Кои са осемте пилоти, които президентът ще награди с орден „За военна заслуга”?

23.03.2014 г. Кои са осемте пилоти, които президентът ще награди с орден „За военна заслуга”?
 

Спирдон Спирдонов

Преди няколко дни ви информирахме за решението на правителството да предложи на президента да издаде укази, с които да удостои с орден „За военна заслуга” осем български офицери за значимия им личен принос и заслуги при изграждането и развитието на бойните способности на ВВС и отбраната на страната. Инициативата за награждаването е на Българската авиационна асоциация. Тя бе подкрепена от МО, Щаба на отбраната, Командването на ВВС и военно-патриотичните организации.

Днес ви запознаваме с осемте достойни български генерали и офицери.

С първа степен на отличието ще бъдат наградени о.з. генерал-майор Тодор Тодоров – старши инспектор по авиацията на Българската армия в периода 1980-1992 г., както и посмъртно – генерал-полковник Симеон Симеонов, командващ на ПВО и ВВС (1973-1975). С втора степен на ордена ще бъдат удостоени о.з. полк. Филип Цеков – старши инспектор по техника на пилотиране в Щаба на ПВО на ВВС и бивш директор на „Транспортна авиация, о.з. полк. Тома Ковачев, който първи в българските ВВС лети на самолет Су-25, и посмъртно - полк. Димо Димов, полк. Георги Божилов, полк. Атанас Димитров и полк. Атанас Атанасов.

Генерал-полковник Симеон Стефанов Симеонов

Симеон Симеонов е роден на 9 април 1925 г. в с. Шейново, Карловско. Първи защитава високото професионално звание „Военен пилот – І клас” в България и е удостоен с него на 23 септември 1953 г. Летец-пилот е от първия авиационен випуск на Военновъздушното училище след Втората световна война. Преминава специализиран курс за висше летателно майсторство и бойно използване на самолета. Лети общо на 22 типа военни самолети, от които 12 реактивни. Завършва Военна академия „Г. С. Раковски” – София, учи една година в Командната военновъздушна академия „Ю. А. Гагарин” – Монино, и Генералщабната академия „К. Е. Ворошилов” – Москва. Преминава през всички летателни и командирски длъжности във военната авиация: младши пилот, старши пилот, командир на авиозвено, командир на ескадрила, командир на авиационен полк, командир на 10-а изтребителна авиационна дивизия, командир на корпус за противовъздушна отбрана, командир на 10-и Смесен авиационен корпус, заместник-командващ на Противовъздушната отбрана и Военновъздушните сили по авиацията, Командващ на Противовъздушната отбрана и Военновъздушните сили на Република България. Генерал-полковник Симеон Симеонов е пилот и командир от най-голяма величина в българските Военновъздушни сили. Високоерудиран, организиран и силно инициативен, смел, отговорен и волеви професионалист, той е командир с ярко изразени комуникативни качества, любимец е на не едно поколение военнослужещи със син цвят на пагоните, виден общественик. Той е новатор в летателната и тактическата подготовка на военната ни авиация, под негово командване българските Военновъздушни сили са регионална сила и всяват респект. Той, първи от българските пилоти, е кандидат на военните науки. Автор е на книгата „Закалени криле”.

Генерал-майор от запаса Тодор Трифонов Тодоров 

Тодор Трифонов е роден на 28 март 1929 г. в с. Одърне, област Плевен. Взема с отличие „Първи пилотски изпит” през 1948 г. в аероклуба на Горна Оряховица. Завършва специалността „летец-пилот” във Военновъздушното училище през 1950 г. Офицерът от запаса генерал-майор Тодор Трифонов Тодоров е един от осемте летци, удостоени на 23 септември 1953 г. с най-високото професионално звание „Военен пилот – І клас”. Завършва Военна академия „Г. С. Раковски” – София, през 1963 г. и Генералщабната академия „К. Е. Ворошилов” – Москва, през 1968 г. Започва офицерската служба в 36-и изтребителен авиополк – с. Марино поле, община Карлово. Щурман е на 10-а изтребителна авиационна дивизия през 1952 г. През 1954 г. е назначен за командир на ескадрила в 19-и авиополк. Определен е за старши на групата при приучване на МиГ-17ПФ през 1955 г. Той е първият пилот, който сваля автоматично действащ аеростат. Заместник-командир е на авиополк. Командир на авиационен полк е от 1964 г. Командир е на 10-и Смесен авиационен корпус от 1973 до 1979 г. От 1980 до 1992 г. заема длъжността „старши инспектор по авиацията” в Българската армия. Удостоен е със званието „генерал-майор” през 1974 г. Автор е на книгата „Летежки преживелици”.

