Сертифицирана е Четвъртата батальонна бойна група

12.06.2014 г. Сертифицирана е Четвъртата батальонна бойна група

 Оценката на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев е отлична. Команидрът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов е горд със своите военнослужещи. Включихме млади летци, за да  видят сериозна реалистична обстановка, справиха прекрасно, каза командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов.

Спирдон Спирдонов

Българската армия, в лицето на Сухопътни войски, вече име четири батальонни бойни групи. Днес на полигон „Ново село“ завърши финалният етап от подготовката за сертифицирането на 3-ти механизиран батальон от 61-ва Стрямска бригада и придадените му формирования, които образуват батальонната бойна група. Командир на четвъртата батальонна бойна група е подполковник Деян Дешков. Следващата седмица той заминава на обучение в Академията на Сухопътните войски в САЩ.

Оценката на висшето военно ръководство за учението и готовността на Четвъртата батальонна бойна група е отлична, каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев. Защото, продължи той, всички действия бяха синхронизирани и оперативно съвместими. 61-ва бригада, респективно този батальон, който формира групата, продължава да натрупва опит, който ни е много необходим. Генерал-лейтенант Василев припомни, че подготовката на първата батальонна бойна група бе по времето, когато той бе командир на Сухопътните войски, а генерал-майор Ненов – негов заместник. До края на годината, допълни той, предстои сертифицирането на още една батальонна бойна група, с една дума Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили се изпълнява на 100 процента от Сухопътни войски, от което Щабът на отбраната не може да не бъде удовлетворен.

Заместник-началникът на отбраната даде висока оценка и на взаимодействието с авиацията на Военновъздушните сили. Както и на използването на безпилотните летателни апарати, които, по неговите думи, са едно чудесно оръжие в ръцете на хора, които знаят какво и как да го правят. В най-скоро време те ще бъдат приети на въоръжение в Българската армия.

Националното сертифициране се извърши в рамките на тактическо учение „Мирен страж - 2014, което започна на 30 юни. То бе под ръководството на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, командира на 61-ва механизирана бригада бригаден генерар Димитър Шивиков и неговия заместник полковник Христо Андреев.

Темата на учението е „Участие на батальонната бойна група при воденето на отбрана от механизирана бригада в отбранителната операция на Сухопътните войски за осигуряван ена развръщането  на многонационални съвместни оперативни сили.” Тя даде възможност да се направи цялостна оценка на способностите и готовността на щаба и формированията на Четвъртата батальонна бойна група за развръщане и участие в съвместни операции с партньорите от НАТО.  „Мирен страж – 2014” се проведе в съответствие с критериите на Съюзното командване по операциите, чрез прилагане на стандартни оперативни процедури при планирането и самото провеждане.

Периодът на подготовката на батальонната бойна група продължи 18 месеца и завършва със сертифицирането, посочи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Оценката за поредната Четвърта батальонна бойна група е „Боеготов”. Офицерите от щаба показаха професионализъм и умения да планират такива операции. Всички военнослужещи действаха мотивирано и доказаха, че имат способности да изпълняват задачи и по трите мисии на Въоръжените сили.

Непосредствено след сертификацията първата и втората батальонна бойна група заминаха на мисия в Афганистан, каза генерал-майор Ненов. Досега, уточни той, сертифицираните три батальонни бойни групи имат способности да изпълняват всички задачи, които са вменени на Българската армия, респективно на Сухопътните войски. Това, което демонстрирахме днес, отбеляза командирът на Сухопътните войски, е част от възможностите на батальонната бойна група за действия съвместно с ВВС. Смятам, че ако обстановката наложи ще демонстираме същите възможности за взаимодействие и с ВМС, заяви той и завърши: „Аз съм горд с моите военнослужещи, с това, което правят за нашата Родина - Република България.”

