КООСО: България не бива да се ангажира с бойни действия, свързани с украинската криза

13.03.2014 г. КООСО: България не бива да се ангажира с бойни действия, свързани с украинската криза

 Otbrana.com

Ние сме категорично против предоставяне на територията на страната, на нейното въздушно и морско пространство, за действия на чужди войски. България не трябва, при никакви условия, да се ангажира с участие в бойни действия с наши войски срещу която и да е страна замесена в евентуален военен конфликт, свързан с украинската криза. Това се посочва в декларация на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната, съобщава полковник от запаса Цанко Цанков, председател на Клуб 199. Документът е приет вчера от ръководството на конфедерацията.

***

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ 
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 
МИХАИЛ МИКОВ 
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ 
ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ 

ДЕКЛАРАЦИЯ 
на КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ СИГУРНОСТТА И ОТБРАНАТА 

Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната, 
Позовавайки се на Конституцията и законите на страната, 
Ръководейки се от принципите на международното право, 
Вземайки предвид функциите на Конфедерацията като партньор, опонент и коректив на държавната власт, 
Обезпокоени от случващото се в и около Украйна и произтичащите рискове за икономиката и сигурността на страната, 
Съобразявайки се с нагласите на запасното войнство, Република България да провежда съгласуваната политика на Европейския съюз и НАТО, но с обезателното отчитане на първостепенната роля и значение на Националния интерес, 

ДЕКЛАРИРАМЕ: 

1. Ние сме за провеждане на балансирана външна политика, насочена за мирно решаване на кризата около Украйна, в съответствие с принципите на Международното право, включително и по отношение на правото на самоопределение. 
2. Подкрепяме мерките на Правителството във връзка с противодействието на заплахите за икономиката и сигурността на страната, произтичащи от кризисната ситуация в и около Украйна. 
Готови сме да съдействаме на Националния щаб с нашата експертиза и анализи на заплахите и рисковете за Националната сигурност. 
3. Апелираме с всички свои действия и решения, българското правителство да се грижи за защита на живота, здравето и правата на българските граждани, живеещи в Украйна и Русия. 
4. Ние сме категорично против предоставяне на територията на страната, на нейното въздушно и морско пространство, за действия на чужди войски. България не трябва, при никакви условия, да се ангажира с участие в бойни действия с наши войски срещу която и да е страна замесена в евентуален военен конфликт, свързан с украинската криза. 
5. Призоваваме политици, държавници и общественици да проявяват здрав разум и държавническа мъдрост. Ситуацията около Украйна не трябва да води до противопоставяне и конфронтация в българското общество. 
Не трябва да се допуска антируска и антиукраинска пропаганда и насаждане на омраза към народите на двете страни, с които ни свързват вековна дружба, православието и славянството. 
Не одобряваме манипулации и действия, насочени срещу нашите съюзници и партньори от ЕС и НАТО. 
Историята е мъдра учителка. Във времена на изпитания залог за успеха и просперитета на страната е изпълнението на девиза, изписан върху сградата на българския парламент „Съединението прави силата”. 

11.03.2014 
гр. София 

ПРЕДСЕДАТЕЛ КС на КООСО: Лазар Мурджев 
Забележка: Декларацията е приета единодушно на заседание на КС