Пловдив приветства 90-годишния ветеран от войната генерал Димитър Стоилов

29.05.2014 г. Пловдив приветства 90-годишния ветеран от войната генерал Димитър Стоилов
 

Otbrana.com

Генерал-лейтенант от запаса Димитър Стоилов отбеляза днес своя 90-годишен юбилей. На тържеството, което се проведе в пловдивския хотел Санкт Петербург, генералът получи десетки поздравления. Заедно с него беше и съпругата му Мери Стоилова – почетен председател на Областния управителен съвет на ветераните от войните в Пловдив.

Председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов поздрави юбиляра и обяви решението на ръководството за удостояването му със званието „Почетен член на СОСЗР”. Благодарности за активната обществена работа на генерал Стоилов от името на пловдивското запасно войнство отправи полковник от запаса Сотир Докторов.

Поздравителен адрес с пожелания за здраве, дълголетие и семейно щастие връчи председателят на Национална асоциация Сигурност полковник от резерва Чавдар Петров. Приветствия имаше още от централното и областното ръководство на Съюза на ветераните от войните, БАС, председателят на БСП Сергей Станишев, ВМА и др.

Генерал Стоилов е ветеран от Втората световна война. Бил е доброволец в 21 пехотен полк. Носител е на орден „За храброст”. След завръшането си от фронта завършва НВУ „Васил Левски” и преминава на служба в органите на обществения ред, където стига до заместник-министър на вътрешните работи. Той е един от възстановителите на СОСЗР в Пловдив преди близо 25 години. Учредител е на пловдивското физкултурно дружество „Спартак”, на което е почетен член.

Не можете да си представите колко съм щастлив, че доживях до 90 години, каза генералът. Гордея се с това човешко щастие, което съдбата ме дари, посочи той. И още – че съдбата ме срещна на 22 години с един прекрасен човек – Мери, и в продължение на 68 години сме едно семейство.

На снимката: Генерал-лейтенант Стоян Топалов и полковник Чавдар Петров поздравяват генерал-лейтенант Димитър Стоилов и съпругата му Мери.