ранг Тодор Спасов Калинов – военно формирование 34400 – Варна

- капитан Пламен Руменов Пехливанов – военно формирование 36940 – Варна

- цивилен служител Стефка Димитрова Крачунова – военно формирование 34400 – Варна

- цивилен служител Миленка Георгиева Николова – военно формирование 34410 – Варна

- майор Росен Стоянов Иванов – военно формирование 44320 – Варна

- капитан ІІ ранг Атанас Георгиев Змийчаров – военно формирование 54950 – Бургас

- капитан IІІ ранг Валентин Николов Йорданов – военно формирование 54950 – Бургас

- главен старшина Димитър Калчев Андреев – военно формирование 18360 – Бургас

С “Грамота”:

- лейтенант Росен Стоянов Добрев – военно формирование 32300 – Варна

- офицерски кандидати 2-ри клас Иван Петров Георгиев – военно формирование 28430 – Варна

- офицерски кандидат 2-ри клас Сотир Тодоров Иванов – военно формирование 26870 – Варна

- старшина I степен Йордан Иванов Йорданов – военно формирование 26800 – Варна

- матрос 3-ти клас Христо Галенов Куртев – военно формирование 26870 – Варна

- матрос 3-ти клас Живко Живков Железов – военно формирование 22580  – Варна

- ефрейтор 2-ри клас Галин Богомилов Петров – военно формирование 36940 – Варна

- мичман Георги Иванов Цонев – военно формирование 38920 – Варна

- старши лейтенант Станислав Георгиев Георгиев – военно формирование 18360 – Бургас

- старши лейтенант Куньо Тончев Кунев – военно формирование 18360 – Бургас

- офицерски кандидат 1-ви клас Неделчо Янчев Малчев – военно формирование 34590 – Бургас

- матрос 2-ри клас Илко Стойнов Георгиев – военно формирование 26420 – Бургас

Със своя заповед командирът на Военноморските сили награди с предметна награда капитан ІІ ранг от резерва, доктор по история Атанас Панайотов, военен журналист.

На снимката:: Съветникът на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военна сигурност контраадмирал Георги Фиданов връчва почетния знак на командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев.