Отбелязаха 100-годишнината на първия авиоинженер с генералско звание

03.06.2014 г. Отбелязаха 100-годишнината на първия авиоинженер с генералско звание
 

Спирдон Спирдонов

Големият принос за изграждането на съвременната българска авиация на генерал-полковник Август Кабакчиев бе отбелязан тази вечер в Централния военен клуб. Проявата бе организирана от Командването на ВВС и Българската авиационна асоциация (БАА) начело с нейната инженерно-авиационна секция. Тя бе под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов.

Специално подготвеното за вечерта слово на министър Найденов, който по това време пътуваше за Брюксел, прочете началникът на неговия политически кабинет Иван Жерков. Генерал-полковник Кабакчиев завинаги ще остане в паметта на поколенията като един от първостроителите на съвременната военна авиация и онзи верен ориентир за новаторско мислене, без което изграждането на модерни и боеспособни въоръжени сили е немислимо, личност, на която е предопределено да води и да създава, се посочваше в словото.

Дълги години с ум, знание и интелект той чертаеше бъдещето на българската военна авиация, подчерта полковник от запаса Ангел Георгиев, председател на БАА. За първия български авиоинженер с генералско звание говориха още вторият генерал-майор от запаса Борис Бонев, доайенът на военната ни авиация генерал-лейтенант от запаса Добрин Добрев, полковник от запаса Кръстьо Бонев и генералният секретар на Българската авиационна федерация по това време полковник от запаса Цветан Стойновски. Бяха представени книгата и документалният филм „Рамо до рамо, крило до крило” на авторски колектив начело с военния журналист пилот I клас полковник от запаса Веселин Стоянов. Във филма са използвани архивни кадри и на нашия кино- и фотооператор мичман от запаса Димитър Бебенов.

На тържеството бяха дошли още съветникът на премиера генерал-майор от запаса Иван Дочев, съветникът на министъра на отбраната бригаден генерал от запаса Валентин Цанков, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ к.д.п. Атанас Илев, офицери от ВВС, запасни и резервисти, отдали десетки години на българската военна авиация. В ЦВК бе яха и синовете  на генерал-полковник Кабакчиев  Христо и Александър.

***

Август Кабакчиев е роден на 14 май 1914 г. в София. Син e на Христо Кабакчиев, които е сред основателите на БРСДП (т.с.). Семейството емигрира заради убежденията си в Австрия и се установява в СССР. Завършва Военно-инженерната академия „Николай Жуковски“ с военно звание инженер-лейтенант (1927). Служи ката офицер в Червената армия.

През Втората световна война участва в състава на гвардейските части в борбата срещу фашистка Германия от първият до последният ден (1941-1945).

Завръща се в България и служи в БНА. Той е сред организаторите на инженерно-авиоремонтната служба и изявен деятел на въздушния спорт. В редовете на Българската армия служи като главен инженер на Военновъздушните сили, заместник-командващ на ВВС, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия и заместник-министър на народната отбрана. Генерал-полковник Кабакчиев е заемал и поста заместник-председател на Държавния комитет по планиране.

Като общественик е дългогодишен председател на Българската авиационна федерация и вицепрезидент на Международната федерация по авиация „FAI“. Той е една от само 74-те личности в света, наградени с медал „FAI Gold Air“ (1988 г.) – едно от двете най-високи отличия на Международната федерация, присъждано за изключителен принос за развитието и преданост към каузата на авиацията.

На снимката: Иван Жерков поздравява участниците в честването от името на министъра на отбраната Ангел Найденов.

Снимка Димитър Бебенов