Полковник от запаса Филип Георгиев Цеков

Филип Георгиев Цеков е роден на 5 март 1928 г. в с. Моравица, община Мездра. Завършва специалността „летец-пилот” във Военновъздушното училище „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, през 1950 г. Офицерът от запаса полковник Филип Георгиев Цеков е един от осемте летци, удостоени на 23 септември 1953 г. с най-високото професионално звание „Военен пилот – І клас”. Във Военновъздушните сили служи 23 години, като има 2000 безаварийни летателни часа. Щурман е на изтребителен авиационен полк. Той е старши инспектор по техника на пилотиране в Щаба на противовъздушната отбрана на Военновъздушните сили. Командир е на изтребителен авиационен полк. През 1969 г. за отлични показатели по летателната и бойната подготовка на командвания от него изтребителен авиополк подполковник Филип Цеков е произведен предсрочно в звание „полковник” и е удостоен с орден „Червено знаме”. В Българската гражданска авиация „Балкан” лети 13 години, като заема редица административни и летателни длъжности. Директор е на „Транспортна авиация” в продължение на пет години. В своята летателна кариера о.з. полковник Филип Георгиев Цеков лети на 20 типа самолети с общ нальот над 9000 часа. Като командир и ръководител винаги се ръководи от принципите за висока воинска и трудова дисциплина и стриктно спазване методиката на летателното обучение.

Полковник от запаса Атанас Илиев Атанасов

Атанас Атанасов е роден на 4 февруари 1924 г. в с. Габаре, област Враца. Полковник Атанас Атанасов е летец-пилот от първия авиационен випуск на Военновъздушното училище след Втората световна война. Той е един от осемте летци, удостоени на 23 септември 1953 г. с най-високото професионално звание „Военен пилот – І клас”. Командир е на 21-и изтребителен авиационен полк. Командир е на 10-а изтребителна авиационна дивизия. Началник е на авиацията на ПВО и ВВС. Полковник Атанас Атанасов се отличава със своята всеотдайност, изпълнителност, точност, изключително висока взискателност към себе си и към своите подчинени. Полковник Атанас Атанасов е неоснователно репресиран през 1965 г. – освободен е от длъжност, разжалван е, уволнен и интерниран. Реабилитиран е след 10 ноември 1989 г.

Полковник от запаса Тома Тасев Ковачев

Тома Ковачев е роден на 23 октомври 1929 г. в гр. Роман, област Монтана. Завършва специалността „летец-пилот” във Военновъздушното училище „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, на 28 април 1950 г. и веднага е назначен за пилот-инструктор в същото училище. Полковник Тома Тасев Ковачев е един от осемте летци, удостоени на 23 септември 1953 г. с най-високото професионално звание „Военен пилот – І клас”. Висше военно образование придобива във Военна академия „Г. С. Раковски” през 1965 г., завършва и Генералщабна академия в Русия. Притежава висше юридическо образование, придобито в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Офицерът от запаса полковник Тома Тасев Ковачев е един от най-изтъкнатите и високоерудирани български военни пилоти. Четиридесетгодишната му командна кариера започва от пилот-инструктор и достига до заместник-командващ военната ни авиация, като преминава последователно през всички основни командни длъжности. В летателната си дейност има над 3000 часа на 13 типа самолети от българските ВВС. Той е летял най-продължително време в зряла възраст на бойни самолети, включително на съвременни. Офицерът от запаса полковник Тома Ковачев лети първи в българските ВВС на самолет Су-25. Няма аварии или летателни произшествия по негова вина. С високопрофесионалната си летателна и командна работа о.з. полковник Тома Ковачев има съществен принос в развитието и издигането на боеспособността на българските ВВС. След преминаването в запаса е един от основателите на Българската авиационна асоциация и е избиран два поредни мандата за председател на управителния й съвет. Понастоящем е член на българската авиационна асоциация и завежда „Правна дейност”. Автор е на книгата „Пътека към небето”.

