Един от първите ни военни клубове стана на 106 години

23.05.2014 г. Един от първите ни военни клубове стана на 106 години

 След едно земетресение и два пожара, Военният клуб  в   Пловдив продължава да  ражда таланти. Нa сцената на клуба, тогава ДНА, правят първите си стъпки в естрадата популярните  и обичани певци Емил Димитров и Мими Иванова.

Подполковник от резерва д-р Петър Ненков

Идеята за изграждането на Военният  клуб в Пловдив се ражда  на 25 март  1898 г., когато  градската управа начело с кмета Христо Г. Данов  взема решение за построяване на  сграда за военнослужещите от гарнизона. За строежа на Военния клуб е отпуснато място с обща площ от 818,80 кв. м., намиращо се  между Цар Симеоновата градина и началото на улица “Станционна”. По ред субективни и обективни причини строителството на Гарнизонното офицерско събрание започва едва през 1906 г. Сградата е завършена 2 години по-късно  и е официално открита с офицерски бал през 1908 г.  Идеята за построяването на Военния клуб в Пловдив принадлежи на  командира на Втора пехотна Тракийска дивизия, генерал майор Никола Иванов,родом от Калофер. Той е най-големият радетел за построяване на  военни клубове в Българската армия и има пряка заслуга за  появата на първите военни клубове у нас в София, Шумен и Варна, които имат един и същ архитект – Никола  Лазаров, родом от Карлово . Военният клуб в Пловдив също е построен по проект на завършилия архитектура в Париж  Никола Лазаров .  Военният клуб в Пловдив е един от най-старите институти за културно-просветна дейност не само в Пловдив , но и в България.

Построеният в самия център на Пловдив Военен клуб има разгърната  площ  от 811 квадратни метра. Сградата му е обявена за паметник на културата и има три етажа, в която се помещават зрителна зала, камерни и  репетиционни помещения,  читалня и библиотеката, хотелска част и  канцеларии. Всеки ден под покрива на клуба, изкуството и духовната култура подават ръце на гражданството и военнослужещите от гарнизона . В него репетират редица млади  таланти от самодейните, творчески колективи на клуба.

Преживял голямото Пловдивско земетресение  от 18 април 1928 г. и два опустошителни пожара,които му нанасят големи материални  щети, след възстановяването си и извършените множество  реконструкции на фасадата и интериора, днес столетната сграда със своята  достолепна  архитектура с право се сочи  като една от най-кокетните и емблематични  сгради на Пловдив.Затова преди няколко години тя бе и реставрирана по проекта “Красива България”.

Най-старият от самодейните състави на клуба, донесъл му голяма  слава  е театралният колектив. От сцената на клуба са тръгнали на времето  като актьори  известните днес Георги Мамалев, Емил Джамджиев, Стоян Стоев, Иван Хаджирачев и много други. За съжаление днес, поради недостиг на финансови средства, театърът престана да функционира.

Нa сцената на клуба тогава ДНА правят първите си стъпки в естрадата популярните  и обичани певци Емил Димитров и Мими Иванова.

Литературният клуб “Никола Вапцаров”  също е написал едни от най-хубавите страници в историята на клуба и е закърмил с любов към изящната словесност  такива изтъкнати творци, като  Васил Попов, Иван Николов, Славе Македонски, Найден Вълчев, Йордан Милев, Иван Касабов, Николай Гюлев  и други. Днес неговата благородна кауза  да обединява  летераторите в Пловдив продължва Литературният клуб « Прометей» с художествен ръководител Марин Кадиев  - председател на Съюза на независимите писатели у нас.

Дълги години  водещ самодеен състав на клуба  е фолклорният ансамбъл “Хоро” с ръководител Господин Димитров- лауреат на редица престижни награди. Клубът за спортни танци, както и съставът за модерен балет също са многократни  призьори в  прегледите  на любителското творчество във военните клубове и Българската армия . Те са изнесли десетки концерти пред армейската и младежка публика, както  у нас, така  и в чужбина.                                                                                                 

Други известни самодейни състави на Клуба са Клубът по спортни танци „Парадайс данс”, Модерният балет „Електра”, Детската вокална формация „Омайниче”, Танцовата формация „Етноритъм”

 Към военния клуб  има изградени  различни   школи и  курсове, където срещу минимални такси военнослужещите и членовете на техните семейства могат да развиват своите творчески заложби.                                                          

В библиотеката на клуба  се съхраняват над 50 хиляди тома художествена, научна и специализирана литература, а завеждащата  библиотека Надя Петрова  напътства с вещина всеки  книгоман прекрачил прага на този храм на книгата.

Към клуба функционира информационен център, който извърша мониторинг на месния печат за статии с военна  насоченост  и изпраща информация за проведените мероприятия в Изпълнителната агенция „Военни клубове и военнопочивно дело”, под чиято шапка функционира клуба Младежите желаещи да се посветят на професионалната военна служба, могат да получат тук  компетентна информация за условията за кандидатстване в Българската армия .

Военният клуб гостоприемно е приютил областното и общинското ръководство на СОСЗР Пловдив, на които е предоставен  офис на третия етаж , в съответствие със заповедта на министъра на отбраната .Заедно със запасното войнство Клубът организира редица прекрасни изяви по военнопатриотичното възпитание и отбелязва подобаващо със събрания, прожекции,  тематични  вечери, лектории  и концерти всяка значима дата от историческия календар.

От няколко години служителите на клуба се грижат за функционирането в гарнизонния  военен стол на създадената по проекта „Признателност” на МО  социалната кухня за социално слаби военнослужещи от резерва и запаса, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали. 

Основно ремонтираните и наново открити  от наемателя  са ресторанта – градина и кафе в сградата на Клуба. Днес те привличат  пловдивчани със своя уют и възможности за  отдих и развлечение

Като средище за провеждане на  културно информационната политика на Министерството на отбраната, военният клуб  заема подобаващо място в културния живот на града на тепетата и така е вече 106 години !