Военновъздушните сили изпълняваха задачи в интерес на подготовката и сертифицирането с два щурмови самолета Су-25 и вертолети AS 532 „Кугър” и Ми-17. Техни бяха задачите за непосредствена авиационна поддръжка – визуално въздушно разузнаване и нанасяне на удари по цели, разкрити по време на разузнавателните мисии, както и за стрелба по предварително заповядани цели на полигон „Ново село”. Пилотите от авиобаза „Безмер” влитаха в района на целите на малка височина и маневрираха по скорост и височина за избягване на ответен противников огън. Вертолетите осигуриха десантиране на взвод от 68-ма бригада „Сили за специални операции”, авиомедицинска евакуация, съвместно с екипи на ВМА и прикритие на десанта от въздуха със стрелковото картечно въоръжение на борда на машината.

Генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС: „Колегите от Сухопътни войски наистина бяха създали една сложна и динамична обстановка. За нас това е сериозен опит, който иска много точно планиране и спазване на всички разчети до секунда, за да се реагира при всяка ситуация. Хубавото е, че включихме млади летци, за да видят сериозна реалистична обстановка. Мисля, че се справиха прекрасно. Най-важният извод е, че един без друг не можем. Такива тренировки и учения трябва да се правят все по-често заедно. Без ВВС, без синхрон със Сухопътни войски, без Сухопътни войски, без ВМС, наистина усилията ни се умножават по нула.”

Учението бе двустранно и се провеждаше срещу реален противник, който също бе от състава на 61 бригада. Личният състав на батальоннат абойна група е от 648 военнослужеши. В „Мирен страж – 2014” бяха използвани 221 единици бойна техника – 83 бронетанкова, 133 автомобилна и 5 авиационна.

От централната вишка на Учебен полигон „Ново село” високопоставените гости наблюдаваха водене на отбранителни действия, контрамобилност, обща инженерна поддръжка, маньовър и провеждане на контраатака, оисгуряване на индирекстна огнева поддръжка, унищожаване на противникт в тила на контраатакуващи формирования, медицинска евакуация и операцииза евакуиране на повредена техника. Те станаха свидетели и на разузнаване с бeзпилотни летателни апарати, които са в състава на 61 механизирана бригада.

Безпилотните летателни апарати, които бяха по най-категоричен начин демонстирани са една от новостите в 61 бригада, каза нейният командир бригаден генерал Димитър Шивиков. С ново оборудване е полевият вариант на командния оперативен център със съответните свързочни модули. Бригаден тгенерал Шивиков е горд, че военнослужещите от батальонната бойна група са овладели за кратко време новата материална част. Не скри удовлетворението си и от отличното взаимодейстиве с ВВС. Следващата седмица започва учение на зенитно-ракетния дивизион на бригадата, а след това идва сертификацията на батальона за логистично осигуряване, каза той във връзка с предстоящите задачи. Цялата бригада е декларирана за нуждите на НАТО , от тази година и на ЕС, подчерта бригаден генерал Шивиков.

Финалният етап на учението наблюдаваха още командирът на ВМС вицеадмирал Румен Николов, който от 30 юни ще поеме длъжността „началник на отбраната”, заместник-командващият СКС контраадмирал Георги Мотев, генерали и офицери от Министерството на отбраната и Видовете въоръжени сили. Сред гостите бяха генералите от запаса Цветан Тотомиров, Златан Стойков, Люцкан Люцканов и Кольо Милев.

***

Първата батальонна бойна група бе сертифицирана на 8 ноември 2012 г.  по време на тактическото учение „Съюзна сила 2012” с командир подполковник Цветан Кочанков. Тя е от състава на 61 механизирана бригада.

Втора батальонна бойна група с командир подполковник Тихомир Димчев получи оценка „Боеготов” на 22 май 2013 г. на тактическото учение „Тракийски страж 2013”. Тя бе от състава на 2 механизирана бригада.

Третата батальонна бойна група с командир подполковник Милен Гегов бе сертифицирана на 7 ноември 2013 г. Тя е от състава на 61 механизирана бригада.

Четвъртата – днес. За нейния командира подполковник Деян Дешков бригаден генерал Димитър Шивиков каза: „Познавам го повече от 10 години. Изключително добре подготвен теоретически офицер с огромен практически опит. Заедно бяхме в състава на Четвърти пехотен батальон в Ирак. След това беше командир на рота и помощник-национален командир в Афганистан. Непоследствено след това учение заминава на обучение в Академията на Сухопътните войски на САЩ.”