Полковник Георги Пенков Божилов

Георги Божилов е роден на 27 февруари 1930 г. в с. Долни Пасарел, област София. Завършва специалността „летец-пилот” във Военновъздушното училище през 1950 г. Полковник Георги Божилов е един от осемте летци, удостоени на 23 септември 1953 г. с най-високото професионално звание „Военен пилот – І клас”. Командир на изтребителния авиационен полк на летище Равнец и командир на 11-и изтребителен авиационен полк – Габровница. В Българската гражданска авиация лети 23 години. Полковник Георги Божилов е един от първите командири на пътническия самолет Ту-134, командир и инструктор е на самолет Ту-154. Командир е на „Отряд Ту-154”. Полковник Георги Божилов е началник на тренажорния комплекс на Учебния център на Българската гражданска авиация. Пролетял е безаварийно 15 400 часа. Награждаван е с военни ордени и медали. Отличен е с „Орден на труда - златен” и с „Червено знаме на труда”. Носител е на Златната значка – „Безаварийник” и „За заслуги към БГА”.

Полковник Атанас Асенов Димитров

Атанас Димитров е роден на 29 януари 1924 г. в Радомир. Полковник Атанас Димитров е летец-пилот от 68-и випуск на Военновъздушното училище. Той е един от осемте летци, удостоени на 23 септември 1953 г. с най-високото професионално звание „Военен пилот – І клас”. Завършва школа за подготовка на командири на авиационни полкове през 1954 г. Командир е на изтребителна авиационна ескадрила в 21-ви изтребителен авиационен полк. Инспектор е по техника на пилотиране в 10-а изтребителна авиационна дивизия. Инспектор е по техника на пилотиране в командването на Военновъздушните сили. Във Военновъздушните сили е пилот-изтребител в продължение на 20 години, като лети на 7 типа военни самолети. В Българската гражданска авиация лети 16 години – в авиацията със Специално предназначение и в Транспортната авиация. Пролетял е безаварийно 6500 часа.

Полковник Димо Иванов Димов

Димо Димов е роден на 25 юни 1925 г. в Балчик. Завършва специалността „летец-пилот” във Военновъздушното училище през 1950 г. Полковник Димо Димов е един от осемте летци, удостоени на 23 септември 1953 г. с най-високото професионално звание „Военен пилот – І клас”. През 1955 г. завършва летателно-тактически курс за командири на авиационни части. Командир на 25-и и на 19-и изтребителен авиационен полк. Завършва Военна академия „Г. С. Раковски” през 1963 г. Заема отговорни длъжности в Щаба на Противовъздушната отбрана и Военновъздушните сили. Във Военновъздушните сили лети 35 г., като 10 от тях е командир. След пенсионирането си работи в отдел „Подготовка на кадри” в Българската гражданска авиация „Балкан”. Има личен принос за високото ниво на професионална подготовка на летците – профил „БГА” във Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски” – гр. Долна Митрополия.

Това са първите осем летци, получили през септември 1953 година най-високото професионално звание „военен пилот І-ви клас”, преминали през всички летателни и през основните командирски длъжности в авиацията и останали в историята на Българската армия като едни от най-забележителните нейни лица. Предложението за удостояването с държавни награди на военните пилоти бе направено през юли м.г. от Българската авиационна асоциация с председател полковник от резерва Ангел Георгиев. Инициативата бе подкрепена от Конфедеративния съвет на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО).